Er makrell i tomat egentlig sunt?

Kosthold30.07.2018Fride Skjønsberg0

Nå har forskerne funnet ut om makrell i tomat faktisk er sunt eller ikke.

Er det sånn at blikkboksen med tomat og makrell er like sunt som makrellen du fanger ferskt i havet og finner i frysedisken? Nå har forskerne tatt frem lupene sine og funnet frem svaret om makrell i tomat på brødskiven er sunt for deg. - Det sies jo at makrell i tomat er et av de sunneste påleggstypene vi har i Norge.

De ville også finne ut i hvor stor grad makrell i tomat ble påvirket av den lange lagringstiden og om selve smaken og sunnheten ville bli dårligere av at makrell i tomaten er i blikkboks emballasje og selve hermetikkprosessen.

Folk har vært skeptiske og har forventet at det skal være forskjeller mellom makrellen du får fersk i disken og makrellen du finner i butikk hyllene på hermetikkboks. Forskjellene folk har vært skeptiske til er blant fettoksydasjon, og innholdet av Omega-3 fettsyren i fisken.

Makrell er et sesongprodukt. En fisker store mengder i sesongen og fryser ned. Under prosjektet, ProHealthPelagic, ville forskerne også finne ut hvordan en best mulig kunne ta vare på næringen i makrell gjennom forskjellige prosesser som, varmebehandling, salting, og marinering. Samtidig ville de også finne ut om det var forskjeller på makrell som var i tint, frossen og filtrert tilstand.

Ved bruk av en form for MR-maskin så de kvaliteten på fettsyrene, innholdet av vitamin D og protein innholdet, ble undersøkt. Forskerne forventet at kvaliteten på fiskens næringsinnhold ville være dårligere av selve hermetiseringsprosessen. Blant annet fordi omega-3 harskner fort. De så også på nedbrytningsstoffet histamin. Dette stoffet kan føre til forgiftning om man spiser fisk som er for gammel.

Konklusjonen

De fant ingen tydelige forskjeller på at fersk makrell var sunnere enn boks makrell. Kvaliteten på fisken ble heller ikke dårligere av hermetiseringen. Makrell i tomat er altså et av de sunneste pålegget du kan ha på brødskiven. Det er kjernesunt, er av ypperste kvalitet og smaken, den er som den skal være - smaken av makrell i tomat. 

Hvorfor makrell i tomat er så sunt

Fet fisk som makrell er en viktig del av et sundt og godt kosthold. I tillegg til omega-3 fettsyrene og vitamin D, inneholder fisken også en umettede fettsyrer, proteiner, di-peptider og frie aminosyrer, jod og sink som er helt essensielt for kroppen. Spiser du en skive med makrell dekker du det anbefalte dagsbehovet for omega-3.

Disse er sunne fettsyrer som er viktig for alle cellene i kroppen, men som den ikke klarer å lage selv. Derfor må en få omega-3 fra det vi spiser. Omega-3 fettsyren DHA er spesielt viktig for optimal utvikling av hjernen, nervesystemet og synet. Men også viktige for hjertet og blodomløpet. Fordi fettsyrene hjelper til med å holde blodåreveggene glatte og smidige, slik at blodet flyter lettere gjennom blodårene.

Viktig kilde til vitamin D

En fordel med fet fisk er at det også er en kilde til vitamin D. I Norge får én av to i seg for lite vitamin D. Dette vitaminet får vi både fra solen og via det vi spiser og drikker. Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp kalsium, og er dermed en forutsetning for en sterk benbygning. Vi som lever i Norge, har litt lite sol til at D vitaminet kan dekkes her. Og derfor er fet fisk som makrell en av de anbefalte kildene til vitamin D. Vitaminet er også bra for musklene. Funksjonen til dette vitaminet er blant annet opptak av kalsium i kroppen, som over tid kan hjelpe til å motvirke benskjørhet og andre muskelsykdommer, spesielt blant de eldre og de som trener mye. 

- Kalsium spiller for eksempel en avgjørende rolle for riktig funksjon av musklene våre. Det er derfor svært viktig med nok inntak av vitamin D.

- Norske myndigheter anbefaler at vi skal spise fisk to til tre ganger i uken (gjerne mer, og da gjerne fet fisk som makrell, sild, ørret)
Makrell i tomat er et ypperlig valg å ha på brødskiven til frokost, gjerne hver dag.

- Makrell i tomat er lettspist fisk og passer perfekt til mat på farten. Passer perfekt på smørbrød, i salater eller i pastaretter.

Makrell i tomat på rugbrød med salat, egg og oliven. En appelsin ved siden og en kopp kaffe. Perfekt start på dagen! Makrell i tomat som niste til lunsjen. Ta med det et par-4 skiver godt brød, en boks makrell i tomat, skiver med agurk, klassikeren. 


Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus
Produsent: Stabburet AS
Pris, kr: 13
Mengde i gram: 170

Næringsinnhold per 100 G:
Energi, kcal: 253
Protein, g: 13,4
Karbohydrat, g: 3,0
Fett/hvorav mettet, g: 20,5/3,5
Omega-3, g: 5,3
Salt, g: 1,0
Prosentandel makrellfilet: 70


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Tunfisksalat med hvite bønner

Kosthold11.01.20182

Denne enkle og smakfulle tunfisk salaten er omgitt med mye grønne grønnsaker og sitrus.
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Tunfisksalat med hvite bønner

Kosthold11.01.20182

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!