Fitnesslegen gjør Comeback

Intervju21.03.2017Ine Helene Brotun0

Petter Orvik Grønningsæter - Dr. Cheatmeal prøver seg igjen!
Nå er Petter Orvik Grønningsæter tilbake og klar for vårens konkurranser! Han har allerede konkurrert i helgen og fikk der en 5. plass. Han traff dessverre ikke helt på formen denne gangen, men jobber for å prikke inn formen til Oslo Grand Prix 1. april.

Petter spiser kun én gang om dagen og er et flott eksempel på at det ikke finnes kun én fasit innenfor kosthold og fitness. Etter litt tid borte fra scenen, er Petter nå klar for å begi seg ut på vårsesongens konkurranser.

Navn: Petter Orvik Grønningsæter
Alder: 29 år
Status: Singel
Bosted: Bærum (men jobber rundt om i landet)
Arbeid: Lege
Høyde og vekt: 178cm, 87-100kg
Team og gym: MM Sports, gym avhenger av hvor jeg er
Sosiale medier: petterog på Instagram og Snapchat

Petter er 29 år gammel og født i Trondheim, men flyttet til Bærum på slutten av 90-tallet. Han har studert medisin i Praha og jobber for tiden som fastlegevikar rundt om i landet. Samtidig trener han målrettet og styrer både diett og trening selv, under konkurranseoppkjøringen.

Siden ung alder har Petter vært opptatt av å ha en bra fysikk

- Siden jeg var 10 år har jeg vært opptatt av å ha en bra fysikk og begynte med push-ups og sit-ups på gutterommet. Jeg startet på mitt første gym da jeg var 17 år, og så har det bare tatt seg opp siden da. Samtidig har jeg vært veldig opptatt av kostholdet, og etter å ha vært gjennom årevis av trening og kostholdsbasert på broscience, har jeg tatt en mer evidensbasert og pragmatisk tilnærming til både kosthold og trening.

Petter er i fantastisk flott form året rundt, og oppskriften på hvordan han opprettholder denne rå formen er faktisk relativt «enkel».

- En rå form kommer vel an på øyet som ser, men takk for det. Jeg må ha en ok form året rundt for å trives med meg selv. Det er ikke verre enn å ikke gå bananas med matinntaket når man går off-season. Jeg teller kalorier året rundt, slik at jeg får temmelig forutsigbare resultater. I tillegg tar jeg høyde for at jeg gjerne har en all-in cheatday i uken, hvor jeg bare spiser akkurat det jeg vil, i de mengdene jeg vil.

 

Var veldig tynn

Petter fikk fra en lavkarbodiett og 30 min løping før hver eneste styrkeøkt, til null cardio og konseptet Leangains.

- Som sagt startet jeg med trening som 10-åring, og drev med bare hjemmetrening frem til jeg var 17 år. Og jeg hadde null fokus på kosthold. Da jeg var 18-19 skulle jeg ta dette skikkelig på alvor, men hadde jo ikke annet tilgjengelig av informasjon enn det som florerer rundt på nett. Så da var det 30min løping før hver styrkeøkt og lavkarbodiett som gjaldt. Jeg ble i form, men var temmelig skinny. Jeg holdt dette regimet gående til ca 2011. Da hadde jeg gradvis begynt med "frokost" senere og senere på dagen. Jeg trodde jeg gjorde feil, for "alle vet jo" at man må spise frokost. En medstudent fortalte meg om Leangains i 2011, så jeg leste meg opp og fant ut at det jeg gjorde ikke var så dumt.
Etter dette har jeg stort sett spist kun én gang om dagen.- Så kuttet jeg all cardio og minimaliserte styreprogrammet mitt, med fokus på baseløft. Etter dette har treningsprogrammet mitt vokst i antall øvelser, samtidig som jeg har tilpasset det i henhold til hvilke muskelgrupper som hos meg krever mer eller mindre stimuli for at fysikken skal bli proporsjonal. Jeg opplever at veldig mange begynner i feil ende med både trening og kosthold. Guttene skal f.eks ha øvelser som treffer "korte hodet av biceps" og "øvre bryst" når de ikke har en ramme å henge det på. I tillegg leter de febrilsk etter PWO'en som skal gjøre de til Hulken på gymmen, eller proteinpulveret med minst carbs, uten at de aner hvor mye kalorier de får i seg.

Petter er kontrollfreak når det kommer til mat, og teller kalorier året rundt

- Jeg trener stort sett 6 ganger i uken. Treningsprogrammet er tilpasset min respons på de forskjellige muskelgruppene. De fleste øktene starter med baseøvelser, deretter isolasjonsøvelser. I tillegg trener jeg en del okklusjon/Kaatsu på armer, for å få de til å matche skuldrene mine. Jeg foretrekker å trene i fastet tilstand; og tar bare min egenblandede PWO, som jeg lager av ingredienser jeg får fra sponsoren min, MM Sports. Etter trening spiser jeg dagens eneste måltid, mengden avhenger så klart av om målet mitt er vektoppgang, -nedgang eller vedlikehold. Jeg er skikkelig kontrollfreak/OCD på maten, og må vite hvor mye jeg får i meg (med unntak av på cheatdays). Faste kosttilskudd jeg bruker er kreatin, omega-3, multivitamin og -mineral, magnesium og min PWO (BCAA, glutamin, beta-alanin, citrullin-malat)

Årets konkurranseoppkjøring

Overall tittelen i Mens Physique fra NM 2014 henger høyest.

- Jeg styrer oppkjøringen selv, både diett og trening. Akkurat denne gangen har vært ekstra utfordrende da jeg bor og jobber på et lite sted hvor jeg ikke kjenner noen, og det ikke er noe miljø. Så det har vært vanskelig å finne motivasjon. Og selv om jeg har pleid å styre selv, har jeg jo kunnet få feedback på om jeg er i rute, men denne gangen har det også for det meste manglet. Men det er i motbakke det går oppover.

- Jeg er vel fortsatt mest fornøyd med NM 2014, da jeg ble Overall Norgesmester i Mens Physique. Så klart vil noen si bronse i VM henger enda høyere, men jeg syns det er morsomst å vinne. Jeg blir å se på scenen under Oslo Grand Prix, og så får vi se etter det.

 
Petter på Sandefjord Open til venstre og NM 2014 til høyre. Han bommet på formen til Sandefjord Open.

Er det noen du vil vil takke?

Det er så klart en del venner som er utrolig støttende gjennom oppkjøringen, men det tryggeste er vel å si: "ingen nevnt, ingen glemt". Likevel må jeg nevne én: mamma, 'nough said.

5 fun facts om Petter
• Jeg suger til å svømme
• Julen 2007 veide jeg 64 kilo
• Jeg spiser over 1 kilo grønnsaker hver dag, også på bulk
• Jeg har logget inn på My Fitnesspal over 1300 dager på rad
• Jeg elsker pandaer

Vi ønsker Petter lykke til Oslo GP og på veien videre!


Petter Orvik Grønningsæter (midten) er lege og deltok i Men`s Physique og vant.

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.
Joachim Olsen Halvorsen bestemte seg for å konkurrere for 4-5 år siden. Nå er drømmen blitt virkelighet!

Fitnessparet er klare for show

Intervju21.03.2018246

Hun ville stille for flere år siden og mannen har slengt seg på.

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!