
Første NM i utstyrsfri styrkeløft
Styrkeløft30.09.2016Hanna Ghaderi0
Styrkeløft består av tre hovedøvelser hvor målet er å løfte mest mulig i hver øvelse for å få en høyest mulig sammenlagt totalvekt. Utøverne skal utføre knebøy, benkpress og markløft i gitt rekkefølge. Høyeste totalsum innenfor hver vektklasse avgjør vinneren. Hvis to eller flere løftere har løftet nøyaktig den samme totalsummen, er det løfteren med lavest kroppsvekt som vinner. Når man løfter uten utstyr er det påbudt med løftesinglet, sportssko, lange sokker og nøytral eller styrkeløftrelatert t-skjorte. Det er valgfritt å bruke håndleddsbind, knevarmere og belte i utstyrsfritt styrkeløft. Når man løfter med utstyr er det i tillegg tillatt med knebøydrakt, markløftdrakt, benkpresskjorte og knebind. Disse draktene er støttende, skadeforebyggende og kan hjelpe til med flere kilo på stangen med korrekt trening.
Interessen skutt i været
Anne Marie Hveding, leder for CAK merker at interessen for styrkeløft har økt betraktelig de siste 4-5 årene, spesielt på damesiden.
- Antall konkurrerende utøvere har skutt i været, og kravene til norgesmesterskapene har økt nettopp på grunn av denne kraftige veksten. Det blir flere klubber rundt om i landet og flere som utdanner seg til klubbtrenere. Dette er veldig positivt for idretten, men det krever også mange dyktige ressurspersoner, sier Anne Marie.
Hveding sier at utstyrsfri løfting er noe alle kan gjøre, uavhengig om man trener alene eller med andre.
- Flere velger derfor å gå for utstyrsfritt. Det er en del som konkurrerer i begge disipliner. Grunnen til at NM i utstyrsfritt har fått såpass stor påmelding er mest sannsynlig fordi det er første NM uten utstyr og holdes i Oslo.
Utstyrsfri løfting stiller nå på lik linje med utstyrsløfting. Hveding legger til at det er en helt naturlig utvikling av idretten, og det er veldig positivt for framveksten av styrkeløft. I 2010 var det omkring 550 aktive løftere, og i løpet av fem år hadde tallet steget til 950 aktive registrerte løftere (1).
Dårlig kompetanse gir mer skader
Håvard Sundt, som er personlig trener ved Oslo Performance Center legger vekt på at det er flott at folk lærer seg å løfte teknisk korrekt, fordi idretten er preget av skader.
Det har tidligere vært alt for få mennesker med den nødvendige tekniske kompetansen grunnet utstyrsløfting. Når det er sagt, tror jeg også vi kommer til å se høye tall når det gjelder skader de kommende år, som direkte følge av styrkeløft-fokuset, sier Håvard.
Sundt belyser også at utstyrsløfting og utstyrsfritt styrkeløft er to forskjellige idretter.
Utstyrsløfting kontra utstyrsfritt
I 2009 innførte Norges styrkeløftforbund (NSF) registrering av utstyrsfri løfting i stevneprotokollene med en stjerne (*)2. I 2012 innførte International Powerlifting Federation (IPF) registrering av verdensrekorder utstyrsfritt, og Sverige arrangerte samtidig "liksom-VM".
Tallene taler klart, i 2016 var det 829 som meldte seg på stevner med utstyr. Det var samtidig 1604 som stilte på utstyrsfrie stevner. Samtidig er det første gang det holdes NM i utstyrsfritt styrkeløft, og utstyrsfritt stiller nå på lik linje som utstyrsløfting.
Referanser:
1. http://styrkeloft.no/stevner/?page=stat
Her løfter han 272 kg i benkpress hele 8 ganger
Trening16.05.201991
Se de sinnsyke løftene til en av verdens sterkeste dame
Styrkeløft24.03.2019175
Posedown mellom en vektløfter, styrkeløfter, bodybuilder og CrossFit utøver
Diverse16.03.201923
Se hva Hafthor Bjørnsson løftet sammenlagt
Styrkeløft20.12.201880