Tex-mex the Vegan way

Kosthold07.04.2017Fride Skjønsberg38

Ønsker du å spise mer grønt, mindre kjøtt, men fortsatt proteinrikt?

Elsker du også det meksikanske kjøkken? Oppskriftene er alle vegetariske (inneholder melk og egg), proteinrike og svært næringsrike, ikke minst utrolig på smak!

Sprø quesadilla med maissalsa servert med guacamole og grønn salat

 

Oppskrift til 2 pers

Maissalsa (fyll):
2 dl maiskorn (ca 150 g)
3 hvitløksfedd, hakket
litt rødløk
1/4 rød chili, finhakket
2 små plommetomater / 4 store, grovhakket
litt salt
en skvis limesaft
en neve frisk koriander, finhakket



Slik gjør du:
1. Hell ut vannet fra maisenboksen.
Stek mais i tørr stekepanne på medium varme til den ser småbrent ut.
2. Tilsett hvitløk og chili.
3. Ha i hakkede tomatene, og rødløk, skru ned varmen, stek noen minutter til.
4. Smak til med salt og lime.
Tilsett koriander til slutt.

ellers trenger du:
tortillalefser den du foretrekker
ost etter ønske (cottagecheese for eksempel)
Guacamole (Avokado, limesaft, chili,salt,pepper)
Grønn salat ved siden (Salatmix, agurk, tomater

Quesadillas:
1. Legg fram med en tortillalefse
Strø litt cottagecheese ost på lefsa.
Så et lag maissalsa.
Legg en lefse over og press lett sammen.
2. Stek quesadillaen i varm, tørr panne til den er gyllen på begge sider og osten smeltet.
3. Ha den ferdigstekte quesadillaen over på et fat del den i fire deler og server med det tilbehøret du måtte foretrekke.

Bønne-quesedillas med perfekt tex-mex tilbehør

Nok til 4 personer

Ingredienser:
Tortilla etter ønske
Ost etter ønske
(nok til 6 quesadillas)

Bønnechili-fyll:
ca 3 dl kokte sorte bønner
1/2 boks store hvite bønner
1 stor rød løk, hakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1/2-1 rød chili, finhakket
1 boks med cherrytomater
2 modne tomater, i biter
1 toppa ss hele spisskummenfrø, knust i morter
1 ts paprikapulver
saften av 1/4 lime
litt salt
litt pepper



Slik gjør du:
1. Stek først løken myk i litt olje i en kjele.
Tilsett hvitløk og chili og stek litt til.
2. Ha oppi cherrytomatene, de hakkede tomatene, spisskummen, paprikapulver.
3. Tilsett bønnene.
La det småkoke på lav varme uten lokk i ca. 1 time.
Amak til med lime, pepper og salt. Rør om iblant. Du kan også tilsette sukker.

Tilbehøret:
Mens bønnechilien koser seg i kjelen, kan du gjøre klart tilbehøret.
Hjemmelaget tomatsalsa
Guacamole
Rømme/kesam
Frisk agurk salat 

Spicey squash burritos

Oppskriften gir 4 burritos

Ingredienser:
1 medium squash
½ kopp kokt brun ris
1 ts olivenolje
1 rød løk
2 hvitløk
litt pepper
litt salt
2 ts spisskummen
litt cayanne pepper
1 boks med svarte bønner vasket
1 boks med cottagecheese
4 tortilla etter ønske

Tilbehør:
Avokado
Salsa
Spinat/salat
Chips

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen på 200 grader.
Bruk en osthævel og skjær squash i strimler.
Finn frem et stekebrett med folie, strø på litt olivenolje, og legg sqash på brettet, ta på litt salt og pepper. La den ovnsteke i ca 10 min. Vil variere fra ovn til ovn.
2. Kok opp brun ris etter anvisningen på pakken.

3. Finn frem en stekeplante, ta i litt olje, stek løk, hvitløk til det er gyldent.
Tilsett salt og pepper om du vil.
Tilsett svarte bønner og kokt ris, kok i 10 min til på svak varme.
4. Ta ut squash fra ovnen og butt opp i stekepannen med resten av ingrediensene.
Tilsett cottagecheese og la det koke i noen minutter til.
5. Finn frem en tortilla, legg i salat, avokado og bønnefyllet, wrap sammen og nyt med det tilbehøret du måtte ønske.

Søtpotet enchiladas med guacamole topping

Oppskrift til 4 enchiladas

Ingredienser:
1 ss extra virgin olivenolje
1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 søt potet, hakket 
1 paprika, hakket
1 boks svarte bønner, drenert og skyllt
Enchilada saus eller pasta saus
1,5 ts malt spisskummen
1-2 ss saften av frisk lime
1/2 ts salt
1 ts chili pulver, etter smak
4 hele korn tortilla wraps
Topping: guacamole
Tibehør: grønn salat og tomatsalsa

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 200 og ta frem en ildfast form stor nok for 4 enchiladas.
Kok opp hakket søtpotet, i ca 5-10 minutter den skal bli mør.
Hell av vannet og sett til side.

2. finn frem en stekepanne og tilsett 1 ss olje på middels til lav varme.
Legg i hakket løk og stek i ca 5 minutter, rør til den er gyllen.
Legg i hvitløk og skru ned varmen la koke i et par minutter.
Tilsett pepper, ferdiglaget søtpotet, og drenert svarte bønner.
Stek i ca 5-7 minutter på middels lav varme.

3. Nå kan du ha i enchilada eller pasta saus. (krydder kan også brukes)
Rør godt, på svak varme.
Tilsett nå spisskummen, lime juice, salt, chili pulver alt etter smak.
Juster krydder om nødvendig. Rør godt.

4. Legg tortillaer over på et stekebrett, legg opp i så mye blanding du ønsker i tortillaene, brett sammen og strø over litt cottagechesse eller ost på toppen.

5. Stek tortillas på 200 grader i 18-20 minutter.
Lag salat og tilbhør om ønskelig i mens.

Chili sin carne med ekstra chili

Ingredienser:
Vegetarisk kjøttdeig 250 g ( kan utelukkes )
Olje 30 ml
Sjalottløk 2
Hvitløk 1 fedd
Gulrot 1
Tomatpuré 15 ml
Rød chili 1
Grønn chili 1
Røde bønner 200 g
Kikerter 200 g
Tomat 200 g
Grønnsaksbuljong 250 ml
Oregano 5 ml tørket
Salt
Pepper
Cayenne pepper
Ris etter ønske 250 g

Slik gjør du:
Koke ris i henhold til pakkens beskrivelse.
Skrell og finhakk sjalottløk, gulrot og hvitløk.
Vask, skjær paprika i biter
Varm oljen i en ny panne og brun vegetarisk kjøttdeig over høy varme.
Tilsett sjalottløk, gulrot, hvitløk og paprika og stek litt til.
Rør deretter inn tomatpuré og buljong.
Vask tomatene, skjær i biter.
Ha i saus med oregano og la det småkoke i ca. 20 minutter.
Skyll de røde bønnene og ertene, legge dem til i sausen og kok i 10 min.
Server med ris, evt. en guacamole ved siden. 

Tomatsalsa

Tomatsalsa hører med når det kommer tex-mexmat på bordet.
Den du lager selv er aller best:

Ingredienser:
1/4 rød paprika, i grove biter
1/4 rød chili, i grove biter
1/4 rødløk, i biter
1/2 boks hermetiske tomater
1 ts tomatpurè
frisk koriander
0,5-1 dl olivenolje
1/2-1 lime, presset
salt og pepper

Skjær og kutt grønnsakene. Ha alt i en food prosessor og miks sammen 

 

VI MÅ IKKE GLEMME GUACAMOLEN!!!
- denne må du bare ha som tilbehør, uansett taco rett

 

• 1 moden avocado
• saften av 1/4-1/2 lime
• 2 ts finhakket rød chili
• frisk koriander, finhakket
• salt og hvit pepper

Slik gjør du:
Del avocadoen i to, ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje.
Ta avocadoen i en bolle, press over limesaften.
Tilsett chilien og smak til med salt pepper og eventuelt mer limesaft.
Mos alt med en stavmikser til en fin guacamole.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Lomper kan helt klart brukes til mer enn bare pølser.

Slik lager du sunnere taco

Kosthold18.10.2019454

Så mange kilokalorier kan du spare i sunn taco.

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!