Verdens sunneste land - hvilket er det?

Kosthold16.05.2016Rita Immerstein0

Det er tydeligvis ingen enkel sak å kåre verdens sunneste land ifølge flere eksperter.

Island ble nylig kåret til verdens sunneste land, men denne kåringen er tydeligvis omstridt.

Mye sukker og lite frukt og grønt

Supermarkedkjeden Hagkaup på Island satser stort på å tilby islendingene sunn og ettertraktet mat. Her kan du finne tørket frukt, speltmel, nøtter og økologiske drikker er å finne i hyllene i denne kjeden. I tillegg er islendingene kjent for å ha et kosthold med mye fersk fisk og kjøtt og melk av høy kvalitet. Sistnevnte utgjorde noe av årsaken til at den britiske TV-dokumentaren The World's Best Diet kåret Island til det sunneste landet av til sammen 50 land i 2014. Norge, Sverige og Danmark havnet på en delt sjetteplass i denne kåringen. Faktorene de tok hensyn til var tall for overvekt, fedme, hjerte- og karsykdommer, diabetes, forventet levealder og kostholdrelaterte kreftformer.

Men ikke alle er enige i denne anerkjennelsen av Island fordi prevalensen av for eksempel overvekt og fedme er større der enn her hjemme i Norge. Islendingene bruker ofte kjøpt i stedet for hjemmelaget lunsj og brus og godteri har en langt mer fremtredende plass i butikkene på Island, sier Petur Juliusson som er overlege på Poliklinikk for overvekt ved Haukeland Universitetssykehus.

Island ble faktisk plassert som et av de landene med de mest usunne diettene som er i samsvar med en ny studie av 4.5 milliarder voksne i 187 land som nylig ble publisert i The Lancet. Der kom også Norge bedre ut enn de øvrige nordiske landene.
Sisse Fagt, seniorrådgiver ved Danmarks Tekniske Universitet har undersøkt hvem som lever sunnest i Norden og heller ikke hun plasserer Island høyest på listen. Det var vanskelig å kategorisere de nordiske landene, men islendingene kom dårlig ut på inntak av sukker og godteri og de scoret heller ikke bra på inntak av frukt og grønt. Imidlertid scorer de bra på alkohol, røyking og andel av mosjon i befolkningen og de er best på fiskespising og bruk av sunne oljer. Nordmenn kom dårligst ut på mosjon og best ut på inntak av grovt brød og fete oster. Studien er gjentatt i 2014, men resultatene foreligger ikke ennå(1).

Hva skal hver enkelt av oss spise?

Det er ikke så lett å måle hvilket land som har det beste kostholdet og langt mindre enkelt å vite hva hver enkelt av oss bør spise. Nå har imidlertid en ekspertgruppe anbefalt 3 typer kosthold basert på rekke faktorer som ble tatt hensyn til når listen ble laget.Amerikanske myndigheter oppdaterer årlig sine retningslinjer for kosthold og komiteen som består av en rekke eksperter har i år komet fram til følgende anbefalinger;
Det beste kostholdet for helsen inneholder grønnsaker, fullkorn, frukt, melkeprodukter med lite fett, sjømat, belgfrukter, nøtter og et moderat inntak av alkohol. Det inneholder mindre rødt- og prosessert kjøtt, sukkerholdig mat og drikke og raffinert korn. Ulike typer kostholdmønster kan bidra til å oppnå nettopp dette, men det var spesielt tre typer kosthold som ble fremhevet.

Middelhavskost

Et sunt middelhavskosthold rikt på vegetabilske kilder, friske råvarer, mindre porsjoner av kjøtt, fisk, egg og ost i måltidet og med olje som den viktigste kilden til fett i kostholdet. Alkohol brukes i moderate mengder og brød og pasta er ofte en del av dette kostholdet.

Sunn USA-mat

Basisen er fra amerikansk mat, men uten mye fettet fett, rødt kjøtt eller tilsatt sukker og raffinerte karbohydrater som dermed gir et kosthold med mer næring og fiber. Et måltid bestående av ovnsstekt kylling, søtpotet og salat toppet med valnøtter er et eksempel på et typisk sunt USA-måltid.

Vegetarkostholdet

Dette er det 3. alternativet som trekkes frem som en del av de amerikanske anbefalingene for det innehold fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer. Magre melkeprodukter anbefales dersom dette er en del av vegetarkostholdet (2).

Rådene de amerikanske ekspertene kommer med, bifalles av Helsedirektoratet, og du kan selv velge hva du vil satse på. Godt måltid!

Kilder:
1: Dyregrov, Silje(2015) Island er kåret til det sunneste landet i verden, Nettside:
http://www.fvn.no/100Sport/sprek/Island-er-karet-til-det-sunneste-landet-i-verden-619523_1.snd
2: Dyregrov, Silje(2015) Anbefaler tre type kosthold for god helse, Nettside:
http://www.fvn.no/100Sport/sprek/Anbefaler-tre-typer-kosthold-for-god-helse-577619_1.snd 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Har du dårlig matlyst?

Kosthold30.08.201637

Prøv disse 6 tipsene for å få matlysten tilbake!

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!