Foreldrerollen, unges prestasjonspress og treningsavhengighet

Trening20.01.2017Rita Immerstein0

Hva påvirker de unges holdninger til prestasjonsfremmende midler?

Anabole steroider er substanser relatert til mannlige kjønnshormoner. Leger benytter anabole steroider til å blant annet behandle hormonproblemer hos menn, forsinket pubertet og muskeltap i forbindelse med enkelte sykdommer. Anabole steroider er også benyttet av enkelte atleter for å bygge muskler og for å fremme fysiske prestasjoner selv om dette er forbudt. Substansene som benyttes for å fremme fysikken kan potensielt endre kroppen og biologiske funksjoner og også gi uønskede effekter.

For unge atleter kan det se ut til at press fra foreldre påvirker både holdning og bruk av ulovlige substanser i følgen en studie utført i England.

Unges forhold til doping

I England er det utført en studie av forskere ved University of Kent i England hvor 129 mannlige, unge atleter ble spurt om deres holdninger til doping og bruken av forbudte stoffer. Dette inkluderte bruk av steroider, hormoner eller stimulanter for fremming av fysisk prestasjon. De ble blant annet spurt om 4 ulike aspekter ved å perfeksjonere seg som atleter og det inkluderte foreldrepress, eget driv for perfeksjon, bekymringer rundt det å gjøre feil og press fra trenere. Funnene viser at det kun var foreldrenes press som skapte gode assosiasjoner om doping blant de unge atletene.

Funnene viser at foreldre må tenke over konsekvensene ved å presse de unge for mye, sier ledende forsker i studien, Daniel Madigan. Problemet med press fra foreldre som ser sine barn utøve idrett er et velkjent fenomen og dette er det behov for å forebygge innenfor idrettsorganisasjonene.

Fremkomsten av såkalt «tiger parenting», hvor foreldre er strikte og krevende og driver sine barn til å prestere på høyest mulig nivå, viser hvilken pris de unge må betale for å møte sine foreldres forventinger og drømmer. Studiet vil i sin helhet bli publisert i april i Journal of Sports Sciences. Planen for forskerne er også å se på om det samme fenomenet utvikler seg blant unge kvinnelige atleter og om det er forskjeller knyttet til lagidrett og individuelle sportsgrener.

Hva skjer når de unge er besatt av trening?

En kanadisk studie har undersøkt hva som skjer når unge atleter er besatt av trening. I praksis betyr det at i stedet for å ha en harmonisk holdning til treningen som bidrar til at treningen er en fornøyelse og glede, så gir en besettelse av trening et driv hvor man må trene og fravær av trening bidrar til dårlig samvittighet. Studien viser at unge mer sannsynlig vil godta bruk av prestasjonsfremmende midler dersom de er avhengige og har trening som en besettelse.
600 kvinnelige og mannlige studenter ble kartlagt ved 4 universiteter i Ontario og de fant, uavhengig av kjønn, at de som hadde høyest avhengighet i forhold til trening hadde en mer «tilbakelent» innstilling til prestasjonsfremmere enn de som hadde et typisk harmonisk forhold til treningen.

Det kan ifølge forskerne derfor seg ut til at jo sterkere sporten er linket til egen identitet, desto større sjanse er det for at man er villig til å gjøre hva som helst for å opprettholde den identiteten. Denne studien som ble publisert i Journal of Intercollegiate Sport viser at g raden av lidenskap eller besettelse endrer synet på prestasjonsfremmende ulovlige stoffer. Lidenskap er vanligvis et positivt ladet ord som henspeiler på kjærlighet og forpliktelse, men lidenskap kan også kontrollere enkeltindividet. Oppmerksomhet rundt motivasjonsfaktorer og tankeprosesser hos den enkelte atlet er viktig for det er her man kan intervenere og påvirke de unge, legger forskeren Wade Wilson til. Han håper også at funnene øker trenernes oppmerksomhet rundt dette temaet og at de samtidig også endrer noe av fokuset fra vinner- og prestasjonsmentaliteten til det å kunne glede seg over sporten og treningen i seg selv.

Kilder:
Preidt R.(2016) Young Athletes Pressured by Parents May Resort to ‘Doping', Nettside: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_157514.html
Preidt R.(2016) Obsessed Athletes More Likely to Approve of Performance-Enchancing Drugs: Study, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_157251.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se video.
Europamester Martin Heede blir stadig beskyldt for å bruke doping og hver gang leverer han en negativ blodprøve.
Arild Haugen holder i dag foredrag og bruker sin egen erfaring til å forebygge doping.
Det ble foretatt dopingkontrolll under NM i fjor.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!