La treningen alltid være siste utvei

Trening29.11.2016Rita Immerstein0

Dette gjør du når tidsklemma kommer.

Hverdagen vår fylles med arbeid, familie, venner, matlaging og sist men ikke minst så trenger vi hvile. Når dagene og ukene er som aller mest travle så har det tendens til å gå ut over to ting; kostholdet og treningen. Plutselig blir det ikke så lett å finne tid til trening og kostholdet sklir ut og du mister grepet om de sunne og energigivende vanene dine. Overtidsmat, tonnevis av kaffe, food-to-go fra bensinstasjonen og minimalt med trening får kroppen din til å virkelig kjenne at den virkelig i er i ferd med å gå fra å være en ferskvare til en sliten kropp som snart går ut på dato. Du har i hvert fall veldig lite å gi når fredag ettermiddag kommer og helgen endelig kan gi deg rom til litt egenpleie.

Paradokset

Det er egentlig ganske paradoksalt at når vi trenger det som aller mest så er det treningen og kostholdet vi gir opp. Til vanlig er treningen en kilde til glede, et sosialt liv og en skikkelig energibooster og så blir den plutselig bare noe du må gjøre midt i en vanskelig tidsklemme. Manglende søvn og stress får kroppen til å søke etter energi og da er det ikke ris, brokkoli og kyllingfilet den higer etter. Nei, det eneste som ser ut til å funke for hodet og smakssansene er fett, søtt og salt. Da er veien til pizza, bagett, sjokolade og potetgull plutselig blitt veldig kort.

Dere skjønner sikkert at jeg smører litt tykt på, men svært ofte erfarer jeg selv og hos andre at vi er enten- eller og lever litt svart/hvitt. Enten håndterer og mestrer vi hverdagen eller så bommer vi og gir opp alle gode intensjoner om å stelle litt ekstra godt med helsa vår.

Hva skal til?

For å finne svaret på det spørsmålet må man vel kanskje spørre seg selv hva som er bra nok. Det er ingen drømmesituasjon å gå fra 6 treningsøkter til 2 økter hver uke, men alternativet synes å være langt verre. For mange innebærer det at treningen kuttes helt i kortere eller lengre perioder. I stedet kunne løsningen være å vedlikeholde formen med 2-3 raske og effektive økter på 30 minutter. Spør deg selv om dette er bedre enn ingenting eller er det slik at det kun er bånn gass som teller.

Det er definitivt en smart investering å trene litt slik at du holder deg mentalt og fysisk på et nivå hvor du opplever å ha kontroll, mestrer og styrer hverdagen. Trening er bra for de biokjemiske prosessene i kroppen og sikrer deg belønning i form av velvære, økt energi og bedre nattesøvn. Hvordan i alle dager kan vi egentlig la være å trene? Om ikke du trener intensivt så ta en kort intervalløkt eller noen gode gåturer ute i løpet av uken. Vi er skapt for bevegelse og nyter godt av å bevege kroppen. Du fortjener å trene og med litt planlegging og samarbeid bør alle travle voksne få sin dose med trening og fysisk aktivitet.

Det vanskelige kostholdet

Enklere er det ikke med kostholdet. Uten trening er kostholdsplanlegging liksom helt uten mening. Nå legger jeg alt på hylla for en stund, tenker du kanskje? Det er for så vidt ikke så vanskelig å forstå at det er en utfordring å holde de gode rutinene. La oss anta at det er mye overtidsjobbing i en periode. Du drar tidlig hjemmefra og kommer sent hjem på kvelden. Da er det ikke så lett å finne ut av hvordan kostholdet skal planlegges. Når sjefen på jobb i tillegg belønner deg med et cheatmeal i form av en gigantisk pizza, så underbygger ikke det akkurat ideen om å ha et så solid kosthold som overhodet mulig.

Planlegging er fremdeles nøkkelen

Ingen av oss kommer unna en viss dose planlegging når det kommer til kosthold og trening. Utfordringen er at vi må streve litt før vi får belønningen. Du må ta gåturen, styrkeøkta eller gjennomføre et stykke arbeid før du kan åpne den første boksen med mat. Etterpå kan du kjenne velværet og den gode følelsen av valgene du tok. Kroppen har et jevnere energinivå, humøret holder seg oppe, søvnkvaliteten stiger og ikke minst så kjenner du rett og slett på et velvære etter en fysisk aktivitet og et balansert og smakfullt måltid. Du vet du kan dette, så hvorfor ikke la det få kreve sin plass i hverdagen din? Du fortjener det - så enkelt er det.....


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

For noen kommer tidsklemma, men disse jentene har valgt idretten foran familie, venner og jobb.
Thea Christensen er tobarnsmor men tidsklemma er ikke et tema. Hun driver med bikinifitness.

- Kombiprogram - uka er for kort!

Trening16.08.201213

Spørsmål fra forumet.
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!

- Kombiprogram - uka er for kort!

Trening16.08.201213

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!