
Bærbonanza
Kosthold14.08.2017Fride Skjønsberg0
Her får du 7 sunne og smakfulle oppskrifter med bær av alle slag.
Bringebær
- Fin kilde til vitamin C og kostfiber.
Bringebærmuffins uten tilsatt sukker
Ingredienser:
5 dl havregryn
5 egg
5 ss kesam mager
1 ts kanel
1 ts frøene fra en vaniljestang
1 ts bakepulver
200 g bringebær
1 banan
Slik gjør du:
Forvarm ovnen på 200 grader. Bland sammen havregryn, egg, kesam, kanel, frøene fra vaniljestangen og bakepulver i en bolle. Mos bananen med en gaffel, og tilsett i røren.
Miks alt sammen med en hurtigmikser. Tilsett bringebær, og hell blandingen i muffinsformer.
Stek i cirka 12-15 minutter.
Bringebær bowl
Ingredienser 1 porsjoner:
1 banan i biter (frossen)
3 dl bringebær (frossen)
2 egg
2 dl kesam (yoghurt, cottage cheese, soyayoghurt kan også brukes)
topping: kiwi, granateple, bjørnebær, sesamfrø og gresskarkjerner
Slik gjør du:
Ha banan, bringebær, egg og kesam i en blender. Kjør til du får en jevn smoothie.
Fordel smoothien i dype boller, og ha over topping. Serveres straks.
Blåbær
- Rike på fiber, vitamin E, C og folat.
Blåbærsmoothie stappet med proteiner og antioksidanter
Ingredienser 4 porsjoner:
2 egg
5 dl frosne blåbær
1 dl ferske blåbær til pynt
2 dl frosne jordbær
5 dl kesam vanilje (soyayoghurt eller havreyoghurt er fine alternativ til meieriprodukter)
søtning etter ønske (stevia, sukrin o.l)
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en food processor. Kjør til du får en jevn masse. Server i høye glass og pynt med ferske blåbær.
Blåbær panna cotta (sukkerfri og proteinrik)
Ingredienser til 4 porsjoner:
300 g kesam eller yoghurt
3 gelatinplater
3 dl melk (valgfri)
3 ss sukrin eller annen søtning
noen dråper vaniljeessens eller frøene fra vaniljestang
200 g blåbær
Slik gjør du:
Begynn med å legge gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 min.
Kok opp melk under omrøring sammen med noen dråper vaniljeessens.
Klem vannet ut av gelatinplatene, og ha de i den varme melken. Rør om og avkjøl blandingen.
Tilsett kesam og sukrin i melkeblandingen, og rør om. Hell Blandingen i skåler. Tilsett halvparten av blåbærene i røren, og halvparten sparer du til topping.
La blandingen stå kaldt i kjøleskapet minst 5 timer før servering.
Jordbær
- Har et høyt innhold av vitamin C, og er også en kilde til folat og fiber.
Lettere ostekake med friske jordbær
Ingredienser til 6 store porsjoner:
200 g cottagecheese
2 dl kesam vanilje
2 dl melk (valgfri)
200 g lett philadelphia
1 vaniljestang (frøene)
8 gelatinplater
saften fra 1 lime (kan utelukkes)
1 dl sukrin eller annen søtning
2 dl havregryn
1 neve valgfri nøtter
20 g smeltet smør
400 g friske jordbær
litt hakkede nøtter som topping
Slik gjør du:
Ha havregryn, valgfrie nøtter og smør i en hurtigmikser og kjør til du får en jevn masse.
Ha blandingen i serveringsformer og sett de i fryseren imens du lager jordbærfyllet.
Ha cottage cheese, kesam, philadelphia, frøene fra vaniljestangen og søtning i en hurtigmikser. Kjør til alt er jevnt. Ha i saften fra en lime og rør litt til.
Kok opp melken. Sett til side.
Bløtlegg gelatinplatene i vann. Etter 3-5 minutter tar du de ut og klemmer vannet ut med hendene. Ha deretter gelatinplatene i den kokende melken. Hell gelatin-melkeblandingen over i oste-blandingen. Ta ut formene fra fryseren og hell oste-blandingen over kakebunnen. Tilsett friske jordbær. Topp med hakkede nøtter. Settes kjølig til servering.
Frossenyoghurt med bær
Ingredienser:
500 g Naturell yoghurt
10 dråper Vaniljeessens
100 g jordbær
100 g blåbær
100 g bringebær
3 ss søtning (for eksempel sukrin+)
hakkede nøtter (valgfritt)
Slik gjør du:
Bland inn vaniljeessensen og søtning i yoghurten. Hell blandingen over på en plate som du etter hvert skal sette i fryseren.
Skyll og skjær bærene. Strø bærene over yoghurtblandingen og topp med hakkede nøtter.
Sett yoghurtbrettet i fryseren og la den stå til neste dag.
Solbær
- Inneholder vitamin C, vitamin E og kalium. Solbær har også et høyt innhold av kostfiber.
Smuldrepai med solbær, blåbær og en dæsj sunnere krem
Ingredienser til 4 personer:
250 g solbær
50 g havregryn
50 gram valgfritt mel (havremel, kokosmel, soyamel, hvetemel, mandelmel)
50 g smør (romtemperert)
50 g søtning (sukrin, stevia etc.)
200 g kesam vanilje mager
20 g hakkede mandler
Slik gjør du:
Havregryn-cruble
Ha søtning, havregryn og mel i en hurtigmikser. Kutt smør i terninger, og ha det i mel-blandingen. Kjøres til en jevn masse. Finn frem små porsjonsformer som tåler stekevarme.
Fyll formene med solbær og strø øver med havregryn-crumble. Stekes midt i ovnen i 30-35 min på 200 grader.
Server med en dæsj mager kesam vanilje og strø på med litt hakkede mandler.
Virus i importerte fryste bær
Kosthold03.04.2014640
Denne matvaren får virkelig fart på fordøyelsen
Kosthold17.12.201816