Slik er utviklingen av overvektige

Diverse20.05.2016Rita Immerstein0

Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Nå er det flere mennesker fra hele verden som sliter med overvekt, mens andelen undervektige har sunket og innen 2025 kan mer enn 1/5 av den voksne befolkningen være sykelig tykke eller overvektige.

I 1975 var det 105 millioner overvektige i verden og i dag er det skremmende tallet kommet opp i 614 millioner, målt i 2014. Overvektstallene har økt fra 3% til 11% blant menn og fra 6% til 15% blant kvinner. I samme tidsperiode sank antallet undervektige fra 14% til 9% blant menn og fra 15% til 10% blant kvinner. Mer enn en firedel av svært overvektige menn og nærmere 1/5 av kvinnene i samme situasjon er amerikanere. På verdensbasis er folk i snitt blitt 1,5 kilo tyngre for hvert tiår. I nåværende tempo vil henholdsvis 18% av menn og 20% av kvinner være overvektige. Dessuten vil 6% av mennene og 9% av kvinnene være sykelig overvektige innen 2025.

Det betyr at i de siste 40 år, hvor undervekts-problematikk har vært mest dominerende globalt sett og var det dobbelte av overvektige, så har det altså nå snudd og de overvektige er i et flertall, ifølge Majid Ezzati, professor ved Imperial college London's School of Public Health. Dessuten vil det også være flere kvinner som er alvorlig overvektige enn undervektige innen 2025, dersom denne utviklingen fortsetter. Han mener at dette kan forebygges eller reduseres med en politikk som innebærer en smartere matpolitikk og bedre muligheter for trening som ivaretar helsen.

I de fattigste delene av verden er underernæring og alt for lav kroppsvekt et stort problem. I Sør-Asia er en firedel av menneskene undervektige. I Øst- og Sentral Afrika er 15% av menn og 12% av kvinnene undervektige. Studien som er gjennomført viser altså at verden er blitt fetere, sunnere og mer ulik.

Utviklingen av flere overvektige tar dessuten fokuset og ressursene bort fra de som lider av underernæring. De fete og mer velstående får hjelp, mens de fattige og underernærte står igjen med mindre ressurser til å håndtere problematikken, mener Majid Ezzati.I dag er over halvparten av den norske befolkningen overvektige. Utgangspunktet er måling av KMI(kroppsmasse indeks) hvor 25-30 på indeksen er vurdert som overvektig. KMI kan være en upålitelig kilde dersom man har en høy andel muskelmasse, men den brukes i dag på verdensbasis for å måle befolkningen nasjonalt og få et bilde av utviklingen internasjonalt. I Norge har vi gode tendenser med hensyn til hjerte- og karlidelser, men overvekts-problematikk kan dessverre på sikt redusere den positive utviklingen.

Så kan hver og en av oss derfor spørre oss selv; Har jeg oppfylt minimumsanbefalingen om 30 minutters fysisk aktivitet? Tok jeg den gåturen eller passet jeg på få den treningsøkta jeg hadde planlagt? Har jeg laget handleliste for å unngå usunne impulskjøp i butikken?

Kilde:
Preidt R.(2016) More of worlds people are now obese than overweight, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_158065.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Folk er tykkere og sykere enn noensinne. Fedmenivået er tredoblet siden 1980 og har vokst spesielt raskt blant barn.

Fat and fit

Trening16.02.2016138

Er det greit å være tykk så lenge du er sprek?

Nei til pappakroppen

Trening13.05.20151020

Er pappakroppen den ønskede trenden for fremtidens fedre?

Dette er forventet levealder

Trening30.01.201570

Helse - før, nå og i fremtiden.

Fat and fit

Trening16.02.2016138

Nei til pappakroppen

Trening13.05.20151020

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!