Slik holder du formen etter julebordet

Kosthold02.12.2016Rita Immerstein0

Redd for å legge på deg av all julekosen? Dette bør du tenkte på samtidig som du koser deg!

Desembermåneden er muligens den måneden vi får i oss mest sukker og fett. Alle mattradisjoner bugner av fett-, salt- og sukkerrike matvarer. Ribbe, juepølse, fete sauser, juleøl, marsipan, julekaker og nøtter er en del av det rikholdige kostholdet i julemåneden. La deg rive med, men ønsker du å beholde noe av formen for å unngå å ta en slankekur i januar kan du følge noen av tipsene her.

Bruk en egen tallerken

Porsjonér det du skal spise. Dette er selvsagt naturlig når du spiser middag, men ta tallerkenen i bruk når du skal spise småkaker, sjokolade og nøtter i tillegg. Da får du en bedre oversikt for det er ikke like lett å ha oversikten dersom du går og småspiser hele tiden. Litt nå og da kan i løpet av dagen bli en større mengde kalorier enn du hadde tenkt deg.

Ta en forrett før julefesten

Det lønner seg sjelden å gå sulten til julepartyet. For det første vil velkomstdrinken sette sitt umiddelbare preg på formen og du risikerer å overspise før festen har begynt skikkelig. Ta en mager yoghurt, litt frukt, en proteinsmoothie eller en halv boks cottage cheese med frøkjerner og sukkerfritt syltetøy for å stabilisere blodsukkeret og unngå den versten sulten.

Ta et valg

Blir du servert en kraftig middag, så kan du ta et valg og droppe desserten. Søtbehovet får du sikkert dekket i passe dose når kaffen blir servert for da følger det gjerne julekaker og sjokolade med i serveringen.

Hold på rutinene

Julehøytiden skal benyttes til å få litt ro og fornyet energi, men la ikke treningen stoppe helt opp i julemåneden. Trening gir energi, bedrer fordøyelsen og hjelper deg å holde vekta. En rask gåtur før middagen på 20-30 minutter er et godt alternativ dersom gymmen eller løpeturen ikke frister like mye. En egenprodusert intervalløkt funker også bra. Kjør knebøy, push ups, burpees og gående utfall som en sirkeltrening hvor du kjører 15-20 repetisjoner på hver øvelse i 2-3 runder funker som en fin energifornyer på kroppen.

Tenk på blodsukkeret

Du skal unne deg godsakene julemåneden har å by på men tenk også på hva enkelte matvarer gjør med blodsukkeret. På den mørke tiden av året sliter flere med tretthet, mangel på energi og nedstemthet. Et kosthold full av raffinert sukker setter ned lysten på mer fullverdige og sunne matvarer, noe som igjen kan påvirke energinivået, humøret og stemningsleiet du er i. Pass derfor på at du spiser proteiner og gode fettkilder til hvert måltid og venter med søtsakene til du har spist et måltid. Da fungerer kroppen bedre og du får mer energi og lyst til å gjøre mer enn å spise og sitte i sofaen. Nyt feiringen!

Kilder:
http://www.builtlean.com/2010/12/08/nutrition-tips-for-the-holiday-season/
http://www.webmd.com/depression/features/foods-boost-mood-fight-holiday-weight-gain#1


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Skal du på julebord i år?
Slik sparer du enkelt 1000 kcal.
Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?