Debuterer som 60-åring i kroppsbygging

Intervju17.08.2016Rita Immerstein480

Ulf Østigard debuterer som 60-åring i kroppsbygging!

Selv om han har trent «hele livet» var det frøst i 2015 han virkelig fikk bestemt seg for å stille i kroppsbygging for første gang. Med ett velutstyrt gym, profesjonell coach og støtte fra teamet tar han endelig steget ut i konkurranse i en alder av 60 år.

Ulf er født og oppvokst på Tynset i Østerdalen, men har bodd rundt omkring, blant annet i Oslo, Hamar, Tønsberg og i Finnmark. Han bor nå i Stavanger, hvor han har bodd i underkant av ett år. Den spreke 60-åringen er utdannet sosionom og har en master i sosialt arbeid. Høyden er 190 cm og vekten ligger på 92 kg med en fettprosent på 10-11. Han er gift med Birgitta og jeg har en voksen sønn. Gymmen City 24/7 Sandnes er det faste treningsstedet og han skal stille for Team Total Package.

Trent «hele livet»

Opp gjennom årene har det blitt mye trening på diverse treningssenter for Ulf. Denne type trening har gått som en rød tråd gjennom hele livet hans siden han var 20 år gammel.

- Det har vært perioder hvor jeg har trent lite eller ingenting, og det har vært perioder hvor jeg har i tillegg til styrketreningen har holdt på med spinning, både som instruktør og som vanlig deltager. For tiden er det bare styrketrening jeg holder på med.

Det hele begynte med styrketrening/bygging i 1976 ved Ludwigs gym i Oslo, drevet av Ludwig Ingebretsen, som var en kjent aktiv bygger på den tiden. Målsettingen med å begynne og trene var å legge på meg muskelmasse da jeg ikke var helt fornøyd med en kropp på 63 kg og en høyde på 190 cm. Ludwigs gym var ganske primitivt i forhold til dagens standard. Det var bare ett dusjlokale, og når jentene skulle dusje ble det hengt opp en plakat på døra hvor det stod "jenter i dusjen". Men det var heller ikke så mange jenter som trente ved gymmen. Vi fikk kjøpe proteindrinker som Ludwik mikset bak en liten provisorisk disk ved inngangen og de smakte sagflis så vidt jeg kan huske, ler Ulf.

Brukte andre utøvere som inspirasjon

Det ble flere gym etterhvert utover på 80 tallet for Ulf. Blant annet var han på Haralds gym og Hjeltnes helsestudio hvor flere av datidens storheter som Geir Borgan Paulsen, Petter Bjerke og Tone Opheim trente.

- Disse var store inspirasjonskilder for meg. Den gangen hadde jeg intensjoner om å konkurrere i bodybuilding, men av ulike årsaker ble det aldri noe av. På slutten av 80-tallet var jeg med som funksjonær da EM i bodybuilding gikk av stabelen i Oslo, forteller han.

Utviklet et rusproblem

- Etterhvert utviklet jeg et rusproblem i forhold til narkotika og ble innlagt ved en rusinstitusjon og ble utskrevet høsten 1996. Jeg har ikke rørt narkotika siden da. Trening ble en viktig del av rehabiliteringen. For meg er denne type trening like viktig som mat og drikke. Det er bra både for hodet og for kroppen og gir meg balanse og gjør meg i bedre stand til å takle utfordringene livet byr på. Man kan vel si at jeg er avhengig av treningen, men det er etter mitt syn en meget positiv avhengighet som er bra for meg. Mange mener at dette handler om kroppsfiksering og selvopptatthet. Bare tull for mitt vedkommende, utbryter Ulf. For meg handler det om å ha det bra med meg selv og mine omgivelser. Trening gir meg kort og godt en høyere livskvalitet. Etter å ha levd "on the edge" i flere år vet jeg veldig godt hva som fungerer for meg, forteller han.

Flyttet sommeren 2015

Sommeren 2015 flyttet Ulf og kona Birgitte til Stavanger. I forhold til trening falt valget av treningssenter på Gym 24/7 i Sandnes, siden gymmet dekket de behovene Ulf hadde.

- Ved Gym 24/7 er naprapat Joacim Hetland og personlig trener Mette Stensland som leder Team Total Package. Begge er meritterte byggere. Siden jeg sliter med skader i skuldre og rygg fikk jeg behandling av naprapat Hetland. Han satte opp to programmer for meg, ett prehabprogram og ett treningsprogram. Prehabprogrammet går må på å optimalisere holdning, corestyrke, skulderstabilitet og generell mobilitet i forhold til skadene. Det er mye stabiliseringsøvelser og tøying. Tøying er noe som jeg ikke har drevet mye med, legger Ulf til med et lite smil. Styrkeprogrammet var tilpasset meg og min kropp i forhold til skader. Det er en stor fordel for meg at jeg får behandling av en profesjonell behandler som selv driver med kroppsbygging, og som utfører behandling sett i lys av treningen.

Skaffet seg personlig trener

Dette ga mersmak og Ulf engasjerte personlig trener Mette Stensland og hun coachet ham i 10 timer. Da fikk Ulf blant annet finslipt teknikken og de jobbet mye med fokus.

- Jeg tror vi legger til oss mye uvaner i treningen etterhvert. Etter første beinøkt med henne kunne jeg knapt gå etterpå og hadde vel nesten behov for rullator eller rullestol. Hun satte også opp ett nytt program for meg, helt tilpasset meg, mine behov og mine skader, forteller han fornøyd.

- Etter å ha trent i mange år trodde jeg at jeg kunne det meste i forhold til denne type trening. Men sannheten er at jeg faktisk kunne svært lite. Jeg har stort sett satt opp mine egne programmer, bygd på "the old fashion way" fra 70 og 80 tallet og jeg har nok gjort mye galt. For eksempel ved å trene alt for mye tungt med få repetisjoner og lite variasjon i programmene som jeg kjørte over alt for lange perioder, legger han til.

Ulf sitt treningsprogram i dag

Nå kjører han ett rullerende splitt-program på 6 runder. Hver runde er på 12-13 dager inklusive prehab og hvile.

- De første 3 rundene er heavyweeks: low volume, 6-12 repetisjoner. Fokus på styrke, eksplosivitet og compound øvelser. De neste tre rundene er volumweeks: higher volume, 10-15 repetisjoner. Litt reduksjon på vektene, mer volum og flere øvelser. Etter å ha fullført 6 runder er det 4 dager aktiv hvile. Det er lagt inn mye på beina i programmet, siden beina er det jeg trenger å forbedre mest. Jeg har ingen spesielle favorittøvelser, har vel opparbeidet en positiv holdning som sier "bring it on" uansett hvilke øvelser det er, forteller Ulf og smiler bredt.

Fullt fokus på trening

- Når jeg trener er det fullt fokus, jeg går inn i min egen boble og er overhodet ikke sosial. Fokus er viktig for meg under trening, fokus på teknikk og at vektene skal opp uansett hvor tungt eller hvor mange repetisjoner det er snakk om. Det er ikke noe rom for smalltalk med andre som trener og mobilen er lagt vekk. Jeg har 1 til 2 minutters pause mellom settene. Maks 2 minutter på tunge ben- og ryggøvelser, 1 minutt ellers og noen øvelser bare 30 sekunder også. Jeg tar tiden mellom settene med stoppeklokke. Trener hvert sett som om det skulle være det siste. Det går mye i dropsett, trippeldroppsett, supersett og noe giantsett. Kjører godt med oppvarming og oppvarmingssett og dette gjør jeg for å forhindre skader, sier han.

- Tidligere var det viktig for meg med maksløft og hvor mye jeg kunne ta i hver øvelse. Dette er ikke viktig lenger, fokuset i dag er å ta ut alt av den muskelen/muskelgruppen jeg trener. De korte pausene bidrar også til at jeg får bra med kondisjon av treningen, siden det blir meget intensivt. Dette fungerer veldig bra på min kropp og treningen har kommet opp på ett helt annet nivå enn den var tidligere, forteller Ulf og smiler igjen.

Coachen motiverte ham

Motivasjonen til å skulle stille i NM 2017 har han hovedsakelig fått av Mette Stensland. Gjennom sitt store engasjement, kompetanse og sin positivitet fikk hun Ulf til å tro på prosjektet og hun tok ham inn i Team Total Pacage.

- Hennes motto er at ingenting er umulig. Nå har NM blitt en målsetning jeg skal gjennomføre. Ellers får jeg mye motivasjon av å trene sammen med så mange dedikerte atleter som holder et så høyt nivå. Intensjonen ved å stille er ikke å vinne, men å kunne ha gjort det en gang, siden jeg mener det er utrolig mye læring i å være med i en slik konkurranse, sier Ulf.

Strålende kritikk til gymmen

Gym 24/7 har alt han har behov for. Det er velutstyrt, åpent alle dager med nøkkelkort, supert treningsmiljø og høy kompetanse. Ulf forteller at gymmen drives av ildsjelen Andre Erik Thesen.

- På gymmen har jeg også muligheter for behandling hos naprapat Hetland og annen oppfølging av teamet. Oppfølgingen består blant annet av eventuelle justeringer av treningsprogrammet, måling av fettprosent, poseringstrening, det tas bilder og fysikken blir vurdert fortløpende. Jeg er veldig fornøyd både med gymmen og med teamet, sier Ulf.

Holder seg unna sukker

I forhold til kosthold har Ulf fått satt opp et kostholdsprogram av Mette Stensland og han følger ett basis opplegg.

- For meg er det snakk om å få i meg nok næring for å kunne bygge muskler. Jeg har aldri hatt lett for å legge på meg og jeg har en fettprosent som ligger på 10 -11. Jeg veier stort sett det jeg spiser og basis mat er havregryn, cottage cheese, fisk, kjøtt og kylling og poteter fordelt på 6 måltider per dag. Jeg holder meg stort sett unna sukker og jeg bruker også noe kosttilskudd som proteinpulver, gainer, BCAA, glutamin og kreatin. Jeg har enda ikke noen erfaring med diett før konkurranse, men jeg vil få hjelp av teamet med dette og regelmessig oppfølging. Jeg tror ikke at det skal så veldig mye til for å komme i konkurranseform da jeg er i ganske god form hele året, smiler han.

Søk hjelp til treningen

Godt voksne menn som er 50 pluss som ønsker å legge om egen livsstil mener Ulf bør få en eller annen slags form for hjelp. Han anbefaler at man oppsøker et bra treningssenter og får satt opp treningsprogram og kostholdsprogram som evalueres regelmessig.

- Ha klare målsetninger med treningen: bedre kondisjon, gå ned i vekt, bygge muskulatur, rehab/forebygging av skader eller en kombinasjon av disse. Tenk langsiktig og bruk gjerne en personlig trener en periode. Jeg tenker det er viktig å komme inn i faste rammer og få hjelp av profesjonelle. Det koster penger, men det er etter mitt syn verdt det, påpeker han.

- Å kjøre sitt eget opplegg kan på sikt bli demotiverende hvis ønskede resultater uteblir, samt at det kan være direkte skadelig hvis man trener galt, eksempelvis eventuelle skader kan forverres ved gal trening. Mye informasjon om trening ligger på nettet og man kan lese seg opp på mye, men det er slik jeg ser det viktig å få lagt opp et skreddersydd opplegg som er tilpasset hver enkelt i forhold til målsetninger og eventuelle skader av profesjonelle. Og gå ikke for hardt ut med trening 6 dager i uka. Legg opp et fornuftig langsiktig løp som er overkommelig. Husk at dette skal være lystbetont og det skal gi en høyere livskvalitet.

- Det samme gjelder i forhold til kosthold, få satt opp en kostholdsplan man kan leve med over lang tid. Det er snakk om endring av livsstil, men denne endringen trenger ikke være ekstrem. Matvaner er vanskelig å endre, jeg tror mye av årsaken til at det er vanskelig er at man prøver dette på egenhånd, endringene blir for ekstreme, det blir en berg- og dalbane som på sikt ikke gir resultater, og man gir kort og godt opp, sier Ulf.

Er en fighter

For Ulf sin del handler dette mye om å ikke gi opp. Han beskriver seg selv som en fighter og han har aldri gitt opp, enten det har handlet om rusproblemer eller andre utfordringer som eksempelvis skader.

- Jeg har diverse skader i korsryggen, jeg har slitasjeskader i begge skuldrene samt en avrevet sene. Slitasje i begge knær, en gammel meniskskade i det ene. I følge kiropraktor og naprapat er trening er helt sentralt for meg for å kunne fungere. Hadde jeg lagt meg på sofaen hadde jeg vært uføretrygdet for lenge siden, mener Ulf.

Treningen må legges opp riktig

Det handler om å legge opp trening som motvirker skadene og om å trene rundt skadene. Tung flat benk kan ikke Ulf kjøre, men det er mange andre brystøvelser som fungerer.

- Knebøy kan jeg heller ikke kjøre, heller ikke beinpress med begge ben. Men jeg kan fint kjøre benpress ett og ett ben samt mange andre beinøvelser. Det finnes alltid alternativer, men det har vært viktig for meg å få hjelp til dette. Der kommer naprapat og personlig trener inn bildet og denne kompetansen har jeg i teamet mitt. Det handler om å trene riktig og for meg handler det også om å ha regelmessig vedlikeholdsbehandling eksempelvis hos naprapat for å holde skadene i sjakk. Hvilken behandling som fungerer på den enkelte med skader må man selv finne ut. Jeg har opp gjennom årene gått til mange forskjellige behandlere for mine skader og har ved det funnet ut hva som fungerer for meg. Men kun behandling holder ikke, trening over lang sikt må også til, ellers blir behandlingen bare brannslukking, forteller han.

Alder ingen hindring

Poenget til Ulf er at det ikke er noe problem å ha et aktivt liv og oppnå drømmer selv om man er 60 år gammel. Vilje, motivasjon og kompetanse er nøkkelord i denne sammenhengen.

- Viljen og motivasjonen må man stå for selv, kompetansen må gjerne hentes inn. Vil man noe nok, får man det bestandig til. Aldri gi opp på grunn av motløshet, skader eller manglende resultater. Være åpen på å prøve nye veier til man til slutt finner det som fungerer for deg, forklarer han.

Flere interesseområder

Ulf er aktiv på flere andre måter som forteller oss at mulighetene ikke stopper når man fyller 60 år.

- Andre ting jeg driver med er motor. Jeg har hatt flere typer råe motorsykler med opptil 200 hk og har drevet med road-racing på hobbybasis, og jeg har kjørt på de største banene i Norge samt en internasjonal stor bane i Spania. Men har nå byttet ut mc med en Chevrolet Corvette. Vi har også to hunder, staffordshire bullterriere som krever vår tid, avslutter den spreke 60-åringen med å fortelle.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker ham lykke til i de videre forberedelsene frem mot NM 2017!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.
Den 8 ganger Mr. Olympia-mesteren hamrer løs på vektene igjen etter multioperasjoner i ryggen.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Verdens største kroppsbyggingsshow kommer til Norge!
Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!