
Spice opp havregrynsgrøten
Kosthold26.10.2018Fride Skjønsberg0
Mange spiser havregrynsgrøt til frokost hver eneste dag. Det det er absolutt ikke dumt, for havregrøten inneholder mange sunne næringsstoffer, gir en god dose energi, masse fiber og har en høy metthetsverdi. Den tradisjonelle havregrøten lagd på melk bidrar med sunne karbohydrater, litt protein og litt fett. I tillegg har grøten mye vitaminer og mineraler.
Likevel kan man spice opp havregrynsgrøten på utallige måter både på smak og næring.
Fremgangsmåten er fortsatt den samme - superenkel: du bare blander sammen grynene med væske og piffer den opp med det du måtte like av frukt, bær, nøtter, meieriprodukter, krydder og søtning.
Her er 5 fantastisk gode oppskrifter å spice opp havregrynsgrøt på.
Creamy havregrynsgrøt med peanøttsmør
2 porsjoner
3 dl havregryn
4 dl vann
4 dl melk
2 ss peanøttsmør
½ ts kanel
½ ts salt
½ ts søtning (stevia, sukrin, honning)
½ banan i skiver til topping
Slik gjør du:
Kok opp vann, melk og havregryn i en kjele. La det koke ca. 5-10 min til grøten har ønsket konsistens. Rør deretter inn peanøttsmør, kanel, salt og søtning. La det koke 1 min, og sett kjelen til side.
Ha grøten over i skåler og topp med banan i skiver og gjerne litt ekstra peanøttsmør.
Visste du at:
Peanøtter ikke er en nøtt, men en belgfrukt?
Peanøtter er fulle av sunne fettsyrer, proteiner, E-vitaminer, B-vitaminer og andre antioksidanter.
Proteinrik-sjokoladegrøt
2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
2 dl vann
1 klype salt
1 ts søtning
4 eggehviter
2 scoop proteinpulver 40g (sjokolade)
2 ss cottage cheese
Topping
Bær
6 ss melk
noen spiseskjeer proteinpulver
Slik gjør du:
Ha havregryn, vann, melk, salt og søtning i en kjele. Kok opp under omrøring i ca. 8-12 minutter. På slutten av koketiden tilsetter du eggehviter, proteinpulver og cottage cheese.
Proteinsaus lager du lett ved å røre sammen 6 spiseskjeer melk sammen med proteinpulver til ønsket konsistens.
Topp grøten med bær og hjemmelaget proteinsaus.
Visste du at:
Denne oppskriften gir over 60 g protein, og det betyr over 30g protein per pers.
For deg som trener passer denne ypperlig både før og etter trening da tilstrekkelig med proteiner er viktig for vedlikehold og oppbygning av muskelmasse.
Berrylicious-havregrøt
1 porsjon
1 dl havregryn
1 ss havrekli
2 dl melk
1 klype salt
2 ss cottage cheese
Topping: blåbær, bjørnebær, jordbær, multer, eller det du måtte ønske av type bær.
Slik gjør du:
Bland havregryn, havrekli, melk og salt i en kjele. Kok opp under omrøring i ca. 10 minutter. Når det er 1 min igjen av koketiden tilsetter du cottage cheese og rører litt til.
Server i skål toppet med bær.
Visste du at:
Bær er rike på vitamin C, antioksidanter og fiber. I tillegg tilføyer de god smak og sødme.
Eplekake-grynsgrøt
2 porsjoner
1 eple
2 dl havregryn
2 ss hvetekli
4 dl vann
2 ss sukrin
½ ts salt
½ ts kanel
1/2 ts smør
4 ss kesam vanilje til topping
Slik gjør du:
Skjær eplet i små biter.
Smelt smør i en kasserolle og ha i eplebitene. Tilsett kanel, sukrin og salt. La det koke sammen med eplene i 2 minutter.
Tilsett så vann, havregryn og hvetekli. Kok havregrøten i 5 minutter. Ha grøten over i 2 boller og topp med kesam vanilje.
Visste du at:
Epler inneholder store mengder helsefremmende plantestoffer, slik som quercetin, catechin, phloridzin og klorogensyre, som alle er sterke antioksidanter.
Epler er rike på fiber, vitamin C, vitamin E, kalium, magnesium og vitamin B6.
Et eple på 100 g dekker 10% av dagsbehovet for fiber.
Kjøleskapsgrøt eller over-nigth-oats
1 porsjon
Basen:
1 dl havregryn
1 ss chiafrø
1 ss linfrø
1 klype salt
1 ts søtning (sukrin, vaniljepulver, stevia etc.)
2 dl væske (mandelmelk, sjokolademelk, soyamelk, melk, yoghurt, kesam, biola etc.)
Slik gjør du:
bland sammen havregryn, chiafrø, linfrø, salt, søtning og væske i en beholder med lokk. For eksempel et syltetøyglass.
La blandingen stå i kjøleskapet natten over.
Neste dag rører du rundt før servering og topper med ønsket topping.
Forslag til topping:
• Friske bær som blåbær, bringebær og jordbær
• Syltetøy eller purré av frukt som mangopurre, bjørnebærsyltetøy
• Nøtter som mandelflak, hakkede hasselnøtter, ristet valnøtter
• Kanel, vaniljepulver, vaniljeessens, søtning, honning
• Frukt som granateple, pasjonsfrukt, kiwi, banan
Visste du at:
Chiafrø regnes som supermat. De er blant annet fulle av omega-3 fettsyrer, fiber, proteiner og antioksidanter. De bidrar også til at havregrynsgrøten får en puddingaktig konsistens.
Andre tips til å spice opp havregrøten:
• Rosiner, dadler, tørket fiken og aprikos
• Kanel, kardemomme, nellik
• Hakkede nøtter som mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter
• Et lite dryss sukker eller søtning
• Ekstra fiber i form av hvetekli, havrekli eller kruskakli
• Frø og kjerner hever smaken som linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og sesamfrø
• Frukt og bær er alltid friskt og godt. Banan, epler, blåbær, og jordbær.
• En skje eller to med prim, brunostskiver, peanøttsmør, eller sukkerfritt syltetøy hever smaken ytterligere.
• For å gjøre grøten mer proteinrik tilsetter du egg, eggehviter, cottage cheese, proteinrik yoghurt, proteinpulver eller kesam.
• Varier tilberedningsmåten. Kok den i mikrobølgeovn, i kjelen eller la den stå rå i kjøleskap over natten som en "overnight oats".
Kilder:
https://optimaltkosthold.no/2015/09/09/epler-er-sunt/
http://brodogkorn.no/fakta/havre/
https://www.frukt.no/ravarer/notter/peanotter/
Slik bør du starte dagen
Kosthold20.02.201911
5 ting du kan lage med havregryn
Kosthold08.02.201857
5 grunner til at du bør spise svarthavre
Kosthold06.02.201729