5 grunner til at du bør spise svarthavre

Kosthold06.02.2017Fredrik Zeiner-Gundersen29

Les hvorfor svarthavre bør være på frokostbordet ditt.

De fleste har aldri hørt om svarthavre, men hvis vi spoler tiden tilbake 100 år eller mer, var det svarthavre som var den dominerende havren i Norge. Svarthavren har vært dyrket i Norge kanskje så langt tilbake som til jesu-tid, men ble fortrengt da den hvite havren ble importert fra Tyskland på slutten av 1800-tallet. Den hvite havren kunne gi større avlinger, noe som ble høyere verdsatt på et tidspunkt hvor produksjonsmengde trumfet næringsinnhold. De neste 100 årene skulle svarthavren kun eksistere som fôr for veddeløpshester. Det sunne urkornet hadde en spesiell evne til å gjøre hestene mindre hypre og få dem til å yte bedre. Antagelig på grunn av høyere fettinnhold. I denne artikkelen har jeg samlet sammen 5 grunner til å spise svarthavre. Les videre for å se hvorfor svarthavre bør være på frokostbordet ditt!

1. Svarthavre bidrar til å holde vekten i sjakk

I en verden hvor overvekt er en av de ledende årsakene til dårlig helse, vil det å spise svarthavre være en god idé for de aller fleste. Svarthavre inneholder 50% mer umettet fett og mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Høyere innhold av umettet fett er ikke nødvendigvis det som holder vekten i sjakk i seg selv, da flere undersøkelser gir motstridende resultater på fettets påvirkning på metthetsfølelse og dermed inntaket av kalorier. Det som er interessant er at et høyere fettinntak sammen med kostfiber (som man finner i havre) har vist seg å øke metthetsfølelse i følge flere studier. Det vil si at svarthavre, som inneholder mer umettet fett, vil antagelig gjøre deg enda lenger mett utover dagen. Som følge vil du spise mindre kalorier ved neste måltid, og dermed innta mindre kalorier totalt gjennom dagen.

2. Svarthavre er sunt for hjertet ditt

Svarthavre inneholder det sunne kostfibret betaglukan. Betaglukan er det som gjør havre til en av verdens sunneste matvarer. Betaglukan gjør at havren blir ekstra tregt fordøyet og bidrar til en treg økning av blodsukkeret. Betaglukan bidrar også til å senke totalkolesterol og LDL-kolesterol, noe som er viktige risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Ved å binde gallesalter forhindrer betaglukan reabsorpsjon av disse og får dermed en kolesteroldempende egenskap. Gallesalter er nødvendig for at kolesterolet skal kunne tas opp i kroppen. I tillegg øker betaglukan viskositeten av innholdet i tynntarmen. Dette fører til en dannelse av et lag som blokkerer opptaket av kolesterol.

3. God kilde til vitaminer og mineraler

Svarthavre er en god kilde til mange vitaminer og mineraler - vi finner blant annet molybden, fosfor, kobber, biotin, vitamin B1, vitamin B2, Vitamin B6, folat, kalsium, jern, magnesium, betaglukan, krom, sink.

4. Inneholder mye kostfiber

Svarthavre inneholder mye kostfiber. Kostfiber gjør at maten blir bearbeidet bedre, motvirker forstoppelse og hjelper til å transportere stoffer ut av kroppen. En studie har vist at kostfiber også kan forhindre dannelsen av gallestein, hvert fall for overvektige. Studien sammenlignet en proteinrik diett med en diett rik på kostfiber. Begge diettene ga likt vekttap, men dietten rik på kostfiber viste en reduksjon i formasjonen av gallesten. Overvektige på vei ned i vekt er spesielt utsatt for gallesten, noe som gjør svarthavre til utmerket diettmat.

5. Svarthavre smaker godt

Enkelt og greit. Svarthavre smaker godt! På grunn av høyere fettinnhold får havren en smak som er litt mer nøttete, noe undertegnede tror de aller fleste vil like.

Er havregryn fra Svarthavre så forskjellig fra vanlig havregryn? Nei, det er ikke veldig forskjellig. Det er i første rekke høyere innhold av umettet fett og noe lavere innhold av karbohydrater som skiller svarthavren fra hvit havre. Havregryn er noe av det aller beste man kan spise i forbindelse med trening og konkurranser - og da er havregryn fra svarthavre antagelig hakket hvassere! 

Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53550/

French and Read, 1994;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8279409

Burton-Freeman, 2000;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10721886

Burton-Freeman et al., 2002
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12198015

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25020181

Rgia A Othman, Mohammed H Moghadasian, and Peter JH Jones. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition Reviews, 2011 69(6):299-309. doi:10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x

Charlton KE, Tapsell LC, Batterham MJ, O'Shea J, Thorne R, Beck E, Tosh SM. Effect of 6 weeks' consumption of β-glucan-rich oat products on cholesterol levels in mildly hypercholesterolaemic overweight adults. Br J Nutr. 2012 Apr;107(7):1037-47. doi: 10.1017/S0007114511003850.


Fredrik Zeiner-Gundersen 

Fredrik har 5 års erfaring som personlig trener hvor han har trent alt fra hobbymosjonister til norseman-utøvere. Han er utdannet personlig trener gjennom NIH og Active Education.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

La deg inspirere og test disse fantastiske oppskriftene med havregryn.

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Denne frokosten skal svelle over natten.

Spice opp havregrynsgrøten

Kosthold26.10.201868

Her er 5 fantastisk gode oppskrifter å spice opp havregrynsgrøt på.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!