Har du et minutt til overs?

Trening11.05.2016Rita Immerstein0

For det kan ha betydelig gevinst helsemessig.

Det spørsmålet har du sikkert fått i mange ulike sammenhenger, og overraskende nok kan dette spørsmålet også være aktuelt når det er snakk om trening!

Ny forskning viser nemlig at bare et minutt med høy-intensiv trening kan virke svært så helsefremmende og like mye som en 45 minutters treningsøkt med moderat intensitet. Det betyr i hvert fall at unnskyldningen om at du ikke har tid ikke lenger holder mål. De fleste mennesker som ikke får til å trene begrunner det oftest med at de ikke har tid, ifølge hovedforsker Martin Gibala, professor i kinesiologi. Han forteller at studien viser at du både kan bygge helse og komme i form med 1 minutts intensiv trening.

Studien inkluderte 27 inaktive menn som i tilfeldig rekkefølge fikk i oppdrag å utføre enten intense eller moderate treningsøkter 3 ganger i uken over 12 uker. Kontroll-gruppen utførte ikke noen form for trening.

Den intense treningsøkten bestod av sprint-intervall som utgjorde tre 20-sekunder hvor man gav alt i en sprint på treningssykkel. Det inkluderte også en 2 minutters oppvarming og 3 minutters nedkjøring, samt 2 minutter med rolig sykling mellom intervallene. Økten tok dermed til sammen 10 minutter. Menn i den moderate treningsgruppen syklet i 45 minutter i jevnt tempo i tillegg til den samme oppvarmingen og nedkjøringen som i intervall-økten.

Etter 12 uker hadde begge treningsgruppene like målinger for hjerte- og lunge kapasitet og insulin-sensitivitet. Det viser at intervall-trening er en svært tidseffektiv form for trening. Raske input av intens trening er svært effektivt for formen. En rask runde i trappene i løpet av lunsjen kan derfor gi deg en rask og effektiv treningsøkt og helsegevinsten er betydelig ifølge Martin Gabala.

Kilde:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_158528.html

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Slik finner du treningsmotivasjonen etter et opphold.
Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Godt Nytt År!
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Kardio eller styrketrening først?

Trening23.12.2019352

Hva bør du trene først for optimal effekt?