Slik kommer vi til å trene i 2017

Trening23.01.2017Rita Immerstein3

Dette er årets treningstrender.

Hvert år blir kommende treningstrender publisert av American College of Sports Medicine. Meldingen baserer seg på en undersøkelse blant hele 1800 profesjonelle yrkesutøvere innen trenings- og fitnessbransjen og er en sterk indikator på hva som blir trendene inn i 2017. Her viser vi deg topp-5-trendene.

Nr. 1

For første gang i fjor var teknologiske enheter som måler blant annet puls, forbrenning, skritt, trening og søvnrytmen din med på ACSM's sin rankingliste og den har seilt rett inn og helt til topps. Wearable fitness technology eller gadgets som det heter på engelsk har vi ikke et fullgodt norsk ord for, men vi omtaler dem ofte som tekniske dingser i dagligtalen vår. Klokka rundt håndleddet har tatt over for den enkel skritt-telleren og salget og bruken av disse dingsene er forventet å nå nye høyder inn i 2017. Aktivtetsmålere, smartklokker, GPS målere og smartbriller var introdusert kun for få år siden, men det er estimert at Apple iWatch© vil selge 485 millioner enheter innen utgangen av 2018. Du er liksom litt på utsiden av det «gode lag» om du ikke har en dings som måler din aktivitet og gir deg et signal om hva slags livsstil du har i hverdagen. Mens man tidligere var noe usikker på hvor nøyaktige målingene var har dette forbedret seg radikalt. Resultatene fitbit'n din viser er til å stole på, designet er tilpasset og tidsriktig og ikke minst, men kanskje aller viktigst er det at fokuset på fysisk aktivitet har gjort mer attraktivt å ha oversikt over egne bevegelser i hverdagen.

Nr. 2

Trening med egen kroppsvekt kommer på en sterk 2. plass. Denne treningsformen lå på en førsteplass i 2015, men er nå tatt igjen av teknologiens utvikling. Kroppsvekttrening har alltid eksistert naturligvis, men har ikke vært en tydelig populær trend før i 2013. Denne treningsformen gjør seg bruk av kroppen og svært lite tilleggsutstyr. Det er sånn sett en rimelig måte å trene på og det finnes langt mer øvelser enn bare pushups og situps å velge mellom. Dessuten er man heller ikke avhengig av å trene på en gym dersom disiplinen er på plass. Da kan en effektiv økt gjennomføres hjemme i løpet av 15-20 minutter. Utendørs trening og kommunale gratis treningsløsninger er også en del av denne trenden og det er blitt opprettet flere fitnessparker de aller siste årene.

Nr. 3

På tross av at profesjonelle fitness trenere har formidlet at HIIT ikke vil slå an så ligger denne treningsformen på plass nummer 3 og den lå på 1. plass i 2014Høyintensitet intervall trening(HIIT) består av korte og intensive økter etterfulgt av korte hvileperioder og hele treningsøkten varer vanligvis opp til 30 minutter. Årsaken til at de profesjonelle ikke trodde at HIIT ville slå an var fordi det så ut til at folk etter en periode gikk lei av treningsformen og fordi skaderisikoen er noe høyere med denne form for trening. Allikevel viser deg seg at dette har blitt en populær måte å trene på i gym over hele verden. Helsepersonell vil også gjerne prøve ut HIIT på sine pasienter, men da med moderat intensitet og tilhørende hvileperioder.

Nr. 4

Utdannede, sertifiserte og erfarne personlige trenere ligger fortsatt høyt på rankingen over treningstrender, og selve utdanningssystemet gir et stadig større rom for denne type utdanning. Så lenge økonomien er rimelig sterk vil det være en etterspørsel og et behov for denne type tjenester og det er forventet at denne gruppen vil vokse i årene fremover. Det satses mer og mer på flere programmer inne denne utdanningsretningen, noe som bidrar til mer kvalifiserte og egnede personer i denne type stillinger. Folk ønsker resultater og betaler gjerne ekstra for å oppnå målene sine - dette er en trend som er forventet å vedvare.

Nr. 5

Styrketrening kommer på en sterk 5. plass. Mange unge mennesker bruker denne formen for trening, men bredden i befolkninger er generelt godt representert i treningssentrene. Styrketrening brukes for å forme kroppen, rehabilitere skader eller rett og slett få en sterkere kropp. Målene varierer med andre ord. Kombinasjon av kardio og styrketrening er en populær måte å trene på og benyttes av mennesker med ulike sykdomsbilder, blant annet dem som er rammet av hjertesykdom.

Topp 10

Den finnes 42 treningstrender i denne undersøkelsen og de neste på listen er blant annet gruppetrening, trening som medisin, yoga, personlig trening og trening og slanking. Til sammen utgjør de topp 10 på listen. Trening som medisin er ny på listen og den gjenspeiler fokuset på aktivitet i hverdagen. Helsepersonell har mer fokus på dette enn tidligere og det er langt mer vanlig å få spørsmålet fra legen om hvor mye man mosjonerer eller er i fysisk aktivitet. Dette er et globalt initiativ og målet er å inkludere fysisk aktivitet i rehabiliteringen av pasienter.

Litt bekymringsfullt påpekes det at trening for overvektige barn har falt langt ned på listen. Det er ingenting som tyder på at det blir færre overvektige barn, tvert imot, derfor er det spesielt og en trist utvikling at denne treningstrenden stadig faller nedover på listene og i 2017 er på en 28. plass. Her finnes det med andre ord et potensiale for forbedring. Uansett vil altså den forventede populariteten vises i følgende topp-10-liste:

1 Wearable technology
2 Body weight training
3 High-intensity interval training
4 Educated, certified, and experienced fitness professionals
5 Strength training
6 Group training
7 Exercise is Medicine®
8 Yoga
9 Personal training
10 Exercise and weight loss

(Listen er hentet fra ACSM, 2016)

Kilde:
Thompson, Walter R. Ph.D., FACSM(2016) Worldwide survey of fitness trends for 2017, Nettside:
http://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2016/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2017.6.aspx


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Dette er de forventede treningstrendene i 2016.

Dette er treningstrendene fra USA

Trening28.03.201577

Sjekk denne for årets treningstrender fra Hollywood, USA.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Dette er treningstrendene fra USA

Trening28.03.201577

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!