Brukte XXXL for å skjule seg

Intervju21.04.2017Joachim Marhaug0

I dag bruker Rehan Safdar størrelse M og L og trives godt i klærne sine.

Rehan Safdar er en gutt på 19 år som har trent i ca 10 måneder sammenhengende, og mistet ca 27 kg i løpet av denne perioden. Samtidig har han lagt på seg noen få kilo muskler.

Navn: Rehan Safdar
Alder: 19 år
Høyde: 194 cm
Bosted: Oslo
Arbeid: Heltidsstudent og Pizzabud

- Jeg har gjennom tidene alltid vært den tyngste i klassen og aldri vært blant de sprekeste gutta. Jeg ble født nærmere 5 kg og har siden vært en overvektig person. Familien min driver med en pizzakjede og kan delvis skylde på dette også. Jeg husker fremdeles at folk pleide å le av vekta mi og pleide å se ned på meg, noe som ikke er så hyggelig. Jeg har sett veldig mye motgang, mange nedoverbakker og mange som sier at du kommer aldri til å klare det, men det var da jeg fant meg selv, forteller Rehan.

Mye motgang

For Rehan har tunnelen vært lang og det har nesten ikke vært lys i enden av den. Han har opplevd mye motgang og hat.

- Veien har vært tung, men tro meg, det er verdt det. Det finnes så mange mennesker der ute som rakker ned på deg, og forteller deg at du ikke kan nå målene dine. Det har vært vanskelig og det har dukket opp visse situasjoner der jeg holdt på å gi opp. Det krever mye viljestyrke og motivasjon. Jeg hadde aldri hastverk med å gå ned så mange kg i løpet av noen få måneder, men jeg tenkte at hver treningsøkt førte meg nærmere til målet mitt. Jeg var veldig flau over kroppen min, og turte nesten ikke å trene på et treningssenter. Klærne mine var for trange og jeg hadde ingen teknikk. Jeg møtte heldigvis en venn som trente der regelmessig, og vedkommende hjalp meg til å trene og det er jeg takknemlig for i dag også. En slik prosess viser deg virkelig hvem som er der for deg og hvem som ikke er det, sier Rehan.

Smerter fikk han til å begynne

Det hele begynte med at Rehan var på en klassetur i november 2015 og merket ryggsmerter. Han tenkte at dette kun varte i noen få uker så var det over, men slik var det slettes ikke.

- Jeg oppsøke legehjelp i februar 2016 og legen ba meg veie meg på legesenteret. Jeg husker det så godt da legen sa: "Rehan, du veier 113 kg og er 18 år. Du har ryggsmerter, og diabetes er en sykdom som er i familien din, og du bør ikke bli et offer for denne sykdommen. Gjør noe med det!". Da tenkte jeg "wow". Jeg fikk en form for reality check. Jeg var 18 år og veide 113 og var i fare for å få diabetes og hadde ryggsmerter. Er det virkelig sånn jeg vil leve? Tenkte jeg. Jeg hadde vært støttemedlem på treningssenteret i 2 år, men trente aldri. Nå måtte jeg begynne å trene. De første dagene var jeg flau og turte aldri å gå gjennom styrkerommet engang. Jeg pleide å ta cardio i 2 uker, før jeg skjønte at jeg ikke klarer å ta cardio hver dag, fordi ellers blir jeg demotivert. Jeg møtte på en nær venn som trente der ofte, og det endte opp med at vi dro sammen til treningssenteret. Vi trente for oss selv, men det fikk meg til å reise meg opp fra sofaen og dra og trene, forteller Rehan.

 

- Jeg skjønte fort at det ikke hjalp å spise usunn mat sammen med trening, og derfor måtte jeg gjøre noe med kostholdet. Jeg var ikke så radikal med kostholdet på starten, og tok ting steg for steg. Jeg hadde nemlig ikke lyst til å falle ut. Hadde jeg trent veldig hardt og fulgt en streng diett allerede da, så vil jeg nok anta at jeg hadde falt ut. Det hadde blitt for mye, og det er det jeg tror mange gjør feil. En annen grunn til at jeg begynte å trene var at kule klær passet meg aldri. Jeg hadde lyst til å ha på klær med bra fitting, men det så bare stygt ut. Jeg pleide som regel å bruke store størrelser, på det største 3XL (nå M/L), for å skjule mye av fettet. Løse klær var bedre for meg, fordi de satt aldri tett inntil kroppen.

Lang reise

- På starten var det mange dårlige dager. Jeg hadde ingen treningsglede og så på trening som noe jeg hatet, men i og med at jeg måtte endre livsstilen min så kunne jeg ikke fortsette slik. Jeg trente i skjul, altså la aldri ut på sosiale medier der jeg flekset eller noe liknende, fordi jeg var redd for at noen skulle si noe dumt til meg som kunne føre til at jeg sluttet med trening. Kun mine nærmeste venner og familie visste at jeg trente. Jeg følger mottoet "Work hard in silence. Let your success be the noise". Nå er opplevelsen noe helt annet. Jeg gleder meg til å trene hver dag og ser frem til å trene når jeg står opp. Jeg føler meg bedre på trening og har fått mange treningskamerater. Treningssenteret er som et hjem for meg. Der løfter alle deg opp, istedenfor å rakke ned på deg. Treningsfolka er som en stor familie. Selvfølgelig hender det også at jeg har dårlige dager der jeg ikke vil trene pga stress eller skole, men ta heller en kort økt de dagene. Jeg vil gjerne hjelpe de som er i samme situasjon som jeg var i 1 år tilbake.

På det tyngste veide han 113 kg og nå veier han 86 kg. Dette brukte hant 1 år og 10 mnd på. Planen hans er å gå ned 1 kilo til også skal han bygge mer muskler. Etter et snaut halvår med å bygge muskler er planen og kanskje deffe litt mer.

Regelmessig trening

Rehan har trent regelmessig med både cardio og styrketrening i kombinasjon.

- I starten tok jeg litt cardio på mølla, ca 2 uker, og begynte med styrke med en gang. Man forbrenner overraskende nok mye fett ved å trene styrke også. Etter ca 2 måneder, fikk jeg tips av min nære venn om at jeg kunne prøve morgencardio/fastecardio. Da er kroppen tom for karbohydrater og kroppen forbrenner rent fett. Dette hjalp meg mye. Dette var i mai, da mange på min alder feiret russetiden frem til 6 om morgenen. Jeg stod opp kl 5.30 hver dag for å jogge før skolen. Morgencardio varte i ca 30 min. Sent på kvelden trente jeg styrke i ca 60-90 min. Nå trener jeg time styrke og intervaller i 30 min etter trening. Ellers så tar jeg intervaller tidlig på morgenen. Jogger ute, forklarer han.

 

Kuttet ut pizza og brus

Rehan startet med å kutte ut alt det dårlige, og tok etter hvert kontakt med en ernæringsfysiolog for å få et opplegg.

- I starten var dietten ikke noe særlig. Vi pakistanere har en tendens til å spise mye oljete ting og som nevnt før så driver familien min med en pizzakjede. Så i starten var hovedfokuset å bare kutte ned på all dårlig mat. Sluttet med brus og sukker også. Så droppet jeg mye karbohydrater. Etterhvert som det begynte å bli vanskeligere i november-desember 2016, så søkte jeg hjelp hos en ernæringsfysiolog som lagde en riktig og balansert diett basert på kroppen min. Dietten består for det meste av kylling, fisk, cottage cheese, egg, ris, poteter, grønnsaker og proteinshake. Nå består dietten på ca 1900 kalorier. Det er en person jeg vil takke mest og det er min nærmeste venn i dag. Han hadde alltid troa på meg og støttet meg hele veien. Er det noe jeg har på hjertet så går jeg til han. Uten han så tror jeg at jeg ikke ville vært her. Fikk også hjelp av en personlig trener og ernæringsfysiolog i desember som hjalp meg.

Rehan spiste alt mulig rart før. Han spiste ikke fordi han var sulten, men spiste for å spise. Han spiste mye fett, sukker og drakk mye brus. Det ble fort pizza eller noe liknende 2-3 ganger i uka. I tillegg var det ikke noe fysisk aktivitet. Han brydde seg ikke i det hele tatt hva han spiste.

- For meg er sunn matglede mat som er sunn og samtidig god. Er maten sunn, men ikke god så hender det ofte at man ikke klarer seg mer enn noen få dager eller uker. Gi maten litt mer smak, kanskje med litt sitron eller noe liknende. Maten er det viktigste i en slik vektnedgangsprosess og spis gjerne mat som gir deg smak og samtidig som maten er sunn. Min favorittrett i dag er lasagne, det spiser jeg 1 gang i måneden, men man kan spise det 1 gang i uken på cheatday. Favorittrett i dag som er sunn er vel laks med poteter. Det er noe av det beste jeg vet, og har spist det i snart 6 måneder uten å gå lei.

"Det smaker tran, men det er det som funker"

Rehan liker ordtak og det motiverer han. Olaf Tufte sitt sitat over er noe som hjelper han når han begynner å bli lei.

- Trivsel er førsteprioritering. Trives du ikke med planen din, så bør du endre den. Trives man ikke så lykkes man ikke. For meg har trivsel vært nøkkelen til suksess. Du må like det du driver med. Når det kommer til kosthold så bør man spise sunt, men ikke alt som er sunt er godt. Derfor ta deg tid, bruk tid på å lage en plan eller få hjelp av noen som kan lage en plan for deg. Prøv å finne sunne matvarer som du liker og spis dem slik at du ikke går lei av dem. Man kan variere kostholdet også, hvis det blir kjedelig etterhvert. De gangene jeg blir lei sunn mat så tenker jeg på Olaf tuftes ordtak "Det smaker tran, men det er det som funker". 

- Det var hardt å legge om kostholdet, men det var verdt det. Kosthold blir ofte assosiert med noe surt og smakløst, men det er feil. Det er mye god mat der ute som man kan nyte og samtidig få resultater av. Jeg merket tredobling av resultatene mine da jeg begynte på ordentlig kostholdsplan. Maten var god, og til tider var den ikke så god, men det skal ikke være lett. Hadde det vært lett så ville alle ha gjort det. Du må ha en tankegang som fører deg til målet ditt og utelukke alle sånne små hindringer , sier han.

Familien er viktig

- Vil gjerne takke familien min og mine nærmeste venner som har støttet meg siden dag 1. Spesielt mamma som har laget mat for meg og søster som har støttet meg. Støttespillere får deg til å innse at noen har troa på deg, og det er jo bare positivt, sier Rehan.

- Det er jo resultatene som motiverer meg. Når jeg møter noen ute som jeg ikke har sett på over 1 år eller når familiemedlemmer ser at du har forandret deg. Man får motivasjon av resultater. Man vil alltid bli bedre. Og hver gang jeg trener cardio så visualiserer jeg meg selv i fremtiden. Hvordan jeg vil se ut, og da vet jeg at det krever mye arbeid, men en dag, før eller siden så vil jeg nå det målet.

Ambisjonene hans videre å fortsette å være i sunn og holde kroppen i gang. Rehan har ingen planer om å stille eller liknende. Han vil bare komme i form og holde seg i bra form.

- Vil også hjelpe folk som trenger hjelp, fordi jeg vet hvor hardt det kan være. Foreløpig har jeg fått familien min til å trene og de er på god vei. Jeg vil ikke bli veldig muskuløs, men vil ha en stram kropp. Det føles bra å ha gått ned så mye i vekt, men jeg kan med hevet hode si at jeg har jobbet hardt for dette. Dette kommer ikke over natta, men krever mye mot og viljestyrke. Trust the process!

Overvekt i dagens samfunn

- Jeg har ikke noen særlige tanker om overvekt, utenom at det er en sykdom i seg selv. Overvekt kan føre til hjerteproblemer og depresjon. For å toppe det hele, så er samfunnet også slik at de skaper stadig større press blant overvektige mennesker. Det er noe man bør slutte med. Istedenfor å henge overvektige ute på nett, så er det bedre å gi dem en hjelpende hånd. Alle som er overvektige, er ikke overvektige på grunn av stillesitting og usunn mat. Det kan være flere faktorer som stress, sykdom, hvordan hverdagen er satt opp og liknende som avgjør det. Overvekt kan best forebygges ved at man innser behovet for et sunnere liv og hvilke fordeler det har. Alle vil gjerne gjøre noe med det, men de må komme i gang. Jeg har vært der selv, og vet hvordan det føles. Derfor snakk med en du stoler på og prøv å få gjort noe med det. Ikke vær for streng med deg selv. Ta ting steg for steg. Bør ikke være slik at ene dagen spiser du 7000 kalorier og dagen etter er du på 1400 kalorier. Søk om hjelp fra en som har vært der selv eller prøv å gjøre noe med det. Ting tar tid, men det vil komme resultater. Slow progress is better than no progress, smiler Rehan.

Hva vil du råde andre som er i samme situasjon som du har vært i?
- Mine råd er at man ikke bør bry seg hva andre tenker eller sier. Når du trener så trener du for deg selv. Ikke vær ukomfortabel med deg selv. Alle har hatt sin første dag på trening og progresjon tar tid. Ikke tren for andre. Du trener for å nå dine mål. Noen folk kommer kanskje til å gjøre narr eller baksnakke deg, men sånne ting bør man se bort fra. De samme personene som pleide å si at jeg ikke kommer til å klare det, er de samme personene som spør hvordan jeg klarte det. Ikke ha noe form for hastverk. Jeg har aldri tenkt på sommerkroppen eller noe form for sesongkropp. Gjør trening om til livsstil og vær fornøyd med deg selv. Du prøver å gjøre noe med det, det er det du skal se på. Omgå med positive mennesker, fordi negativ energi har du ikke rom for. Ta ting steg for steg.

Dine 5 beste tips for å endre livsstil å gå ned i vekt

- Trene 3-5 ganger i uka. Morgencardio med tom mage kan være lurt.
- Spise mindre fett
- Vær realistisk
- Unngå negative mennesker
- Tren slik som du føler for. Det er mye broscience der ute. Se hva som funker best for deg.
- Til slutt så vil jeg si at ikke hør på hva andre har å si om deg. Jeg har kanskje møtt på 50 forskjellige personer som gir meg forskjellige tips. Det er hyggelig, men samtidig kan det avspore deg. Hør på hva hjertet sier når du trener, fordi det viktigste er å trives når man trener. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg trodde aldri at jeg skulle være blant de som dukker opp på Treningsforum. Jeg trodde alltid at det var "noe man så kun på tv", men her er jeg. Gått ned 27 kg i løpet av 10 måneder og lagt på litt muskler. Jeg har fortsatt mer å gå på og har fortsatt 75% igjen av å nå målet mitt. 25 % er unnagjort. Det tar tid, men det vil komme.


Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!