Påvirker lavkarbo-dietter kvinners hormonbalanse negativt?

Kosthold26.09.2016Mary Jane Brown0

Hva skjer med hormonene i kroppen dersom du spiser for lite karbohydrater?

Studier viser at lavkarbo-dietter kan bidra til vekttap og forbedre vår metabolisme (1). Allikevel er det slik at selv lavkarbo-dietter er bra noen kan de forårsake problemer for andre. En langvarig lavkarbo-diett kan skape hormonelle forstyrrelser for noen kvinner. Å spise for lite karbohydrater er forbundet med forstyrrelser av menstruasjonssyklusen, fertilitet og dårlig søvnkvalitet.

Det er også forbundet med dårlig beinhelse, angst og depresjon. Noen kvinner melder også om motstand til vekttap og til og med vektøkning. Denne artikkelen undersøker hvordan lavkarbo-dietter kan påvirke hormonene hos kvinner.

Lavkarbo- og lavkaloridietter kan påvirke binyrene til kvinner

Dine hormoner er regulert av hypofysen, hypothalamus og binyrene. Disse 3 er involvert på komplekse måter for å holde din hormonbalanse i orden. Dette er kjent som hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) aksen. Denne aksen er ansvarlig for å regulere stressnivåer, humør, følelser, fordøyelse, immunsystemet, sexlyst, metabolismen, energinivåer og mer. Kjertlene er sensitive for kaloriinntak, stress og graden av aktivitetsnivå(trening).

Langvarig stress kan få kroppen til å øke produksjonen av kortisol og noradrenalin og skape en ubalanse som øker presset på HPA (2). Et pågående press til dysfunksjon i HPA-aksen og noen ganger referert som «binyre-utmattelse» (3). Symptomene inkluderer utmattelse, svekket immunforsvar, på lengre sikt risiko for hypertyreose, inflammasjoner, diabetes and stemningsleieforstyrrelser. Flere kilder foreslår at en diett som er lav på kalorier og karbohydrater også kan være en stressfaktor og forårsake at HPA-aksen ikke fungerer som den skal. I tillegg er det noen bevis for at lavkarbo-dietter kan forårsake forhøyet produksjon av stresshormonet kortisol og gjøre problemene enda større(4). En studie fant, uavhengig av vekttap, at en lavkarbo-diett økte kortisolnivåene mer enn om man sammenlignet med en diett basert på moderat fett- eller karbohydratinntak (5).

Konklusjon: Når du spiser for lite karbohydrater og samtidig opplever kronisk stress så kan det forstyrre HPA-aksen og forårsake hormonelle problemer.

En lavkarbo-diett kan forstyrre menstruasjonssyklusen eller tap av menstruasjon hos enkelte kvinner

Dersom du ikke spiser nok karbohydrater, kan du oppleve å få uregelmessig menstruasjon eller miste den helt. Da defineres fravær som 3 måneder eller mer. Tapet kan knyttes til lavt kaloriinntak, for lite karbohydrater, vekttap, stress eller for mye trening (6). Grunnen er lavere hormonproduksjon og spesielt er det knyttet til gonadotrofin-utløsende hormonet som starter menstruasjonssyklusen (7). Dette gir en domino-effekt og forårsaker et fall i nivået av andre hormoner som lutein(LH) og transmittersubstansen follikel(FSH), østrogen, progreston og testosteron (8). Disse forandringene kan hinder noen av funksjonene i hypothalamus som er den delen av hjernen som er ansvarlig for frigjøring av hormoner. Lave nivåer av leptin, et hormon som produseres av fettceller, kan også forekomme ved fravær av menstruasjon og kvinner trenger et visst nivå for å kunne ha en normal syklus (9, 10).

Det kan også påvirke reguleringen av de reproduktive hormonene hos kvinner. Det gjelder spesielt for kvinner som er undervektige eller kvinner med lav fettprosent som en konsekvens av lavkarbo-diett. Bortfall av menstruasjon som en sideeffekt knyttet til lavkarbo-diett er et sjeldent fenomen og studier som er gjort har vanligvis vært gjennomført med kvinner som har gått på lavkarbo over en svært lang periode (11). En studie fulgte 45 tenåringer på ketogendiett (svært lavt inntak av karbohydrater) i 6 måneder. 45% opplevde å få menstruasjonsproblemer, mens 6 fikk erfaring med bortfall av menstruasjon (12).

Konklusjon: En ketogen diett over en lang periode kan skape uregelmessig menstruasjon eller helt bortfall (over 3 måneder).

Karbohydrater kan være gunstig for skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen produserer to hormoner: tyroksin og trijodtyronin(T3 og T4). Disse to hormonene er helt nødvendige for en rekke kroppsfunksjoner. De er involvert i pusting, hjerterytme, nervesystemet, kroppsvekt, kontroll over kroppstemperatur, kolesterol og menstruasjonssyklusen.

Det aktive tyroksinhormonet er svært sensitiv til kalori- og karbohydratinntaket. Dersom kalori- eller karbohydratinntaket er for lavt, synker T3 nivåene og motsatte T3 nivåer øker(rT3) (13, 14). Motsatt T3 er et hormon som blokkerer aktiviteten til T3 og noen studier viser at ketogen-dietter reduserer T3 nivåene. En studie fant at T3 nivåene sank med 47% i løpet av 2 uker på ketogen-diett, i motsetning til en diett hvor daglig inntak av minst 50 gram karbohydrater ikke utgjorde noen endringer i T3 nivåene (14). Lavt T3 og høyt rT3 kan senke metabolismen og resultere i blant annet vektøkning, mangel på konsentrasjon og lavt stemningsleie.

En studie fant at et år med diett hvor karbohydratinntaket var på moderate 46% av det totale inntaket, hadde flere positive effekter på humør enn en lang periode på diett med lite karbohydrater (4%) hos overvektige og mennesker med sykelig fedmeproblematikk (15).

Konklusjon: Et lavt kaloriinntak kan medføre et fall i tyroksin-funksjonen hos enkelte mennesker. Dette kan føre til utmattelse, vektoppgang og lavt stemningsleie.

Lavkarbo-dietter kan påvirke fertiliteten

Mengden og type karbohydrater er assosiert med kvinners fertilitetsnivåer. Både for lite og for mye er forbundet med redusert fruktbarhet (16). Det å følge en lavkarbo-diett over lang tid kan forstyrre hormoner og forårsaker bortfall av- og uregelmessig menstruasjon. Dette senker fruktbarheten og gjør det vanskeligere for kvinner å bli gravide (10, 17, 18, 19).

Hvor mye karbohydrater bør du spise?

Hva som er et optimalt inntak av karbohydrater varierer fra person til person. Mange eksperter anbefaler at inntaket ligger på 15-30% av ditt totale kaloriinntak. For de fleste kvinner betyr det et inntak på 75-150 kalorier per dag, selv om noen opplever at et noe lavere eller høyere inntak er mer nyttig.

Et moderat karbohydratinntak kan være bedre for enkelte kvinner
Noen kvinner vil ha godt av å ha et moderat inntak av karbohydrater på rundt 100-150 gram. Det inkluderer kvinner som:

• Er svært aktive og som sliter med å restituere seg etter trening
• Har lav aktivitet av tyroksin på tross av at de tar medisiner (14).
• Strever med å gå ned i vekt, eller begynner å gå opp i vekt, selv på en lavkarbo-diett.
• Har uregelmessig- eller bortfall av menstruasjon
• Har vært på lavkarbo-diett over en lang periode
• Er gravide eller ammer

For disse kvinnene er det en fordel med et moderat karbohydratinntak som kan fremme vekttap, bedre humør og energi, normal menstruasjonssyklus og bedre søvnkvalitet. Andre kvinner som for eksempel kvinnelige atleter som prøver å oppnå vektoppgang, vil det være passe å ligge på over 150 gram karbohydrater per dag.

Konklusjon: Et moderat karbohydratinntak kan være en fordel for noen kvinner, inkludert de som er svært aktive eller som har menstruasjonsproblemer.

Et lavt karbohydrat kan fungere bra for andre kvinner

Det kan være bra for enkelte å ligge på under 100 gram karbohydrater om dagen og dette inkluderer kvinner som:

• Er overvektige eller sliter med fedme
• Har et lavt aktivitetsnivå
• Har epilepsi (20)
• Har overutvikling av gjærsopp
• Har insulin-resistens. (21)
• Er diagnostisert med diabetes type 1 og 2. (21)
• Har Alzheimers eller Parkinsons. (22)
• Har enkelte former for kreft.(22)

Konklusjon: Et lavere inntak av karbohydrater kan være fordelaktig for kvinner med overvekt, epilepsi, diabetes og en rekke andre tilstander

Husk på følgende

Det finnes bevis for at kvinners hormoner er sensitive for energitilgjengelighet, noes om betyr at for få kalorier eller mangel på karbohydrater kan skape ubalanse. Denne ubalansen kan få alvorlige konsekvenser som kan innebære manglende fruktbarhet, lavt stemningsleie og vektoppgang. Disse effektene er imidlertid tydeligst hos kvinner som lever lenge på en lavkarbo-diett under 50 gram om dagen. Alle er forskjellige og det optimale karbohydratinntaket varierer mye fra individ til individ. Det finnes ingen enkelt oppskrift som passer alle(one-size-fits-all). Noen fungerer best med et lavt karbohydratinntak, mens andre fungerer best på et moderat- til høyt inntak.

For å finne ut hva som er best for deg, bør du eksperimentere og justere ditt karbohydratinntak avhengig av hvordan du ser ut, føler deg og presterer.

Artikkelen er levert av Authority Nutrition.


Mary Jane Brown 

Mary Jane jobber innen forskning. Hun har en bachelorgrad i Human Nutrition fra Ulster University og en doktorgrad med fokus på kosthold, mosjon og vektkontroll i svangerskap. Hun er lidenskapelig opptatt av å gi evidensbasert ennæringsråd for allmenheten.

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Dette er en motediett som tar helt av i USA og det med god grunn.

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Glutenfri, lavkarbo og nydelig ostekake.
Er det positiv eller negativ trend med antall som får diabetes?
Vi får i oss cirka halvparten av kcal våre fra karbohydrater. Slik velger du de riktige karbohydratene.

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!