Slik ville jeg unngått fallgruvene i dag

Trening29.09.2016Ozi Landmark0

Dette ville jeg gjort om jeg visste det jeg vet i dag.

Og starte med trening som nybegynner når man ikke vet grunnleggende ting om trening og ernæring er ikke bare bare. Jeg har selv gått i fallgruvene og jeg skulle ønske jeg visste det jeg vet i dag om trening slik at jeg kunne fått bedre fremgang. Dette er mine personlige fallgruver som også flere kan identifisere seg med.

Å tro at kun hard trening er veien for mager muskelmasse

Du ser de stønner, svetter og smeller med vektene. På gymmen, på YouTube, Facebook og Instagram. Da jeg begynte å trene trente jeg for det meste favorittmuskelgrupper som biceps og bryst mye oftere enn alt annet. Jeg så på YouTube hva de største og beste fitnesskjendisene trente og prøvde det samme. Jeg trente hardt så svetten sprutet. Jeg drakk til og med for lite vann under trening av frykt for å bli tyngre. Jeg ville ha frem de samme blodårene som de store gutta på YouTube. Jeg hadde ikke en minste anelse om at kostholdet hadde noe med muskelmasse å gjøre. Det eneste jeg visste som var bra for treningen var hvit ris, tunfisk, egg og havregryn. Selv om jeg var fornøyd med resultatene, så kunne jeg ha gjort det en god del bedre om jeg hadde visst bedre.


Januar 2013: Da jeg startet å trene.

Å tro at mat gjør deg feit

Bare på YouTube kan man se at seertallene på treningsvideoer er mange ganger høyere enn kostholdsråd. Det er faktisk litt skremmende å tenke på at mange fortsatt ikke er klar over viktigheten av riktig kosthold. Kostholdet mitt inneholdt mest knekkebrød med peanøttsmør, hvitris, råe egg uten eggeplommen og havregryn. Når det var tid for middag spiste jeg kjøttet og grønnsakene, mens potet, pasta og saus havnet som regel i søppeldunken. Med en fysisk krevende jobb som industrimontør, kone, to barn, hus og en svær rottweiler og daglig styrketrening var energinivået mitt langt nede på bunn. Det hendte ofte at jeg skippet middag fordi at jeg sovnet på sofaen etter jobb. Men når det var kveld tvang jeg meg opp med en dobbeldose PWO (preworkout) til trening. Etter trening og som siste måltid hadde jeg som regel en banan og shake med proteinpulver. Livredd for å bli "feit" la jeg ikke på meg muskelmasse. Humøret var også svingende. Når blodsukkeret rammes av for lite nærinf får også hormonene en riktig hard påkjenning. Med andre ord, ingen økning i muskelmasse eller styrke. Jeg fikk ofte høre at det jeg gjorde ikke var smart, men jeg lurte meg selv med og gjenta "jeg vil ikke være sterk eller ha for mye muskler. Jeg vil bare være rippet".

Å bruke brus og energidrikker som energikilder

Brus ga meg metthetsfølelse som gjorde at jeg valgte å gå for en Cola eller Red Bull isteden for å spise mellomtiden. Og når jeg ser tilbake fikk tennene og ikke minst treningsresultatene et tragisk resultat av det valget. Alt sukkeret kroppen ikke klarer å bruke opp som energikilde ble lagret.

 
Desember 2013 og januar 2014.

Å tro at kosttilskudd gir magiske resultater

Jeg brukte proteinpulver flere ganger til dagen isteden for å spise riktig mat som resulterte i at jeg fikk i meg protein kun via proteinpulver. Jeg la ikke på meg ett eneste gram med muskelmasse og på toppen av alt mistet jeg det jeg hadde på grunn av manglende godt fett og gode karbohydrater i den daglige dietten.

Å tro at mer trening gir raskere resultater

Jeg tenkte helt logisk. Trener man mer vil man få bedre resultater, trodde jeg. Da må jo dobbelt så mye trening gi dobbelt så gode og dobbelt så raske resultater. Jeg hadde gym i garasjen og jeg hadde alt jeg trengte i følge meg selv. Jeg trente helst på kveldstid uten et fast program og helt til jeg ikke klarte å løfte mer. Det var typisk en time og tre kvarter til to timer. Etter det tok jeg med meg bikka og jogget i tre kvarter opp til en time. Uten gode karbohydrater eller fett i kostholdet brukte jeg altså proteiner som energikilde for å trene veldig intensivt opp til 3 timer hver dag. Resultatet var at jeg ble svakere og gikk ned i muskelmasse.

Å tro at oppvarming bare er tull

Da jeg gikk inn i treningsrommet var kroppen min allerede full av beta alanine (kløe de fleste får av å drikke PWO) og jeg følte at musklene var varme nok til å trene hardt. De verste dagene var da jeg skulle trene rygg, skuldre eller bryst. Utallige ganger fikk jeg muskelstrekk, muskelkramper og muskelknuter. Det stoppet meg ikke i å trene videre, men smertene var helt forferdelige og treningen var bortkastet.


2016.

Og ikke utfordre seg på trening

Jeg trente alene som jeg har sett mange andre også gjør der. Uten fast program hvor det burde stått at jeg for eksempel skulle ta 16 reps og 4 sett, så ga jeg meg på 10 reps og 3 sett. Selv om jeg trente veldig intensivt vet jeg at jeg burde ha klart og tatt flere reps eller tyngre vekter. På toppen av det var jeg ikke klar over at jeg burde gjøre korrekte øvelser som å ta vekta helt ned, så helt opp og squeeze på topp. Jeg gjorde bare bevegelsene og mente jeg trente godt nok. Jeg fikk ikke muskelkontakt!

Og ikke følge et fast treningsprogram å notere progresjon

På grunn av at jeg trente hver dag kom jeg ofte ut av telling var ikke lenger sikker på hvilke muskler jeg skulle trene enkelte dager. Da endte det med at jeg bare trente favorittmuskelgruppene som biceps eller bryst. Jeg hadde en idé om hvor mye jeg løftet tidligere og at jeg måtte løfte tyngre vekter eller flere reps på denne økten, men uten å ha notert noe endte det opp med at jeg foreksempel trente biceps curl med 20 kg manualer og flere måneder etter på klarte jeg samme antall reps med kun 15 kg manualer.

Å tro at du skal se ut som fitnesskjendis til enhver tid

Da jeg begynte å trene hadde jeg et klart bilde av hvordan jeg skulle se ut. Kjendisen jeg fulgte godt med på i sosiale medier så tilsynelatende perfekt ut til enhver tid. Når han trente, spiste mat, slappet av på sofaen og til og med når han lå og sov. Akkurat det var veldig deprimerende for min del. Da jeg så meg selv i speilet om morgenen og kikket på armene mine når jeg spiste eller slappet av i sofaen og jeg var ikke i nærheten av hvordan jeg så ut i speilet under trening. Det fikk meg til å vurdere om det i det hele tatt var noe vits i å trene videre.


2016.

Å tro at beintrening ikke er så viktig

Det eneste jeg relaterte til massiv beintrening var bodybuildere fra Mr. Olympia. Og til og med jeg med min fantasi forstod at det ikke var mulig og dermed hadde jeg ikke behov for å trene beina mente jeg. Som jeg nevnte, jogget jeg ofte og mente at det var nok beintrening. Knebøy og markløft var de to øvelsene jeg hadde trent minst første to årene etter at jeg begynte å trene. Teknikken var aldri på plass og derfor ga jeg rett og slett opp de øvelsene. Jeg hadde bygget opp en grei overkropp og la derfor bevisst kun ut bilder av overkroppen på sosiale medier.

Å tro at steroider er løsningen

Helt siden jeg begynte å trene har jeg vært rundt altfor mange som har brukt ulovlige midler. Og sjokkerende nok har de fleste av dem brukt mesteparten av tiden sin på å fortelle andre at de er helt rene. Når du ser en med uvanlig smal midje og gigantisk overkropp som en action figur vil alle som trener fitness og bodybuilding ha et ønske om å se slik ut. Jeg var selvfølgelig sjalu og hadde til tider lyst til å ta til steroider selv. Men heldigvis hadde jeg noen få venner rundt meg som trente rent og vi motiverte hverandre på riktig måte og det hjalp for å holde meg unna steroider. Det raske løsningen er ikke et alternativ. Bygg opp en sunn og atletisk kropp.

Å menge seg med rette folka

Hvis du har bestemt deg for å trene, enten det er for å gå ned i vekt, for å bygge muskler eller for å være den beste versjonen av deg selv vil du møte folk som prøver å dra deg ned. Jeg hadde selv det problemet og har til en viss grad det fortsatt, men jeg så signalene og kuttet ut personer som holdt meg tilbake og heller menget meg med de som hjalp og motivere meg.

Jeg kan nesten si at jeg kastet bort første året mitt på treningssenteret. Hadde jeg visst bedre så hadde resultatene vært noe helt annet og kommet mye raskere. Det er et poeng å ta med seg for hvert punkt.

Oppsummering

1. Begynn med drømmene dine på kjøkkenet. Snakk med folk som har kunnskap der du bor, gjør flere søk på nettet. Det finnes uendelig med gode råd.
2. Fett gjør deg ikke fet, sukker gjør.
3. Å drikke regelmessig brus eller energi drikker er ikke bare skadelig for helsa, men er også noe som holder deg tilbake i å nå målene dine innen trening.
4. Kosttilskudd er kosttilskudd. Det er et tilskudd for en kostholdsplan som er allerede perfekt. Før du har det i orden trenger du ikke kosttilskudd.
5. For å bygge muskler er hviledagen og ikke minst en god natt søvn svært viktig.
6. Varm opp på en måte du synes er spennende og litt utfordrende så du slipper å bli
skadet.
7. Ikke vær redd for å presse deg på trening. Med riktig teknikk tåler kroppen mer enn du tror. Bruk sunn fornuft samtidig som du gir 100%.
8. Skaff deg en personlig trener eller finn et program på nettet som du føler passer for deg og dine mål. Er du seriøs med treningen din begynner du å notere for hver treningsøkt.
9. Ikke sammenlign deg med Mr. Olympia. Du skal trene for å være den beste versjonen av deg selv. For å se framgang kan du se på gamle bilder av deg selv og sammenligne med dagens bilder. Ikke sammenlign deg med andre.
10. Beintrening er nøkkelen for alt som har med selve treningen å gjøre. Ikke hopp over en eneste bein dag.
11. Steroider er den mest korttenkte planen som finnes. Alle vil se perfekt ut etter første
måneden. Men tenk på at du skal ha helsa de til du blir gammel. Med riktig kosthold og trening er resultatene garantert.
12. Alle rundt deg er ikke like interessert i trening som du er og det er helt i orden, men det er forskjell på de som ikke forstår hvorfor du er så opptatt av trening og på de som bare vil knuse drømmene dine. Kutt ut disse folka om du vil realisere drømmene dine.

Og til slutt vil jeg legge til at jeg skulle så gjerne ønsket at jeg leste lignende artikkel da jeg begynte å trene.

God trening!


Akkurat startet å trene eller forholdsvis fersk innen styrketrening?
«Simplicity is the key to brilliance» - Bruce Lee

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Dette er Hemmeligheten

Trening10.09.201397

Er du ute etter å vite hva som ligger bak det å nå et mål?

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!