3 myter om gluten

Kosthold07.01.2020Julie Firing-Schou0

Hva vet du om gluten? 1% av tåler ikke gluten.

Det å fjerne matvarer som inneholder gluten har nesten blitt en trend i dagens samfunn, der kosthold, trening og et sunt livsstil er i fokus - mer enn noen gang. Noe av det første som forsvinner fra mange er korn og kornvarer, men er resultatet det vi søker?

Vi ønsker å se mer på dette med å fjerne en matvare som gir så mange viktige næringskilder til kroppen vår. For korn og kornvarer gir ikke bare kostfiber, men også proteiner, jern og vitaminer.

MYTE 1:
Dersom jeg kutter gluten vil jeg ikke bare bli slanekre, men også sunnere.

Vel, det å kutte ut gluten fra kostholdet vil ikke gjøre store endringen, så lenge alt annet forblir det samme. Det er totalen som gjør resultater. Derfor anses det som unødvendig å kutte noe fra kostholdet når du ikke har allergi mot matvaren.

Ole Petter Hjelle, Allmennlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania sier til Lommelegen.no:
- Det er helt unødvendig å kutte bort gluten fra kostholdet og det speiler en uheldig samfunnsutvikling. Vi har aldri vært friskere, men heller aldri trodd at vi er så syke som i dag.

Så alt i alt, vil ikke selve kuttet av kornvaren(e) gjøre deg hverken sunnere eller slankere. Et lenger kutt vil antageligvis gjøre deg mer utilpass, dersom du inntar noe med gluten i. Så hvorfor ikke holde inntaket i balanse? Ikke for mye eller for lite.

MYTE 2:
Legene kan ikke påvise at jeg har cøliaki eller glutenintoleranse, men jeg tåler ikke gluten.

Dersom du ikke har fått diagnosen cøliaki eller DH tåler du gluten. Glutenintoleranse, betyr dermed at du har en av diagnosene, da dette er en fellesbenevnelse for disse to diagnosene.

• Dermatitis herpetiformis (DH) er en hudsykdom som skyldes nedslag av kroppens egne antistoffer i huden. Det regnes som en blemmesykdom da man kan se blemmer i huden hos de som har denne sykdommen. Navnet herpetiformis skyldes at disse blemmene ligner på de blemmene man får ved en herpesinfeksjon, men det er ellers ingen sammenheng. Som regel er disse blemmene svært små. Utslettet ser ofte ut som eksem.

Man får ofte ett symmetrisk kløende og brennende utslett på albuer, knær, skuldre, rumpe og hodebunn, men det kan oppstå nær sagt overalt i huden.

Det vil si at et glutenfritt kosthold ikke er nødvendig så lenge du ikke har disse sykdommene. At det er en «trenddiett» er ikke til å legge skjul på, om man tar en titt på dagens media og hvilke resultater men kan oppnå. Men oppnår du virkelig ikke disse resultatene med et kosthold som inneholder gluten? Mange vil nok mene at både oppblåstmage og irritabel tarm forsvinner, dersom matvaren(e) kuttes, noe som leder oss til myte 3.

MYTE 3:
Dersom jeg sliter med oppblåsthet og irritabel tarm, vil glutenfritt kosthold garantert hjelpe.

- Man kan få inntrykk av at glutenfritt kosthold kan hjelpe mot oppblåsthet og irritabel tarm, men dette finnes det ikke vitenskapelig belegg for. Dette er normale plager i ny og ne uten at dette trenger å behandles. Har man mistanke om cøliaki må man oppsøke lege, som kan undersøke deg og eventuelt henvise deg til videre undersøkelser, forteller Hjelle.

Samtidig informerer han om at det er dokumentert at et glutenfritt kosthold faktisk hemmer immunforsvaret og de gode bakteriefloraen i tarmen vår. Det er kanskje dette som er årsaken at de fleste reagerer på korn og kornvarer etter kutt i en lenger periode? Det er rett og slett ikke matvaren(e) som gir deg plager, men det selv.

Så dersom du ønsker å gå ned i vekt, bli smalere, sunnere og opprettholde en god balanse. Gjør endring på hele kostholdet ditt, men behold de grove og gode kornvarene. Kostfiber er en viktig og god næringskilde, gjør endringer som er riktige og viktige - for både kropp og hode.

Kilder:
http://www.lommelegen.no/legesvar/dermatitis-herpetiformis
http://www.lommelegen.no/artikkel/gluten-eller-glutenfritt


Julie Firing-Schou 

Julie sitter med god erfaring og kunnskap innen fitness, livsstilsendring, helse, trening og kosthold. Hun jobber aktivt innen trening som PT og treningsinstruktør i både spinning, bodypump, crossfit og bodybalance.

Hva bør du spise for å prestere på trening?
Tips til glutenfrie måltider.
Hvilke utfordringer kan det by på?

5 myter om gluten

Kosthold12.03.2015335

Blir man tjukk av gluten? Er glutenfrie produkter sunnere enn andre matvarer?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!