Boost selvtilliten din på trening med disse 6 tipsene

Trening30.01.2019Fride Skjønsberg75

Få mestringsfølelse og økt selvtillit på trening.

Å ha selvtillit gir deg en god følelse, og med godfølelsen på plass er det enklere å få motivasjon til å nettopp fortsette med det som gir deg godfølelsen gjennom dagen.

For mange er trening og aktivitet en selvsagt kilde til å kjenne på godfølelsen. Du kjenner på mestringsfølelsen og endorfinene som bruser etter en endt økt og selvtilliten er på topp. Men så var det den lange dørstokkmilen til treningssenteret da...

Det er blåmandag og ting har ikke gått helt etter planen i dag. Du kommer deg på trening fordi du vet at du vil føle deg godt etter du er ferdig å trene. Du har kommet deg over dørstokken, men jobber fortsatt med å finne motivasjonen til å komme i gang med økten.

Inne på treningssenteret ser du de samme menneskene som igjen og igjen alltid har energi, de kjører på hardt og effektivt. De stråler av selvtillit og det ser ut som de har godfølelsen - for de smiler jo mellom settene. Du mister fokus, og den lille motivasjonen du hadde når du gikk over dørstokken på senteret er nå helt borte. Har du hele tiden den indre stemmen om at du skal sammenlikne deg med andre? Eller at du aldri kommer til å nå målet ditt? Du grubler.
Du elsker jo å trene og være aktiv, du digger følelsen du får når du utfører repetisjonene med enda mer vekter enn sist gang, du liker å kjenne at kroppen jobber med deg!

Det er på tide å booste selvtilliten din og bruke den for å få godfølelsen, både før under og etter trening.

Du må gjøre en innsats

Du må gjøre en innsats for å bli bedre, enten det er på trening, arbeidslivet, vennekretsen, eller for å få selvtilliten på topp. Toppidrettsutøvere legger utrolig mye tid og krefter for å bli så gode som er og det er ikke gjort over natten å bli en av "verdens beste". Du må legge ned innsatsen som trengs for å få topptrent selvtillit.

Det er ingen som klarer å være på topp hele tiden, vi har gode og vi har dårlige dager, og prestasjonene våre varierer også fra dag til dag ettersom hvordan vi føler oss. Hva skal til for at selvtilliten skal være på topp, hva skal til for at du skal kunne fokusere og utføre en treningsøkt med godfølelsen?

Nedenfor får du tipsene og treningsplanen som gir deg selvtillit på topp nivå.

1. Hva er målet ditt?

Sett deg ned og bruk litt tid på å finne ut hva målet ditt er, og hvorfor akkurat dette målet er så viktig for deg. Det er viktig å vite hva treningen skal resultere i og hva den skal gjøre for deg. Målet skal være så konkret som mulig, det skal være gjennomførbart så klart og gjerne tidsbestemt. Hent motivasjon ved å skrive ned, lage bildecollage etc. med målet ditt.

2. Delmål på veien

Lag delmål på veien mot det store målet ditt. Det gir deg mer motivasjon på veien. Når du mestrer det du bestemmer deg for og får bekreftelser hele tiden på de små delmålene vokser selvtilliten opp mot hovedmålet ditt. Samtidig som de små delmålene blir nådd, utfordrer du deg selv og pusher deg ytterligere ut fra komfortsonen din, når du gjør dette bygger du også opp en indre mestringsfølelse på at alt går an og du booster selvtilliten din i riktig retning.

3. Unn deg noe på veien

Belønn deg selv når du oppnår delmålene på veien. Nyt at du har nådd første etappe, belønn deg selv med gode ord og en liten"gulrot". Gulroten kan være en ny trenings topp, proteinbar, opplevelser etc.

4. Gode rutiner

Planlegging er et godt verktøy på veien mot målet. Når, hvor og hvordan skal du gjennomføre ukas 5 treningsøkter. Lag gode rutiner rundt planleggingen og nødvendige forberedelser. Pakk treningsbaggen, fyll vann i drikkeflasken, gjør klar restitusjonsmåltidet, planlegg selve økten.

Hva gleder du deg til? Hvis du møter på utfordringer, hva kan alternative økter være? - ha en plan og følg gode rutiner.

5. Hent inspirasjon for tidligere prestasjoner

Om det er tidligere treningsopplevelser, eller andre ting i livet du har følt du har prestert på ditt beste. Se tilbake på hva dine styrker var, personlige egenskaper, ferdighetene dine, hva bidro til at du lyktes? Bruk erfaringer fra tidligere prestasjoner til å komme enda nærmere målet ditt som motivasjon og inspirasjon. Det gir deg en utrolig god følelse, ting du har klart før, klarer du igjen om ikke enda bedre!

6. Prioriteringer

Bestem deg for hva du skal prioritere, hva er viktigst for deg?
Det som er viktigst for deg skal gjøres først, og få størst oppmerksomhet.
Det er ofte du må prioritere ting som går på bekostning av noe annet. Vær bevisst på hva du må ofte ovenfor hva du prioriterer da er det mye lettere å gjennomføre veien mot målet og det føles godt for deg.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Diverse02.07.20102

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.

Diverse02.07.20102

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!