Hold kolesterolnivået nede med mat

Kosthold21.06.2016Rita Immerstein0

Bruk de rette matvarene til å påvirke ditt eget kolesterolnivå.

Hold kolesterolnivået nede med de rette matvarene. Det finnes mange sunne matvarer som gagner helsen vår, men skal du bekjempe et for høyt kolesterolnivå eller forebygge finnes det egenskaper i noen matvarer som er spesielt egnet for nettopp dette.

Vannløselig fiber

Spis havre til frokost og få i deg det verdifulle vannløselige fibret. Tilsett gjerne en banan som også er en god kilde til fiber. Løselig fiber er bra både for blodsukkeret og kolesterolet. Løselig fiber tar opp vann og i tillegg til havre kan du godt legge til både bygg, linser, bønner og erter i kostholdet ditt.

I tillegg til å binde opp vann så bidrar også vannløselige fiber til å binde opp kolesterol, noe som gjør at det blir ført ut av kroppen i stedet for å komme i sirkulasjon i kroppens blodstrøm.

Bønner er spesielt rikt på fiber og kroppen bruker dessuten litt på selve fordøyelsen av dem. Derfor føler du deg gjerne mett eller tilfreds over tid. Dette er derfor en matvare som også egner seg for deg som vil ned i vekt. I tillegg kan det være gunstig å ha epler, rotgrønnsaker, nøtter og frø som en del av ditt utvalg knyttet til vannløselig fiber.

Spis fett

Spiser du valnøtter, mandler, peanøtter og andre type nøtter viser studier at det er svært gunstig for hjertehelsen. Du kan senke LDL for det flerumettede fettet reduserer triglyserider. I tillegg bidrar et forsiktig inntak av nøtter til at blodsukkeret stabiliseres og blodtrykket senkes. Plantebaserte oljer, fet fisk og frø er alle gode kilder til flerumettet fett. Omega 3 er en bestemt type flerumettet fett som har vist seg å være spesielt effektivt for å redusere risken for hjerte- og karsykdommer fordi det forbedrer nivået av kolesterol i blodstrømmen. De beste kildene til enumettet fett er olivenolje, avokado, solsikke- og solsikkeoljer. I tillegg til å redusere LDL, forbedrer også enumettet fett nivået av det gode kolesterolet HDL.

Kilder:
Harvard Medical School(2016) 5 foods that fight high cholesterol
NHI.no(2016) Høyt kolesterol - hva bør du spise?
http://nhi.no/forside/hoyt-kolesterol-hva-bor-du-spise-47685.html

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Har smør og høyt kolesterol en sammenheng?

Egg - en unik kilde til næring

Kosthold25.01.2016152

Hvor mange kilo egg tror du vi spiser hvert år?

Slik skreller du egg på 3 sekunder

Kosthold13.02.2018962

Se video av trikset.
Egg er noe av den mest næringsrike maten som finnes.

Egg - en unik kilde til næring

Kosthold25.01.2016152

Slik skreller du egg på 3 sekunder

Kosthold13.02.2018962

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!