Er kokosolje oppskrytt eller en smart matvare?

Kosthold19.12.2016Rita Immerstein0

Bør man bruke kokosolje istedenfor oliven- og rapsolje?

I en del år har kokosoljen blitt løftet frem som en matkilde med flere gode egenskaper. Det skal være bra for håret, huden og hjertehelsa. Spørsmålet er om det virkelig er så bra å bruke kokosolje eller om raps- og olivenolje heller burde foretrekkes.

Kokosnøtter inneholder 92% mettet fett og det er den fettkilden som helsemyndigheter i store deler av verden anbefaler at du som forbruker skal holde deg mest mulig unna. Argumentasjonen er enkelt. Mettet fett øker LDL som er det «dårlige» kolesterolet. Spørsmålet er da hvorfor kokosolje løftes frem som et sunt alternativ.

I følge Walter Willet, leder av The department of nutrition at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, er det vanskelig å forstå hvorfor og han kommer med en mulig forklaring. Noen av fettkjedene er kortere enn dem vi finner i for eksempel melkeprodukter og har en tendens til å øke HDL som er det «gode» kolesterolet(mastrers, 2016).
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler heller ikke kokosfett fordi det inneholder mye mettet fett. Hun medgir at oljens innhold av kortkjedete mettede fettsyrer gir noen fordeler i forhold til kolesterolet, men mener allikevel det beste er å droppe den(Risberg, 2015)

Kokos inneholder mye mettet fett, som øker mengden kolesterol i kroppen. Riktignok har kokosoljen en høy andel kortkjedete mettede fettsyrer som også øker det gode kolesterolet i kroppen. Men det beste er å droppe den, mener hun.

Det har vært argumentert for at kokosolje reagerer ulikt i kroppen fra andre oljer, men en gjennomgang av 21 studier viser til at dette er en unøyaktig fremstilling. Selv om noen folkegrupper som har kokos som en del av sitt grunnleggende naturlige kosthold ikke opplever å utvikle hjerteproblemer så kan det ha sammen heng med at dette inntas som en naturlig del av kostholdet i en mer ubearbeidet form. I den vestlige dietten supplerer vi bare eksisterende kosthold med kokosoljen. Dette kan gi ulike utslag.

Tanken om at Kokosoljen er bra for hjertet fordi HDL-kolesterolet øker har et godt fotfeste, men nå antydes det også at HDL kanskje ikke er så bra for hjertet som vi lenge har antatt og de med de høyeste nivåene var ikke så godt beskyttet som man trodde(Masters, 2016).

Kokosolje er rimelig greit å bruke i kostholdet, ikke minst fordi det er en flott smaksforsterker, men siden det øker kolesterolet så kan det være vel så lurt å benytte raps- og olivenolje i stedet. De er rike på enumettede fettstoffer, smaker godt og tåler høy varme. Rapsoljen er vel kanskje den mest anvendelige oljen siden den er nøytral på smak og dermed kan brukes i det aller meste man vil berike med sunne fettstoffer.

Lenker:
Masters M.(2016) Coconut Oli isn't that good for you after all, nettside:
http://www.health.com/food/is-coconut-oil-good-for-you
Risberg T(2015) Ikke bruk feil fett, Nettside:
https://www.nrk.no/livsstil/_-ikke-bruk-feil-olje-1.12307948


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ny studie.
Se hvorfor du bør tilføre salaten din fett.
Se hvorfor du bør spise mandler hver dag.
Hva slags oljer bør du velge? Vi avslører de beste kildene.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!