5 grunner til at du bør spise svarthavre
Kosthold06.02.2017Fredrik Zeiner-Gundersen29
De fleste har aldri hørt om svarthavre, men hvis vi spoler tiden tilbake 100 år eller mer, var det svarthavre som var den dominerende havren i Norge. Svarthavren har vært dyrket i Norge kanskje så langt tilbake som til jesu-tid, men ble fortrengt da den hvite havren ble importert fra Tyskland på slutten av 1800-tallet. Den hvite havren kunne gi større avlinger, noe som ble høyere verdsatt på et tidspunkt hvor produksjonsmengde trumfet næringsinnhold. De neste 100 årene skulle svarthavren kun eksistere som fôr for veddeløpshester. Det sunne urkornet hadde en spesiell evne til å gjøre hestene mindre hypre og få dem til å yte bedre. Antagelig på grunn av høyere fettinnhold. I denne artikkelen har jeg samlet sammen 5 grunner til å spise svarthavre. Les videre for å se hvorfor svarthavre bør være på frokostbordet ditt!
1. Svarthavre bidrar til å holde vekten i sjakk
I en verden hvor overvekt er en av de ledende årsakene til dårlig helse, vil det å spise svarthavre være en god idé for de aller fleste. Svarthavre inneholder 50% mer umettet fett og mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Høyere innhold av umettet fett er ikke nødvendigvis det som holder vekten i sjakk i seg selv, da flere undersøkelser gir motstridende resultater på fettets påvirkning på metthetsfølelse og dermed inntaket av kalorier. Det som er interessant er at et høyere fettinntak sammen med kostfiber (som man finner i havre) har vist seg å øke metthetsfølelse i følge flere studier. Det vil si at svarthavre, som inneholder mer umettet fett, vil antagelig gjøre deg enda lenger mett utover dagen. Som følge vil du spise mindre kalorier ved neste måltid, og dermed innta mindre kalorier totalt gjennom dagen.
2. Svarthavre er sunt for hjertet ditt
Svarthavre inneholder det sunne kostfibret betaglukan. Betaglukan er det som gjør havre til en av verdens sunneste matvarer. Betaglukan gjør at havren blir ekstra tregt fordøyet og bidrar til en treg økning av blodsukkeret. Betaglukan bidrar også til å senke totalkolesterol og LDL-kolesterol, noe som er viktige risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Ved å binde gallesalter forhindrer betaglukan reabsorpsjon av disse og får dermed en kolesteroldempende egenskap. Gallesalter er nødvendig for at kolesterolet skal kunne tas opp i kroppen. I tillegg øker betaglukan viskositeten av innholdet i tynntarmen. Dette fører til en dannelse av et lag som blokkerer opptaket av kolesterol.
3. God kilde til vitaminer og mineraler
Svarthavre er en god kilde til mange vitaminer og mineraler - vi finner blant annet molybden, fosfor, kobber, biotin, vitamin B1, vitamin B2, Vitamin B6, folat, kalsium, jern, magnesium, betaglukan, krom, sink.
4. Inneholder mye kostfiber
Svarthavre inneholder mye kostfiber. Kostfiber gjør at maten blir bearbeidet bedre, motvirker forstoppelse og hjelper til å transportere stoffer ut av kroppen. En studie har vist at kostfiber også kan forhindre dannelsen av gallestein, hvert fall for overvektige. Studien sammenlignet en proteinrik diett med en diett rik på kostfiber. Begge diettene ga likt vekttap, men dietten rik på kostfiber viste en reduksjon i formasjonen av gallesten. Overvektige på vei ned i vekt er spesielt utsatt for gallesten, noe som gjør svarthavre til utmerket diettmat.
5. Svarthavre smaker godt
Enkelt og greit. Svarthavre smaker godt! På grunn av høyere fettinnhold får havren en smak som er litt mer nøttete, noe undertegnede tror de aller fleste vil like.
Er havregryn fra Svarthavre så forskjellig fra vanlig havregryn? Nei, det er ikke veldig forskjellig. Det er i første rekke høyere innhold av umettet fett og noe lavere innhold av karbohydrater som skiller svarthavren fra hvit havre. Havregryn er noe av det aller beste man kan spise i forbindelse med trening og konkurranser - og da er havregryn fra svarthavre antagelig hakket hvassere!
Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53550/
French and Read, 1994;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8279409
Burton-Freeman, 2000;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10721886
Burton-Freeman et al., 2002
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12198015
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25020181
Rgia A Othman, Mohammed H Moghadasian, and Peter JH Jones. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition Reviews, 2011 69(6):299-309. doi:10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x
Charlton KE, Tapsell LC, Batterham MJ, O'Shea J, Thorne R, Beck E, Tosh SM. Effect of 6 weeks' consumption of β-glucan-rich oat products on cholesterol levels in mildly hypercholesterolaemic overweight adults. Br J Nutr. 2012 Apr;107(7):1037-47. doi: 10.1017/S0007114511003850.
Slik bør du starte dagen
Kosthold20.02.201911
5 ting du kan lage med havregryn
Kosthold08.02.201857
Spice opp havregrynsgrøten
Kosthold26.10.201868