Smart treningsmat: kesam

Kosthold15.04.2016Silje Bjørnstad0

Derfor bør du ha kesam i kostholdet ditt.

Kesam er sunt, smaker godt og kan brukes til så mangt.

Næringsrikt produkt

Kesam, også kjent som kvarg, er en mager ferskost som inneholder mange gode næringsstoffer som kroppen trenger. Blant annet så bidrar dette meieriproduktet med fullverdig protein, B-vitaminer, kalsium og jod. En av fordelene med kesam er at det kan brukes til så mye forskjellig i matlagingen. Kesam kan du nyte til frokost, som et mellommåltid, dessert eller bruke det som en ingrediens i middagsretter. I tillegg er kesam en ypperlig erstatning for smør, rømme og fløte hvis du ønsker å redusere fettinnholdet og kalorier i en rett, uten at det går utover smak eller konsistens.

Populært

Det finnes mange varianter av kesam; original, mager og kesam med smak. En av de mest kjente kesamvariantene med smak er kanskje Kesam Vanilje, men de siste årene har det blitt stadig flere smaker å velge mellom. Blant annet så kan du nå for eksempel få kesam med smak av lime, bringebær og pasjonsfrukt fra TINE. Kvarg-serien fra Eldorado frister med for eksempel smakene sitron, bringebær og fersken.

Mange bruksområder

Kesam tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som lages i stekeovn. Dette kan for eksempel være paier, brød, kaker og lignende bakverk. Med kesam kan du kutte ut smør, olje eller annet fett når du baker brød. Og resultatet er et saftigere, mer holdbart brød som smuler mindre. En paideig kan også gjøres magrere ved å bytte ut halvparten av smøret med kesam. Dette meieriprodukter passer ypperlig til å erstatte rømme når du lager dine egne dipper og kalde sauser. Lager du potetsalat kan kesam bidra til et magrere og mer proteinrikt resultat, uten at det går utover smaken. Har du tenkt på at kesam fint kan brukes som smørepålegg på brødskiver, wraps og lignende? Dette smaker nydelig sammen med frisk frukt i skiver, bær eller grønnsaker som reddig og akurk.

Kesam til dessert

Kesam både med og uten smak er også et populært produkt i desserter og smoothies. Kesam sammen med frukt og bær er en klassisk dessertvariant når du ønsker et sunnere alternativ til sukkerbomber og søtsaker. Husk også at kesam kan brukes til å lage deilig sorbé og is - perfekt nå på sommeren!

 

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Dette er sommerens matnyheter

Kosthold01.06.201788

Sommerens matnyheter er på vei inn i butikkene.

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

Dette er snacksen du kan spise massevis av.
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Dette er sommerens matnyheter

Kosthold01.06.201788

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!