Fra fitness til styrkeløft og fitness igjen

Intervju30.09.2016Fride Skjønsberg0

Susanne Soydan har et stort konkurranseinstinkt og hun liker at hun må prestere.

Susanne Soydan er 28 år gammel. Jobber både som naprapat, medisinsk koordinator for Asker Fotball Herrer. Er gruppetreningsinstruktør, PT/online coach, driver Atlas Fitnessteam. Ved siden av dette studerer hun sykepleier på Lovisenberg Diakonale Høgskole.

Meritter:
2014
Fitnessgalan i Stockholm - 4. Plass i kategorien fitness model

2015
Sandefjord Open - 1. Plass bodyfitness debutant
Norgesmester i Fitness Five

2016

Sandefjord Open - 4. Plass i bikini fitness -163
Kaliber Open - 1. Plass Athletic Fitness - 165
Oslo Grand Prix - 1. Plass -165 og overall Athletic Fitness
Åpent stevne i markløft - 1. Plass med 142,5 kg i klassen -57 kg
Regionsmesterskapet i styrkeløft region øst - 2. Plass med 100 kg bøy, 70 kg benk og 137,5 kg markløft i klassen -57 kg

Susanne har alltid likt å være aktiv helt siden hun var liten. Da var ridning hennes store lidenskap. Styrketreningsinteressen startet da hun begynte å lese treningsmagasiner da hun var rundt 14 år gammel og begynte å jogge litt for seg selv. Da hun var 16 begynte hun å trene på Sats, både gruppetrening og egentrening. Hun fant motivasjonen ved at hun visste at mosjon var bra for helsen, og at hun begynne å kjenne på at hun endelig hadde funnet "hennes greie". Det var først da hun var rundt 19-20 at hun lærte seg basisen i styrketrening og begynte å trene litt tyngre i årene som fulgte etter.

 

Hvorfor Athletic Fitness, hva er det du synes er gøy og spennende med denne sporten?
- Athletic Fitness er kjempegøy fordi det er mer action, spenning og taktikk, både i konkurransemomentet og på trening. Jeg er ganske sterk, og synes det er litt kjedelig å bare vise fram kroppen min når jeg også har lyst til å vise hva den faktisk er god for! Dessuten tvinger det meg til å ha en sunn holdning til oppkjøring og diett, jeg er nødt til å spise nok mat for å orke å prestere. Treningen blir mye mer rettet mot prestasjon helt frem til konkurransen, og jeg har aldri opplevd en så stor mestringsfølelse på trening før som jeg har gjort i oppkjøring mot AF. Dessuten er det gøy å konkurrere i noe jeg føler at jeg er god i og kan hevde meg i. 

 

Når og hvordan bestemte du deg for å stille i konkurranse?
- Første gang jeg ville konkurrere var faktisk i 2011. Da var jeg på en skikkelig dårlig diett som ikke passet for meg i det hele tatt og jeg avbrøt oppkjøringen. Siden da har jeg ikke helt klart å slippe tanken, og i 2014 prøvde jeg meg på en fitnessmodellkonkurranse på Fitnessgalan i Stockholm. Året etter debuterte jeg i bodyfitness i Sandefjord Open der jeg vant min klasse. I vår vant jeg Kaliber Open og Oslo Grand Prix, pluss overall i sistnevnte konkurranse. Og jeg synes det bare blir morsommere og morsommere å konkurrere, utfordre meg selv og nå nye personlige mål.

Hva er målet ditt fremover?
- Målet mitt denne høsten er å konkurrere i Athletic Fitness i NM og på Tyngre Classic i Stockholm helgen etter, og i tillegg skal jeg konkurrere i bodyfitness på Geir Hansen sitt fitnesscruise.

 
Susanne er aktiv innen styrkeløft siste året. Til høyre: Formen for 3 dager siden.

Fortell oss en typisk dag i Susannes hverdags-liv?
- Jeg har ingen typiske dager, men det er kaos og full fart fra morgen til kveld. En dag kan for eksempel bestå av skole på formiddagen og fotballjobb på ettermiddagen. Eller det kan være hjemmekontor på formiddagen og klinikk og fotballjobb på ettermiddagen og kvelden. Eller hjemmekontor og lesing hele dagen en sjelden gang. Eller skole på formiddagen og gruppetime på ettermiddagen. Eller det kan være samling med teamet mitt og coaching av utøvere. Treningen tilpasser jeg bare rundt timeplanen min. 

Hvordan ser fremtidsplanene dine ut?
- Fremtidsplanene mine er å fullføre skolen så jeg kan jobbe som sykepleier og virkelig hjelpe mennesker som trenger det. Jeg har noen andre planer og prosjekter på gang som jeg håper kommer til å bli veldig kult! Jeg kommer til å konkurrere i både fitness og styrkeløft fremover. Jeg har store planer om å stresse mindre og kose meg mer! Ta mer fri og oppleve nye, morsomme ting.

Har du noen tips til de som vil stille i fitness?
- Jeg synes at alle som vil stille i fitness gjør det fordi de elsker styrketrening og kroppsbygging, uansett hvilken klasse de vil stille i. Man må brenne for noe for at det skal være motiverende og betydningsfullt. Dersom man har, eller har hatt, problemer med kropp og mat bør man gå noen runder med seg selv og tenke på om det er lurt å konkurrere i noe der man utelukkende blir bedømt på kropp og utseende. I tillegg kan en diett "rettferdiggjøre" det å slanke seg og kontrollere trening og mat på en måte som ikke er sunn for alle. Jeg synes også at alle som vil konkurrere bør kjenne at de virkelig har noe på en scene å gjøre. Man må ha en viss mengde muskelmasse, symmetri og proporsjoner, spesielt hvis man har ambisjoner om god plassering. Det er også lurt å være kritisk til alt man hører og leser. Mange benytter seg av en coach, og det kan være betryggende, men det betyr ikke at man ikke kan tenke selv. Det er lurt å lese seg opp på trening og kosthold, og ikke være redd for å stille kritiske spørsmål til diett og treningsopplegg dersom noe ikke føles helt riktig.

 

Slik ser Susannes trening ut

Oppvarming: lette vekter i den baseøvelsen hun skal begynne med.
Hun trener: mye styrkeløft, så det går i knebøy, benkpress og markløft fire dager i uken, samt pull ups og dips fire dager i uken. Fordi hun trener de samme bevegelsene ofte varierer hun med ulike varianter, metoder og belastning. Hun supplerer med øvelser for skuldre, armer og mage et par dager i uken.
Favorittmuskelgruppe hun elsker å trene: skuldrene (men hun elsker å trene hele kroppen aller helst!)
Favorittøvelsen hennes: Markløft. Det er den øvelsen hun føler seg sterkest i og dette gir henne masse motivasjon.
Variasjon på trening: Hun varierer programmet sitt ut i fra hva hun har som målsetning. Når hun skal konkurrere i styrkeløft trener hun for å bli så sterk som mulig i knebøy, benkpress og markløft. Når hun trener for Athletic Fitness trener hun for å bygge en fitnessfysikk og bli god i pull ups og dips. Hun trener også mer kondisjonstrening når hun skal konkurrere i AF, først og fremst i form av romaskin.
Hviledager: Hviledager har hun ikke mange av! Men hun tar seg fri fra trening når det faller seg naturlig. Det kan være for eksempel hvis hun er syk, eller jobber fulle dager og ikke har tid til å trene. Hun går gjerne lange turer hvis hun ikke trener, eller så trener hun kondisjonstrening når hun har fri fra styrketreningen.

Slik ser Susannes kosthold ut

Hvor viktig føler du kostholdet er i forhold til å nå målene?
Med tanke på at jeg konkurrerer i fitness er det helt avgjørende at kostholdet er rettet mot å redusere mengden kroppsfett og samtidig bevare muskelmasse og styrke. Når jeg ikke er på oppkjøring mot fitnesskonkurranse er det viktig for meg å spise mat som gir meg energi til å prestere på trening, og som gir meg bra med næring og energi for optimal restitusjon.

En typisk dagsmeny på diett:
Frokost: pannekaker av egg, havregryn, banan, blåbær, kanel, salt og kardemomme.
Lunsj: kyllingfilet, ris, wok-grønnsaker i kokosmelk med currypaste og lime.
Mellommåltid: en proteinshake eller en proteinbar, et par frukt.
Middag: karbonadedeig, ris, grønnsaker, yoghurt naturell.
Kvelds: cottage cheese med frossen banan og jordbær og nøtter.

Ynglingsmaten din:
Jeg er veldig glad i en skikkelig saftig hamburger med masse ost og pommes frites!

Favorittgodteriet:
Jeg sier ikke nei takk til smågodt og salte nøtter med sjokoladetrekk.

Bruker du kosttilskudd og i så fall hvilke:
Jeg bruker kreatin fordi jeg håper jeg kan hente litt ekstra i styrketreningen min fra å benytte meg av det. Jeg drikker bcaa fordi det smaker godt, og hvis det har en positiv effekt på å bevare muskelmassen er det en fin bonus. Proteinshake bruker jeg for å få dekket mitt behov for protein og fordi det er praktisk å ha med seg, og det smaker godt. Noen ganger bruker jeg ZMA fordi jeg tror at jeg sover bedre av det, og hvis det bare er placebo så er det uansett verdt det for å få sove godt.

Suanne blir motivert av sterke jenter som hun trener sammen med og som hun følger i sosiale medier. Enda mer motivert blir hun av å prøve å forbedre seg selv fra år til år! Hun forteller at hun er sin aller største konkurrent, og gleden er stor når hun klarer å forbedre seg hele tiden.

Hva er ditt beste tips til å komme i gang med trening og kosthold?
Finn en treningsform som du virkelig synes er morsom, det kommer du til å klare å motivere deg til i lengden! Når det kommer til kosthold så er det lurt å ikke gå ut for hardt, men gjøre små endringer som du kjenner at du kan klarer å opprettholde over en lang periode. Se på kostholdsendring som noe som skal vare for alltid, ikke noe som er midlertidig. Å tilegne seg kunnskap om både trening og kosthold kan også gjøre det mer motiverende å fortsette fordi en øket forståelse gir en større mening til det du holder på med. Ikke sammenligne deg selv med andre, men med deg selv, dine forutsetninger og ditt utgangspunkt!

 

Hva har hun i:
Matboksen på tur: Det som står på kostholdsplanen! Men pannekakene er lettest å ta med seg!
Vesken: Det samme som i treningsbaggen pluss kalenderen min, noen penner, mobillader, PC eller iPad, en bok, en ekstra genser, tyggis, leppepomade.
Treningsbaggen: Løftesko eller løpesko, kalk, løftebelte, knevarmere, løftereimer, headset, pulsbelte, pulsklokke, treningsprogrammet mitt, masse hårstrikker og hårspenner.
I øreproppene: Når jeg går på tur og til og fra skole hører jeg på podcaster.
I koppen: Kaffe med melk takk!
Snacksskåla i helgene: Nå for tiden er det gulrøtter og sukkererter, ellers er det smågodt!
I hodet: Her er det mye rart, som sikkert kunne fylle en hel bok. Men jeg begrenser det til å si at det alltid skjer noe, planer blir lagt og problemer skal løses.

Du kan følge Susanne her:
Susanne Soydan (@susannesoydan) • Instagram photos and videos
http://susannesoydan.blogg.no/

Fotografene: Studiobildene er tatt av Ann Kristin Engebakken, Trond Andersen.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Susanne Soydan har lenge ønsket å konkurrere og nå er hun klar!

Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Hanne Lulu Holst stiller for siste gang - denne gangen i Bodyfitness.

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Christine er kokk og elsker å bake, men å smake på baksten må vente når hun skal delta i fitness.
Ken Nilsen skal konkurrere i Athletic Fitness.

Superform på Susanne Soydan

Intervju06.03.2015277

Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!