Iselin ble sunn og muskuløs

Intervju08.07.2016Rita Immerstein0

Iselin har lenge slitt med undervekt og svært lav kroppsvekt.

Iselin har alltid slitt med det hun beskriver som «tynne gener». I tillegg til å slite med å legge på seg har hun i mange år heller ikke kjent så mye til sultfølelsen. Sammen med mye trening resulterte det i en svært lav vekt. I dag har hun endret på kostholdet og kan med glede se at vekten sakte men sikkert stiger i takt med selvfølelsen.

Iselin bor i Askim i Østfold og arbeider til daglig som butikkmedarbeider og dansetrener. Hun er 20 år og veier 48 kilo fordelt på 162 centimeter.

Alltid slitt med undervekt

Iselin beskriver seg selv som en sprudlende person som elsker nye utfordringer. Hun liker å pushe seg selv til nye grenser og utforske mulighetene rundt seg.

- Jeg har alltid trent aktivt og hatt en stor kjærlighet for sport. Med hva jeg kaller «tynne gener» har jeg slitt med undervekt så lenge jeg kan huske. Jeg var alltid den spinkle pinnen, og folk har ikke vært beskjedne med å la meg høre det. Det siste året har jeg virkelig hoppet ut av komfortsonen og vært deltaker i Miss Norway. Å være en missekandidat krever mer enn man skulle tro. Man må jobbe målrettet og strukturert fra første dag, og det handler veldig mye mer om hvor mye arbeid man legger i det, enn utseendet, som mange tror, forteller Iselin.

Trent mye hele livet

Iselins foreldre har alltid vært flinke til å la henne prøve ut forskjellige sporter. Fra barnehagen av har hun prøvd ut både forskjellige dansestiler, ridning, voltige, turn, klatring og håndball.

- Når man er barn er ofte ikke treningen så seriøs. Gym var alltid favorittfaget, og er et av de få fagene jeg følte jeg mestret. Jeg har et stort konkurranseinstinkt og tålte ikke å føle meg dårligere enn andre, og ga derfor alltid mitt beste. Det var først i 12-13 års alderen at jeg begynte å ta treningen seriøst. Jeg begynte å danse freestyle disko-jazz samtidig som håndballaget vårt kom seg opp i nivå. Det ble plutselig dager med to økter rett etter hverandre kombinert med skole, og allerede da prioriterte jeg treningen foran å være med venner, forteller Iselin.

- Senere ville jeg satse alt på dansingen. Jeg begynte å ønske meg tilgang til treningsstudio og dansekurs som bursdags- og julegaver og endte opp med å trene mellom 20 og 30 timer i uken. Fra pappa har jeg fått god kunnskap i kosthold og ernæring, men jeg var ikke så flink til å følge det selv. Når man trener såpass mye som jeg gjorde, er det ikke uvanlig at man spiser mer, men det er viktig å tenke på å spise riktig også, legger hun til.

Ville øke selvtilliten

Iselin meldte seg på Miss Norway for halvannet år siden. Hun har prøvd å tenke ut grunnen til at hun gjorde dette og hun tror at hun bare trengte en liten selvtillitboost.

- Jeg hadde et behov for å få en bekreftelse på at jeg var bra nok. Når jeg først ble deltaker fikk jeg utrolig mye kritikk både fra nære venner og mennesker jeg ikke kjente, for å være med i en sånn konkurranse er ikke sosialt akseptert og strider imot janteloven på alle mulige måter. Jeg er ikke en person som gir opp og bestemte meg for å gå all in likevel, smiler hun.

 

Blir målt på innsats

Helt siden hun meldte seg på Miss Norway har hun jobbet med å få avisoppslag, veldedighet, blogge og det vanskeligste av alt - å få sponsor. Dette er oppgaver kandidatene i Miss Norway får poeng for, og er det som vektlegges mest for å komme til finalen.

- Det mest spennende i konkurransen er uten tvil å se hvor mye en kan få til, og hvor langt utenfor komfortsonen jeg klarer å komme. Jeg har utviklet meg veldig som person, og er ikke så sjenert som jeg en gang var. Jeg er også blitt mye tryggere på meg selv og lært å blokkere negativitet ute, forteller Iselin fornøyd. Jeg har ingen erfaring fra missekonkurranser fra før, og hadde heller aldri trodd at jeg skulle deltatt på noe lignende, men har konkurrert i dans i mange år, og selv om det blir to helt forskjellige ting kan det sammenlignes på noen måter. Man er nødt til å sette seg mål og jobbe for dem, man er avhengig av en slags støtte fra nære og bekjente og vi ønsker alle like mye å vinne. Den som er best forberedt går hjem med førsteplassen, legger hun til.

Spiste for lite

Iselin har slitt med undervektighet i alle år, og det var ikke før for et par år siden hun virkelig forstod hvor langt det hadde gått.

- Jeg er vant med å få kommentarer på vekten min, og tenkte ikke det var noe annerledes enn før, men jeg flyttet for meg selv da jeg var 18, og med utgiftene som følger med hadde jeg ikke mulighet til å trene, og spiste dermed mindre enn vanlig. En dag besvimte jeg på jobb og ble tatt opp til legen. Nyheten om at jeg veide 42 kg kom som et sjokk, siden jeg ikke hadde klart å se dette selv, forteller Iselin ettertenksomt. Jeg slet i flere år med mangel på sultfølelse. Jeg kunne gå dager hvor jeg kun fikk i meg en litago yoghurt, og det var det. Jeg har aldri følt meg stor og har aldri prøvd å slanke meg, men jeg var sjeldent sulten. Det som ofte skjer når man spiser for lite er at magen skrumper seg litt sammen, og man glemmer rett og slett å spise fordi man ikke blir minnet på at man er sulten. Mitt beste tips vil være å ha en strukturert plan for når en skal spise, gjerne også hva måltidet skal inneholde. Hvis du sliter med å få i deg mat er det enklere dersom du velger noe du liker godt. Man skal selvfølgelig ha et variert kosthold, men heller noe godt og kanskje mindre variert enn ingenting.

Treningen er prioritert

I dag trener hun mest styrketrening kombinert med dans. Iselin har vært så heldig å få jobb som danselærer og bruker mye tid på både å lære bort og jobbe med sine elever.

- Jeg trener cirka 8 timer dans per uke, i tillegg til en del show vi har. Jeg jobber veldig hardt med styrketreningen for å nå målet mitt om å gå opp 5 kilo, og gjerne enda litt mer enn det. Å kombinere to jobber og trening er hardt, men det handler kun om prioritering. Jeg prøver så godt det la seg gjøre å få trent 4-5 dager i uken med styrketrening, forteller hun. Det jeg liker best å trene er uten tvil dans. Dans er en sport som er hard, men på samme tid så gøy at du ikke blir like sliten mentalt som man ofte blir under kondisjon eller styrketrening. Styrketrening er også en stor favoritt. Jeg syntes det er ufattelig gøy å se hvordan vekt og form forandrer seg, og hvordan man blir litt og litt sterkere for hver økt, utbryter hun smilende.

Inntar måltider hyppig

Iselin beskriver noe hun kaller for tynne gener. Med dette mener hun at det ligger i familien at de har vanskelig for å legge på seg, på akkurat samme måte som at mange sliter med å gå ned i vekt.

- På grunnlag av dette har jeg ikke noe fast diett jeg følger ved at jeg skal spise spesifikke mengder og matvarer så lenge jeg får i meg nok, og den næringen jeg trenger. Jeg spiser alltid havregryn til frokost, et mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat. Mellommåltidene varierer og kan være alt fra frukt, yoghurt, brødskiver og liknende. Middag er som regel en kjøttrett, gjerne med grønnsaker, pasta eller poteter som tilbehør. Målet mitt er veldig enkelt at jeg spiser hyppig nok til å ikke gå sulten. Jeg kunne nok vært flinkere til å velge de sunneste alternativene, men så lenge vekten går den rette veien, som for meg er oppover, er jeg fornøyd med matvalgene jeg tar, legger hun smilende til.

Fokus på å få i seg nok mat

Kostholdet er i dag kjempeviktig for Iselin. Mat er det første hun tenker på når hun våkner, og hun kan ligge om kvelden og glede meg til neste dags måltid.

- Jeg skulle nok vært litt flinkere på å velge sunne alternativer og variert litt mer i kosten, men hovedfokuset mitt er å få i meg nok. Det blir litt som en omvendt diett hvor jeg tillater meg å spise hva jeg vil, med måte så klart. Jeg er alltid bevisst på hva jeg putter i meg, men jeg må innrømme at jeg unner meg pizza og hamburger litt oftere enn anbefalt. Jeg ser utrolig stor forskjell på meg nå og for et par år siden. Ikke bare ser kroppen sunnere ut, men hår, hud og negler er også blitt betydelig friskere og sterkere, svarer Iselin engasjert

- Jeg tror at hovedårsakene til at mange sliter med å spise nok og riktig mat er travle hverdager og ikke nok kunnskap om ernæring. Vi mennesker er bygd opp forskjellig og har veldig forskjellige behov. Noen har lett for å legge på seg, andre har lett for å gå ned i vekt. Hvis jeg skulle levd på grønne menyer tror jeg ikke det hadde vært stort igjen av meg. Det handler mye om planlegging og kunnskapen rundt måltidene. Jeg mener det ikke er sunt å skulle veie opp maten eller lese på pakken alt hva det inneholder, men at man er bevisst på hvor mye mat man trenger, og at det gjør kroppen noe godt.

Lei av å være for tynn

Den største motivasjonen til Iselin, både når det gjelder trening og kosthold er henne selv. Hun møtte på veggen en gang og nekter å komme dit igjen.

- På samme måten som overvektige blir mobbet for å være tykke, er jeg lei av å bli mobbet for å være tynn. Jeg var så usikker på meg selv at jeg gjemte meg bort i joggebukser og store hettegensere. Jeg ville heller kle meg stygt enn å få flere kommentarer på hvor tynn jeg var. Nå er jeg så heldig at jeg har en stor kjærlighet for trening, og den største gleden av alt er at jeg har fått tilbake kjærligheten for mat. Det at jeg har en treningspartner hjelper meg til å komme meg på Family Sports Club i Askim de dagene jeg helst vil ligge inne. Det at jeg har satt meg mål som er realistiske å nå hjelper meg med å gi alt hver eneste treningsøkt, forteller hun og legger til; Det høres kanskje rart ut, men de som ikke har troen, eller de som har satt seg en mening om hvordan jeg er som person etter deltakelsen i missekonkurransen er også en fantastisk stor motivasjon. Ingenting føles bedre enn å bevise at du klarte noe noen sa du ikke kom til å klare!

Flokkdyr trenger bekreftelse og støtte

Støtten Iselin har rundt seg betyr ubeskrivelig mye for henne. Hun mener at det er viktig å være selvstendig å ha troen på seg selv, men mennesker er flokkdyr og trenger noen rundt seg.

-Vi trenger å få en bekreftelse på at vi er bra nok, og at vi kan klare alt vi vil med en ekstra innsats og god viljestyrke. Apropos bekreftelse så er den flotteste komplimenten jeg har fått under denne prosessen uten tvil at jeg ser sunn ut, smiler hun. I alle år har jeg fått den følelsen av at jeg er ikke bra nok fordi jeg bare er tynn, men endelig har jeg fått kommentarer på at jeg har fått muskler igjen, og at jeg ser sterk og sunn ut. En ting er å få komplimenter for en del av utseendet man er født med, eller sminken man har lagt, en annen ting er å få kompliment for personligheten eller noe du har jobbet hardt for, legger hun stolt til og forteller videre: - Det er mange ting jeg er blitt stolt av de siste årene. Det første er nok at jeg innså at jeg hadde et stort problem, og gjorde noe med det. Det andre er at jeg jobbet med meg selv til å se at jeg er bra nok akkurat som jeg er, og heller jobbe med det jeg ønsker å forbedre, og det siste er at jeg ble så trygg på meg selv at jeg våget å komme meg ut av komfortsonen, og å gjøre ting jeg aldri hadde turt å gjøre for et år siden.

Har mange drømmer og mål

Hennes store drøm og mål for 2016 og 2017 er uten tvil å vinne Miss Norway først og fremst. Iselin er et konkurransemenneske og går alltid all in når hun har bestemt seg for noe.

-Nå er jeg i finalen med 15 andre fantastiske og vakre jenter, så konkurransen er uten tvil stor, men jeg vet jeg har like gode sjanser til å vinne som mine 15 konkurrenter. Jeg ønsker også at dansemiljøet skal utvikle seg og at det kommer flere engasjerte elever til treningene mine, vi kan aldri få nok av dem. Men mitt største ønske og mål er å fortsette med treningen, bli enda flinkere med kostholdet og få nye mål og prosjekter og jobbe opp mot.

Du er bra nok

Iselin har et behov for å komme med et budskap for hun har innsett at det viktigste er å kunne akseptere og kunne ha det godt med seg selv.

- Jeg legge til at det er ikke noe mer greit å mobbe en undervektig enn en overvektig, for de aller fleste som meg selv kan ikke noe for det, og noen har lettere for å legge på seg, andre sliter med å gå opp i vekt. Jeg har med hånden på hjertet aldri følt meg så lettet som på det tidspunktet jeg innså at jeg aldri kommer til å være bra nok i andres øyne før jeg klarer å akseptere meg selv. En god venninne av meg ble mobbet for å være overvektig, og nå blir hun mobbet for å ha gått ned i vekt. Folk finner alltid et eller annet å plukke på, så mitt beste tips for at du skal få det bra, og være lykkelig med deg selv er å lære deg at du er bra nok, og heller jobbe med tingene du skulle ønske var bedre. Jeg snakker veldig sjeldent om så personlige ting, men hvis det kan hjelpe bare en person som står i samme situasjon som jeg var i, så er jeg fornøyd, avslutter hun med et strålende smil.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Iselin lykke til!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Mange har problemer å gå ned i vekt, men det er mange som også har problemet med å gå opp i vekt.

Fra A til Å på 1,5 år

Trening15.01.201711

Se forvandlingen.

Seline gikk opp 18 kg og ble modell

Intervju11.03.2016953

Seline Solberg smiler til livet og livet smiler tilbake.
Her viser vi deg hva som er mulig å få til ungdomsårene med dedikert trening.

Fra A til Å på 1,5 år

Trening15.01.201711

Seline gikk opp 18 kg og ble modell

Intervju11.03.2016953

Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.
Derfor bør du trene pull throughs.
Slik unngår du å lure deg selv.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.