Hva er lykopen?

Kosthold24.07.2018Rita Immerstein0

Finn ut hvorfor det er bra for deg å velge matvarer som er rike på lykopen.

Lykopen er en kraftig antioksidant som tilhører en gruppe naturlige pigmenter kalt karotenoider. Dette er en samlebetegnelse på naturlige fettløselige, gule, oransje, brune eller røde fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket. Det finnes over 600 ulike karotenoider i naturen. Lykopen er et knallrødt karetenoid som gir farge til en rekke frukter og grønnsaker - deriblant tomater, røde gulrøtter, vannmelon, aprikos og papaya. Tomater og tomatbaserte produkter står for 85% av lykopen-inntaket her til lands.

Beskytter mot frie radikaler

Antioksidanter beskytter kroppen mot frie radikaler og derfor har lykopen, selv det ikke er essensielt for kroppen vår, fått mye oppmerksomhet. Beskyttelsen mot frie radikaler betyr at vi får og opprettholder et sterkt immunsystem. Årsaken er at det kan ha en gunstig effekt på enkelte kreftformer som prostata- og brystkreft og hjerte - og karsykdommer. Menn som får i seg 10 enheter med tomater hver uke har 18% mindre risiko for å utvikle prostatakreft og en studie konkluderer med at det er den gunstige effekten av lykopen som spiller en viktig rolle.

Bruk tomater i kostholdet

Tomater er vår viktigste kilde til lykopen her til lands. Du bør alltid ha dem på kjøkkenbenken. De smaker aller best når de er romtempererte og passer fint til pålegg som ost, skinke, egg, fiskepålegg og kaviar. Imidlertid frigjøres lykopenet aller best når tomater bearbeides med litt oppvarming. Så bruk dem i matlagingen for øvrig og benytt deg gjerne av en billig og lettvint variant med ferdig hakkede tomater som ikke er tilsatt annet enn tomater og tomatjuice. Velg gjerne en økologisk variant fra Go green som bruker kartong. Pass på at du ikke forveksler hakkede tomater med tomatpure og pastasaus som finnes i mange varianter og av svært ulik kvalitet. Tilsett ferske urter, pepper, litt salt og olivenolje i en grønnsak- og kjøttgryte så har du et næringsrikt måltid fylt med viktig stoffer kroppen din trenger. Stek dem også gjerne på grillen. Fyll dem med cottage cheese, krydder og litt karbonadedeig så har du en super forrett å servere. Godt måltid!

Kilder:
http://www.vitamail.no/fakta/lykopen/
http://www.dinside.no/826963/matvarer-alle-bor-spise
http://www.gogreen.no/produkter/gronnsaker/hakkede-tomater-okologisk/#product-nutrition


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Tomater er supermat

Kosthold01.02.2016184

Se hvorfor du bør inkludere tomater i ditt kosthold.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Tomater er supermat

Kosthold01.02.2016184

Stevia Vs. aspartam

Kosthold20.03.2019288

Frykten for karbohydrater

Kosthold19.03.2019237

Eggets suverene egenskaper

Kosthold15.03.2019928

Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

Crazy flat håndslag konkurranse

Diverse23.03.201926

Only in Russia.
Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Det er duket for årets store nyhetsslipp.

Stevia Vs. aspartam

Kosthold20.03.2019288

Hva er disse søtningstoffene og hvorfor er de så omstridte?