Vannmelon - den ultimate sommerfrukten

Kosthold23.08.2016Rita Immerstein0

Derfor bør du spiser vannmelon.

Sommer er for mange ensbetydende med kjølige og forfriskende tørsteslukkere og her får du presentert en frukt som ligger på topp i Norge om sommeren og det er vannmelonen. Denne saftige og fargerike tørsteslukkeren er elsket av både store og små. Men den er ikke bare ren nytelse, for den inneholder også næring som er godt for deg!

Fakta om vannmelon:
Vannmelonen er en stor frukt med det vitenskapelige navnet Citrullus lanatus. Den er opprinnelig fra Sør-Afrika og er beslektet med squash, gresskar og agurk. Den typen vannmelon som hovedsakelig importeres til Norge kan veie opptil 6-8 kilo, men det finnes større typer; den søramerikanske sandia kan bli 60 cm lang og veie over 50 kg. Rekordnoteringen for vannmeloner er forøvrig oppgitt til like oppunder 159 kg,[2] for en vannmelon av typen «Carolina Cross»(Wikipedia, 2015)

Denne frukten er fylt med vann og næring, men har svært lavt kaloriinnhold. Melonen er en god kilde til citrulline og lykopen som er to svært kraftfulle plantekomponenter. Når du spiser vannmelon kan det bidra til et lavere blodtrykk, bedre insulinfølsomhet og redusert muskelsårhet(Bjarnadottir, 2014). 130 gram inneholder bare 46 kalorier, og melonen dekker 20 prosent av ditt daglige behov for vitamin C, og 17 prosent av behovet for vitamin A(Eilefstjønn, 2014).

Lykopen og citrulline

Lykopen er et stoff som minner om betakaroten, men som ikke har A-vitaminvirkning i kroppen. Derimot er dette stoffet en kraftfull antioksidant som blant annet beskytter mot prostatakreft og forstørret prostata. 130 gram vannmelon gir 5 ganger mer lykopen sammenliknet med en stor tomat. Det er også mye som tyder på at lykopen kan bekjempe hjertesydommer og flere typer kreft(Eilefstjønn, 2014) Kilden til citrulline ligger hovedsakelig i den hvite hinnen mellom skallet og det røde kjøttet og melonen regnes som den største bidragsyteren til dette stoffet. Grunnen til at citrulline spesielt nevnes er at det dannes til aminosyren arginin i kroppen og bidrar til et lavere blodtrykk fordi det spiller en viktig rolle i syntesen av nitrogenoksid(NO).

Energisk tørsteslukker

Sukkeret i vannmelon gir deg en rask energiboost, samtidig som du nesten kan spise deg utørst på denne saftige frukten. Du får med andre ord et godt bidrag til væskeinntaket(Bama.no, 2014). Vannmelonen inneholder 7.5 gram sukker per 100 gram og består hovedsakelig av enkle sukkerarter som glukose, fruktose og sukrose. Imidlertid er denne sukkermengden ikke spesielt stor og vil nok ikke slå veldig ut på blodsukkerbalansen. Imidlertid kan noen reagere allergisk på vannmelon og for noen kan det virke forstyrrende på fordøyelsen(Bjarnardottir, 2014)

Ren nytelse

Det trengs vel egentlig ikke mange grunner til å nyte en vannmelon for den smaker fantastisk og er nå å få kjøpt store deler av året. Nyt den i skiver slik den er eller server den som dessert blandet med annen frukt. Den passer utmerket til spekemat, men benyttes også mye til smoothier.

Prøv også å skjære toppen av en melon og skrap løs det røde kjøttet inne i melonen. Skjær av en bit i bunn slik at melonen kan stå støtt. Deretter kan du for eksempel gjøre følgende:

• Lage en fruktig salat tilsatt andre frukter, grønnsaker og fetaost
• Lage en kald og forfriskende sommerdrikk ved å tilsette eplejuice, presset sitrusfrukt og isbiter og server den som velkomstdrink.
• Lage en dessert for store og små ved å fylle melonen med saftispinner og revet sjokolade blandet i melonkjøttet. Kaldt, fristende og godt i sommervarmen!


Kilder:
Bama.no(2015) Melon, Nettside:
http://www.bama.no/
Wikipedia.org(2015) Vannmelon, Nettside:
http://no.wikipedia.org/wiki/Vannmelon
Eilefstjønn O.L.(2014) 5 gode grunner til å spise vannmelon, Nettside:
http://www.kk.no/mat/5-gode-grunner-til-%C3%A5-spise-vannmelon-27807
Bjarnardottir A.(2015) Watermelon 101: Health benefits and Nutrition Facts, Nettside:
http://authoritynutrition.com/foods/watermelon/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Vannmelon og Jordbær juice

Kosthold24.07.2015439

Få en frisk start på dagen.

Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.201220

Høyt blodtrykk øker risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag.
Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.

Vannmelon og Jordbær juice

Kosthold24.07.2015439

Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.201220

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?