Mest akrylamid i potetchips, pommes frites og kjeks

Kosthold25.06.2007Mattilsynet0

Mattilsynet har analysert utvalgte matvarer på det norske markedet for akrylamid. Resultatene viser at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest. Også de andre undersøkte matvarene inneholder akrylamid, men i mindre mengde.

Det er fire år siden myndighetene sist gjennomførte en undersøkelse av denne typen. Nivåene har ikke sunket nevneverdig på tross av omfattende forskning og innsats fra industrien for å finne metoder som kan redusere dannelsen av stoffet.

 

Omfattende undersøkelse

Denne undersøkelsen er mer omfattende enn undersøkelsen norske myndigheter gjennomførte i 2002/2003, men utgangspunktet har vært matvarer som ble analysert den gang. Mattilsynet har undersøkt potetchips, pommes frites, kaffe, kjeks, frokostblandinger, brød, barnemat og lomper.

 

Kaffe inneholder forholdsvis små mengder akrylamid, men bidrar betydelig til det gjennomsnittelige inntak av akrylamid siden dette er en matvare det brukes mye av i Norge. Disse resultatene bekrefter tidligere undersøkelser både fra Norge og andre land.

 

Mattilsynets nye undersøkelse viser at nivåene har gått ned for noen produktgrupper og enkeltprodukter, men hovedkonklusjonen er at akrylamidinnholdet i mat fortsatt er høyt og bør reduseres ytterligere. Dette samsvarer med situasjonen også i andre land.

 

- Mattilsynet forventer at industrien fortsetter å ta i bruk tilgjengelig teknologi og forsøker å redusere nivåene ytterligere, sier Anders Tharaldsen, rådgiver i seksjon for fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynets hovedkontor.

Høyt inntak av akrylamid er helsefarlig

Akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i mange stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur. Akrylamid er sannsynligvis kreftframkallende ved en såkalt gentoksisk mekanisme og kan utgjøre en helsefare for forbrukerne. En risikovurdering gjennomført av norske eksperter viser at cirka 40 krefttilfeller årlig kan skyldes akrylamid. Myndighetenes mål er å redusere nivået av akrylamid i mat så mye som det er praktisk mulig. Dette er i tråd med konklusjonene i risikovurderingen fra WHO og FAO’s felles vitenskapskomité fra 2005.

 

Bør redusere inntaket

Mattilsynet opprettholder rådet om å spise variert og balansert, samt å redusere inntak av stekt og fritert mat. Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket.

 

Ved tilberedning av mat hjemme bør forbrukere unngå hardsteking av maten og for øvrig følge stekeanvisningen på emballasjen nøye.

 

- I og med at akrylamid finnes i en rekke viktige matvarer ønsker Mattilsynet i samarbeid med andre nordiske land å gjennomføre en vurdering av helsemessig nytte og ulemper knyttet til inntak av disse matvarene, sier Anders Tharaldsen.

 

Omfattende forskningsaktivitet

Det var svenske forskere som i 2002 påviste større mengder akrylamid i mat. Myndighetene har hele tiden hatt et åpent og godt samarbeid med industrien på dette området. Det pågår fortsatt mye forskning på akrylamid, både nasjonalt og internasjonalt, og kunnskapen om hvordan akrylamid dannes i mat er god. Akrylamid er resultat av de samme kjemiske prosessene som er med på å gi farge og smak til maten når den varmebehandles ved temperaturer over 120 grader. Det har vist seg vanskelig å finne metoder som reduserer mengdene i vesenlig grad uten samtidig å endre de ulike produktenes karakteristika.

 

Norsk industri har gjennom flere samarbeidsprosjekter, delvis med støtte fra Forskningsrådet forsøkt å utvikle teknologi som kan redusere dannelsen av akrylamid ved fullskalaproduksjon av ulike typer næringsmidler.

 

Ikke bare i Norge

Akrylamid er ikke et særnorsk problem, og Mattilsynet samarbeider med andre lands myndigheter, både nordiske og ellers i Europa, for å finne fram til metoder for å redusere akrylamidmengden i matvarer.

 

Mattilsynet vil fortsette å overvåke nivåene av akrylamid i matvarer på det norske markedet. Overvåkingen vil være del av et EU-styrt program hvor det årlig skal samles inn data fra alle medlemslandene.


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!