Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020Rita Immerstein0

Du må ikke løpe vettet av deg for å fremme helsen din. Kroppen nyter godt av noen reale gåturer!

Det er mange diskusjoner og mye forskning rundt temaet trening og hva som gir de beste resultatene. Det må selvsagt ses i sammenheng mellom flere faktorer. Skal du bygge kroppens helse er det ikke gitt at du alltid må gi jernet slik at kroppen kjøres til utmattelse. Trening og ulike aktiviteter med moderat intensitet noen ganger i uken er svært helsefremmende og virker forebyggende for utvikling av en rekke sykdommer og ulike helsetilstander. Ønsker du derimot virkelig å teste deg selv både fysisk og mentalt krever det hardere trening. For å bli bedre og prestere mer må du alltid søke å bryte noen grenser. For mange er harde treningsøkter en viktig boost i hverdagen som også oppleves som en nødvendighet for mentalhygienen. Er du ikke en av dem som ønsker et hardkjør kan gåturen være et viktig og riktig steg for bedre helse, mer velvære og økt søvnkvalitet.

Uendelige muligheter

Gåturer er en enkel form for trening, fordi du kun trenger et par gode sko. Du må selvsagt komme deg opp av sofaen og ut døra, men når du er kommet over dørstokken så er valgmulighetene mange. Du kan velge å gå til jobb, finne en topp å bestige eller gå til byen eller butikken når du skal handle. Sleng ryggsekken på ryggen til matvarene eller litt å slukke tørsten med. Du kan selvsagt også holde deg rundt huset og har du en stor nok hage kan plenklippingen gi deg en passe dose mosjon.

Mange synes det er vanskelig å gjennomføre gåturene og da er egentlig den beste anbefalingen å få seg en partner. Det gir en forpliktelse, men er også en utmerket måte å få til et sosialt treff på. Avslutt gjerne turen med å dele et raskt lite måltid sammen, så har du slått 3 viktige «fluer i en smekk»; Mosjon, sosialt treff og mat som er en livsnødvendighet og alltid hyggelig å dele med noen andre.

Det er mange måter å løse gåturen på og flere og flere bruker også apper og treningsklokker som motivasjon for å måle både distanse, hjertefrekvens, forbrenningseffekt og tidsbruk. Et slikt verktøy viser seg å ha en positiv effekt fordi det trigger den enkelte til å øke aktivitetsnivået. En gjennomgang av 26 studier viste at aktivitetsnivået gikk opp hele 27% ved bruk av ulike målere. Her har du valget mellom gratis nedlastinger på mobil til dyre og avanserte klokker til flere tusen kroner. Med andre ord; du kan få slike målinger helt gratis! Da kan du konkurrerer mot deg selv slik at du stadig kan nærme deg et mål om å gå cirka 10.000 skritt om dagen.

Beskytter hjertet

Foruten at en gåtur i raskt tempo både er sunt og forfriskende, så gir denne enkle aktiviteten deg noen skikkelig helsegevinster. Det senker blodtrykket og reduserer risikoen for diabetes, noe som er viktige påvirkningsfaktorer for din hjertehelse. To langtids Harvard-studier viser nemlig at en gåtur hver dag på rundt 20 minutter reduserer risikoen for hjertesykdom med hele 30%. Har du allerede vært utsatt for hjertetrøbbel er gåturer en fin måte å komme seg i form på. Du styrer tempoet selv og kan gradvis legge opp til lengre og/eller raskere gåturer ettersom hjertehelsen forbedrer seg. Ta det imidlertid rolig og snakk gjerne med legen din før du setter i gang med gåturene - bare for å være på den sikre siden. Det viktigste er å lytte til kroppens signaler. Start gradvis og i rolig tempo og du trenger ikke finne den verste bakken for å presse kroppen din til utmattelse.

Du kan bygge deg opp over en 8 ukersperiode hvor du starter med en 10 minutters gåtur inntil du oppnår den anbefalte ukentlige aktiviteten på 150 minutter med moderat treningsintensitet per uke(30 minutter per dag).

(Denne artikkelen er en artikkel som er re-publisert)

Kilde:
Harvard heart letter(2015)Marching orders - how to start a walking program
http://www.health.harvard.edu/heart-health/marching-orders-how-to-start-a-walking-program


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ny forskning viser hvordan du kan leve lenger.
Se ny studie om hvordan du forbrenner mer med powerwalk.

Smart gåtur

Trening25.07.201217

Når du sitter mye stille er det ikke bare kroppen din som lider.
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

Smart gåtur

Trening25.07.201217

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!