- Jeg liker å trene biceps

Intervju16.03.2017Julie Firing-Schou0

Debutanten Silje Helene Borge løfter ikke bare vekter. Denne tøffe jenta har vært matros og nå styrmann!

- Som den guttejenten jeg er, var styrketrening det mest naturlige for meg og det kom jo også godt med når jeg skulle dra rundt på trosser og kjettinger.

Silje Helene Borge har bosatt seg på Skålvik med samboeren som også driver med kroppsbygging. Hun er 28 år gammel, 160 centimeter høy og jobber som styrmann.

Treningen startet allerede på sjøen etter videregående der hun var matroslærling. Etter at hun møtte samboeren Bjarte Andersen har styrketreningen blitt en større del av hverdagen.

Styrke trening med mening

Tanken på å konkurrere har alltid lurt rundt i topplokket til Silje i cirka 1 års tid, og nå som treningen har så stor plass i hverdagen tenkte hun rett og slett hvorfor ikke.

- Jeg var allikevel ikke helt solgt og først da jeg gikk inn i en ganske tøff periode innså jeg hvor terapeutisk treningen kunne være. Jeg oppnådde resultater og følte jeg fikk tilbake litt av kontrollen i livet, forteller hun videre.

Hun tok deretter kontakt med Fredrik Sund i teamet LiveFit i Bergen. Her startet oppkjøringen mot BikiniFitness, der hun i år debuterer i -162 klassen. Silje er både imponert og takknemlig når det gjelder Team Livefit

- Velkomsten jeg har fått der- jentene (og guttene) er helt fantastisk og jeg kan ikke annet enn å skryte av dem alle sammen! Coachen min Fredrik er også utrolig dyktig, engasjert og ikke minst tålmodig.

He is one of a kind

Videre informerer hun at bade venner og familie gir henne mye støtte, i starten forteller hun at moren syntes at det hele var litt latterlig. Moren var også redd for at Silje hadde tatt på seg for mye, men 4 måneder senere er moren både imponert og støttende.

Men den største støtten og motivasjonen får hun av samboeren.

- Min aller viktigste støttespiller er til syvende og sist samboeren min, som kommer med kaffe til meg om morgenen, lager maten jeg ber om og kan sitte i timevis å se på bikinifitness på youtube, slik at poseringene blir så bra som mulig. He is one of a kind, sier hun smilende.

Og det var nettopp samboeren Bjarte som ga Silje sitt første møte med Fitness verden. For i 2013 fikk han overtalt Silje til å dra til Las Vegas på Mr. Olympia. Det viste seg at dette fascinerte henne, med tanke på hva menneske kan få til ved hjelp av riktig kosthold, trening og selvdisiplin og selv om hun veldig klar på at hun ikke skulle stille, ser vi henne allerede på scenen under Sandefjord Open i år.

 

Både positivt og spennende

Silje forteller videre om treningen sin, tidligere trente hun når hun følte for det og hadde tid. Under fridagene sine, brukte hun mesteparten av tiden i sengen og gjerne sovende.

- Jeg begynte å trene seks dager i uken for halvannet år siden. I stedet for å sove vekk frivaktene mine om bord tvang jeg meg selv ned i treningsrommet eller ut på dekk hver dag. I starten var det tanken på å bli større og sterkere som motiverte meg, forteller hun ivrig.

Men det var det å stille som skulle vise seg og bli den største motivasjonen innen trening. Hun har alltid hatt god fremgang innen styrke og muskelvekst, men aldri hatt kostholdet helt på plass.

Det var det coachen hennes Fredik som fikset, og ga både et treningsprogram og en diett Silje følger slavisk.

- Jeg er en liten perfeksjonist, så det å følge et fast program hvor jeg blir fortalt hva jeg skal gjøre og hva jeg skal spise er alfa omega. Det gjør alt så mye lettere, forteller hun. 

- Jeg er fryktelig nervøs, jeg har aldri likt meg i på scener eller foran forsamlinger og er egentlig ganske sjenert og usikker. Det er også utrolig rart å omgås så mange jenter- etter 11 år på sjøen er det ikke venninner jeg har mest av. Men så langt har jeg blitt positivt overrasket og jeg stortrives i teamet og sammen med jentene. Så nå gleder jeg med faktisk mest til å selve opplevelsen, reise ned sammen med samboeren og teamet og bare ha det gøy! Håpet var å komme meg på scenen og finne noe positivt i en ellers vanskelig periode, og jeg angrer ikke en dag på valget mitt.

Mye bein og rumpe på programmet

En typisk dag nå i oppkjøringen for Silje starter på tråsykkelen, vel og merke inne men en eller annen hjernedød tv-serie. Skulle solen dukke opp i Bergen, tar hun turen ut.

Senere på dagen er det styrke trening som står på planen. Hun trener sirka halvannen time, der det er fokus på færre repetisjoner og settene er som regel fire.

- Det er mye bein og rumpe på programmet, så de får kjørt seg så å si hver økt. Ellers er det en del rygg og skuldre, men skuffende lite biceps og triceps (som er favoritten). Jeg har alltid trent 3 sett med 12 repetisjoner, men med dette programmet kjører jeg som regel 4 sett med litt færre repetisjoner. Det funker bra for meg og jeg trives godt med programmet slik det er. Det går mye i knebøy, markløft og hip thrust, forklarer hun.

 

For tiden kjører Silje mye sirkeltrening, noe som kanskje ikke er hennes favoritt, men at det er effektivt står hun fast på. 4 dager kjører hun 20min AMRAP (As many rounds/repetitions as possible) etter styrkeøktene. 

I tillegg er det lagt til 10minutter med høy intensitets intervaller på slutten av hver økt. Og selv om Silje hadde nærmest bestemt seg for å hate dette, innrømmer hun at hun elsker det!

- Utfordringen for meg er at rompa fort blir vrien når det blir for mye fokus på den, og da ender det ofte opp med piriformis og andre irriterende plager, sier Silje.

Piriformis er en muskel som sitter dypt i seteregionen.

Humørsvingninger

Silje forteller videre at den største og vanskeligste endringen ved kostholdet var å kutte all junk og food. For spiserutiner har alltid vært dårlig for Silje, så det å gå fra en pizza og sjokolade til 5-6 faste måltider var en stor omstilling for henne.

Nå gleder hun seg allerede stort til å se hva kostholdet kan gjøre, spesielt når hun kan begynne å spise mer. Da hun selv mener at endringene har gjort henne til en helt ny person.

- Tidligere hadde jeg mye humørsvingninger og følte meg generelt sett utrolig dårlig hele dagen. Nå spiser jeg regelmessig og til tross for at dette er en konkurranse diett har jeg aldri følt meg bedre, selv nå to uker unna konkurranse er humøret mitt og energien min mye bedre enn den var før jeg valgte å stille i bikinifitness, sier hun fornøyd.

Nå inneholder mye av kostholdet til Silje karbonadedeig, kylling, søtpotet, riskaker og mager cottage cheese. Selv om hun han mye mat å velge i, trives hun med å spise det samme i mange måneder, da hun rett og slett er et vanedyr.

- Når det er sagt så gleder jeg meg veldig til jeg kan spise den hjemmelagdede pizzaen til mannen, eller dra hjem til min mor og spise mousaka! Det skal bli fint å kunne få litt mer snacks. Det har ikke vært noen avvik fra dietten siden julaften, men det funker best slik, forteller hun.

Sunt og regelmessig

Hennes tips til deg som vil ha en lettere og bedre hverdag med et humør på topp, er å spise proteiner, karbohydrater og fett i alle måltider regelmessig i løpet av en dag.

Silje forteller videre at en sunn matglede er nettopp dette, men at det er bra å inne seg noe godt og litt ekstra innimellom.

- Det er så mye god mat der ute å kose seg med! Ellers er gleden jeg føler til hvert måltid ganske passende for sunn matglede. Jeg har aldri satt så stor pris på mat som nå!

Ønsker å takke spesielt

- Veronica Kolltveit på TM (Trening med Mening på Kolltveit) for super hjelp med poseringen i denne tiden Jeg vil også takke samboeren min for den utrolige støtten han gir meg og for at han hjelper meg med alt jeg ber om. Og selvsagt mamma, som passer så godt på meg og lager verdens beste torsk hver søndag etter team samling, avslutter Silje smilende.

Vi gleder oss til å se Silje Helene Borge for første gang på scenen førstkommende helg under Sandefjord Open. Følg hennes reise både før og etter konkurranse tilden på Instagram: sailor_silje


Julie Firing-Schou 

Julie sitter med god erfaring og kunnskap innen fitness, livsstilsendring, helse, trening og kosthold. Hun jobber aktivt innen trening som PT og treningsinstruktør i både spinning, bodypump, crossfit og bodybalance.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Michelle Dale Claussen har tatt to 2. plasser i år. Se supertøff treningsvideo av henne!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.

Norges sprekeste sykepleier

Intervju06.04.201884

Denne spreke sykepleieren tok førsteplass i Bikinifitness. Cecilie Holm er i toppform!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!