Strandmat - dette pakker du med deg i kjølebaggen

Kosthold09.08.2017Fride Skjønsberg0

Timer på stranda med soling, bading og aktiviteter krever påfyll av energi.

 Her er tips til sunn og næringsrik mat som er perfekt å ha i kjølebaggen på stranda, eller om du er på farten med dagens gjøremål. 

1. Sunn snacks

Frukt, bær og grønnsaker er både lettvint og godt å spise mellom slagene.
Minigulrot, cherrytomat, sukkererter, babypaprika, blåbær, bringebær, jordbær, epler og vannmelon smaker kjempe godt. Alle disse er supre kilder til vitaminer og mineraler, som bidrar til en frisk dose energi.

2. Salat

Friske salater hører sommeren til. Det finnes utallige variasjonsmuligheter, og det er kun fantasien som setter grenser. Fargerike salater med forskjellige grønnsaker inneholder mengder med vitaminer og mineraler. Likevel er det lurt å tenke over at ingrediensene også skal bidra med både proteiner, sunt fett, og karbohydrater.Begynn med salatbasen. Her finnes det mange salat-sorter å velge mellom med ulike smaker, teksturer og farger. Varier mellom babyspinat, crispisalat, ramanosalat, ruccola, isbergsalat m.f.

Fortsett med grønnsakene; ha opp i forskjellige typer grønnsaker "jo flere jo bedre".Du kan gjerne bruke agurk, aubergine, squash, bønnespirer, blomkål, brokkoli, erter, bønner, gulrot, reddik, rødbete, mais, tomater og paprika.
Som proteinkilde kan du bruke kokte egg, stekt tofu, strimlet kylling, skinkebiter, cottage cheese, bønner, linser og kikerter. Disse gir deg langvarig metthetsfølelse.

Matvarer med sunne fettsyrer som avokado, nøtter, frø, pinjekjerner, kesamdressing/ cottagecheese med smak og oljedressinger vil heve salaten ytterligere med smak og næring.

3. Wraps

Wraps er velsmakende, næringsrikt og utrolig enkelt å lage. Fyll wrappen med gode proteinkilder, masse grønnsaker og sunne fettsyrer. Valg av wraps: det er mange gode wraps alternativer å velge mellom som fullkorn tortillas, mais tortillas, taco lefser, corn tortillas, speltlomper, havrelomper, potetlomper etc. Sunne fettkilder som smøres utover wreappen gjør den mer smakfull; avokado (guacamole), lettere philadelphia, smørost, kesam, lettrømme, hjemmelaget pesto og aioli.

En stor neve bladgrønnsaker hører alltid med i en wrap. Her kan du velge salater som tilføyer litt smak som ruccola og babayspinat eller gå for en nøytral hjertesalat eller crispisalat. Fortsett med grønnsakene; fyll wrappen med mer friskt og grønt. Paprika, agurk, rødløk, vårløk, soltørkede tomater, cherrytomater, oliven etc.

Til slutt og kanskje den viktigste ingrediensen for mange er proteinkilden. Her finnes det også svært mange alternativer; røkt laks, kokt laks, stekt laks, kalkunskinke, grillet kylling, biffstrimler, reker, pulled pork, krabbe, egg, ost, hummus, bønner, linser, tofu etc.

Nå er det bare å rulle wrappen sammen og brette den inn i kantene. Rull den så inn i plast og aluminiumsfolie.

4. Grillmat (og engangsgrill)

Grillmaten trenger ikke være noe som tar mye tid å ordne i stand. Kjøp med dere en engangsgrill, og grillprodukter som har kort tilberedningstid. Det finnes mange gode alternativer i butikken. Ferdiggrillede kyllinglår, ferdiglagde grillspyd, pølser, grønnsakspyd, grillede koteletter, grillburger, foliepakke med laks og grønnsaker, grillet kylling. Det beste tilbehøret er det du lager hjemme på kjøkkenbenken, som en god frisk salat, coleslaw, burgersalsa eller ovnsbakte poteter. Har du det travelt så kan man kjøpe ferdiglagde potetsalater, tzatziki og bønnemix som alternativ.

5. Drikke

På varme sommerdager det det viktig å få i seg nok væske, særlig om man også er i mye aktivitet. Vann er den aller beste tørstedrikken og anbefales å drikke jevnt utover hele dagen. Likevel er det mange som syns det er kjedelig å drikke kun vann, og da hjelper det med gode forfriskende tilleggs-drikker. Smakfulle alternativer er juice, saft, flasker med hjemmelaget eller kjøpte smoothies, eller iskaffe (gå får de sukkerfrie).

Vann smaker best iskaldt? Et godt tips er å fryse 1,5 liters flasker med vann dagen før dere skal på stranda. Disse vil jo helt klart smelte etter hvert, men da gjelder det å nyte de så lenge de varer. Når flaskene er halvfulle med en isbitklump, fyller du bare opp flasken med ny væske og du vil fortsatt nyte den iskald en stund til.

6. Restemat

Middagsrester smaker kjempe godt som lunsj dagen etter. Ble det noe igjen etter tacokvelden? Vel, taco smaker like godt selv to dager på rad. Fyll restene i tortillas og pakk de inn i folie. Har du lyst på en ny vri? Prøv tacoomelett. Tilsett de restene du ønsker i en stekepanne (kjøtt, løk, tomat, mais, ost) sammen med noen egg og stek omeletten 2-3 min på begge sider. Ved siden av omeletten passer en lett salat, så her passer du på å bruke restene fra tacoen dagen før.

Det meste kan pakkes inn i wrap, lefse og pita brød og er en lett og enkel måte å bruke restene på.
Å bruke restematen i matmuffins er også en genial ide. Pølser, salami, kylling, ost, oliven, paprika, tomater, brokkoli blander du sammen med egg, vann og havregryn. Ha røren i muffinsformer og ovnsstek på 200 grader i ca. 20 min.

Husk:
Du trenger kjøleelementer for å kjøle ned maten.
Disse får du kjøpt billig hos for eksempel Biltema.
Kjøleelementene bør ligge i fryseren helt til du skal ut på strandtur.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Er det vanskelig å følge en diett? Dette er løsningen.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!