Funksjonstest for å måle dødsrisiko

Trening09.05.2016Rita Immerstein0

Forskere har funnet en enkel formel om man overleve det neste tiåret.

For deg som leser er det ikke noe nytt at det å være i aktivitet, trene og spise sunt er bra for helsen. Ved aktivitet kan du forebygge sykdom og lever lenger på denne måten. Nå har amerikanske forskere kommet med en enkel formel for å beregne om man vil overleve det neste tiåret. De bruker rett og slett fysisk testing på tredemølle for å kunne skalere sannsynligheten for at personer vil overleve det neste tiåret.

Ved å teste pasienters form på tredemøllen mener de amerikanske forskerne å kunne beregne risikoen for å dø i løpet av 10 år. Testen er helt enkelt forklart en stresstest av hjertet og det var resultater fra 58.000 personer som gav grunnlaget for det de kaller "FIT Threadmill score". De som var inkludert i studien var mellom 18 og 96 år gamle og hadde gått igjennom tester i årene mellom 1991 og 2009. Testpersonene ble delt inn i grupper etter fysisk form og det ble så undersøkt hvor mange av dem som hadde dødd i løpet av det neste tiåret. Ved ytterpunktene på skalaen fant de at for eksempel en 45 år gammel kvinne i nederste del av skalaen hadde 38 prosent risiko for å dø i løpet av det neste tiåret, mens i den høyeste delen av skalaen var risikoen redusert ned til 2 prosent.

Mølletesten måler hvor godt hjertet og lungene fungerer der tredemøllens hastighet og stigning økes. Testen avsluttes når personen er utslitt, blir svimmel, får unormal hjerterytme eller brystsmerter. Testen brukes vanligvis for å avgjøre om en person trenger videre hjerteutredning.

Tester gir viktig informasjon

Seniorforsker på Folkehelseinstituttet, Heine Strand er ikke overrasket og han vektlegger at det er en styrke at studien inkluderer så mange personer i ulike aldre. Dessuten viser testen at den samsvarer med tidligere forskning på fysisk funksjon, fysisk form og dødelighet. Han mener at denne type tester kan bidra til å gi viktig informasjon om funksjon og helsen i befolkningen siden vi får høyere og høyere levealder. Han presiserer samtidig at disse testene ikke gir noen sikre svar, men heller indikasjoner på hva som kan skje om man ikke ivaretar helsen og den fysiske formen.
De amerikanske forskerne viser til sine data som indikerer at det er store forskjeller i fysisk form for dem som kommer ut av testen med "normale" resultater. Hjertesykdom er ikke et enten-eller-fenomen, men heller et spektrum av tilstander. Og det er her FIT Threadmill score har sin styrke ved å gjenspeile den kompleksiteten som kan være viktig informasjon til både lege og pasient, forteller hovedforfatter av studien, dr. Michael Blaha.

I tillegg til å være et viktig hjelpemiddel for de profesjonelle, kan denne type funksjonstester også bidra til at pasienter får en konkret grunn til å endre sin livsstil ved å blant annet øke sin fysiske aktivitet.

Kilde:
Brækhus L. A. og ABC Nyheter(2015) Tredemølletest kan forutsi dødsrisiko, Nettside:
http://www.abcnyheter.no/livet/2015/03/05/219286/tredemolletest-kan-forutsi-dodsrisiko

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Sykle å gå samtidig? Ja, takk, begge deler.
Se video av denne karen!
Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!