Tøying er ikke så dumt likevel

Trening28.02.2017Fride Skjønsberg0

Dette er fordelene med tøying. Hvis du ikke tøyer er det på tide å komme i gang.

Tøying har sine fordeler. Mye sitting på jobben eller skolebenken kan føre til at musklene blir strammere og kortere. Du vil kjenne deg stiv og mindre bevegelig, spesielt i hofebøyer, baksidelår og brystmusklene. Dette kan igjen begrense aktivitetsmulighetene dine, og gi ulike smerter i kroppen.

Fordelene med å tøye er mange. Du kan blant annet øke blodsirkulasjonen, få en mer bevegelig kropp, avspenne muskulaturen, forbedre restitusjonen, forebygge skader, føle deg sprekere, og piggere fordi kroppen kjennes funksjonell.

Tøying er et omdiskutert tema når det kommer til stølhet. Der spørsmålene rundt nytteverdien av å tøye egentlig har sin hensikt om å forebygge stølhet. Ser du på oppramsingen over, ser det ut til at tøying ikke er så dumt likevel.

Her er 8 smarte tøyingsøvelser du kan gjøre

Felles for dem alle:
- Hold den samme posisjonen i 30-60 sekunder (statisk hold), uten at det er noen som helst bevegelse i denne muskulaturen.
- Gjør 2-4 repetisjoner for hver tøyeøvelse.

Statisk tøying: er når du fører en bevegelse til en stilling eller et punkt, og holder stillingen i en gitt tid.

OBS!!!

- Aldri tøy etter hard styrketrening eller trening over terskel.
(Etter du har trent tungt og hardt, er muskulaturen nedbrutt. Etter styrketrening vil muskulaturen (muskelfibrene) få små rift og sår, og du kan kjenne deg stiv og støl. Vær derfor forsiktig med å tøye i restitusjonstiden, så ikke tøyingen river opp sårene i muskelfibrene. Dette kan igjen og føre til mer muskelstølhet.)
- Du bør være varm bør du begynner med tøyingen.
- Det anbefales å tøye før styrketreningsøkten om målet er for bevegelighetens skyld.

- Finn riktig utgangsstillinger slik at du virkelig kjenner det i de musklene du ønsker å tøye.

1. Innside lår

Sitt på knærne. Sett håndflatene i bakken foran deg, og beveg knærne til hver sin side så langt du kommer. Kjenn at det strekker på innsiden av lårene.

Innside lår 8 (frosken) - ExorLive

 

2. Framside lår

Sitt på en matte. Legg hendene på lårene, rett på oversiden av kneleddene. Press knærne ned samtidig som du spenner litt i lårmuskulaturen.

Fremside lår - ExorLive

 

3. Bakside lår

Ligg på ryggen med et bøyd bein. Ta tak i undersiden av det ene låret, og trekk kneet mot brystkassen. Vekselvis strekk og bøy i kneleddet, for aktiv tøyning av bakre lårmuskel. Tøyingen vil være størst når kneleddet strekkes ut.

Dynamisk tøyning av bakre lårmuskel - ExorLive

 

4. Sete

Stå og ha ene benet krysset over det andre, slik at ankelen hviler på motsatt kne. Bøy forsiktig i kneet på det benet du står på, samtidig som du bøyer overkroppen lett framover til du kjenner at det strekker i setemuskulaturen.

Sete 9 - ExorLive

 

5. Hoftebøyer

Ligg på magen med strake ben, og armene ned langs siden. Sett underarmene i underlaget, og plasser albuene rett under skuldrene. Skyv overkroppen opp fra gulvet, mens bekkenet blir liggende ned i underlaget. Kjenn at det strekker på framsiden av hoften.

Hoftebøyer 8 - ExorLive

 

6. Hoftebøyer 2

Gå ned i knestående på en matte, og sett frem det ene benet. Plasser begge hendene dine på gulvet på innsiden av det fremste benet. Flytt så det bakerste benet lenger bakover til du kjenner det strekker på fremsiden av hoften.

Hoftebøyer 7 - ExorLive

 

7. Bryst og arm

Plasser et grep om en stolpe eller lignende i ca. skulderhøyde. Sett det ene benet foran, og bøy litt i kneet. Vri kroppen langsomt vekk fra dørkarm/vegg inntil det strammer.

Uttøyning av arm og bryst - ExorLive

 

8. Trippel - bryst, armer, hofte, rygg

Start stående med føttene og hendene sammen. Ta et steg ut til siden. Med strake knær skyves hoftene bakover, mens overkroppen bøyes frem mot bakken. Armene strekkes ut, og er en forlengelse av resten av kroppen. Hold ryggen nøytral, og ikke bøy overkroppen lengre frem enn at knærne holdes strake. Hold ytterposisjonen i et lite sekund før kroppen forsiktig kontrollert rettes opp. Samle føttene og ta et nytt steg til siden.

Stripper stretch - ExorLive

 

 

Kilde:
http://forskning.no/menneskekroppen-trening/2009/04/toying-hjelper-bare-litt


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Derfor bør du trene bevegelighet

Trening07.08.2018165

Dette er hovedvirkningene av bevegelsestrening.
Vil du ha større, mer definerte og sterkere hamstrings? Her er øvelsene og tøyingen du bør teste.

Få bedre fremgang med stretching

Trening28.06.2019513

Det er mange forskjellige meninger om stretching.

Slik unngår du stølhet

Trening05.11.201279

Lei av å bli støl? Les her!

Derfor bør du trene bevegelighet

Trening07.08.2018165

Få bedre fremgang med stretching

Trening28.06.2019513

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!