Marthe Sundby lever på overtid

Intervju30.08.2017Julie Firing-Schou0

Dronningen i bodybuilding Marthe Sundby (42) er dødssyk. Hun har primær leverkreft og det finnes ingen kreftkur.

Marthe Sundby er ei dame få kan sammenligne seg med. Hun er fasiten på utstråling, motivasjon, viljestyrke, dedikasjon, ærlighet og råskap.

Vi har alle fulgt henne, sett opp til henne, beundret henne og kanskje nå mer enn noen gang støttet og hyllet henne gjennom en tung og urettferdig tid. En tid der hun fortsetter å kjempe og leve med sine nære og kjære - en tid som betyr mer enn noe annet. Marthe har primær leverkreft og det finnes ingen kreftkur mot denne typen. Legene sa for noen uker siden at hun bare hadde noen dager igjen å leve. Nå lever Marthe på overtid.

Vi tok en prat med Marthe og ønsket å se tilbake på det flotte livet hun har levd. Marthe har prestert enormt både i skøyter, vektløfting, bodybuilding og fitness. Men det å trene hardt ble hennes lidenskap.

- Jeg har alltid vært fascinert av muskulatur og har alltid hatt en visjon om at man kan shape kroppen sin slik man vil med hard trening og rett kosthold. Hvis viljen er der, er muligheten det også. Man bygger ikke kroppen dit man vil på 1-2-3, man må ta seg god tid og ha en drive slik at man når de målene man ønsker.

Noe Marthe virkelig har oppnådd, hun har en lang rekke med 1.plasser og overall og kan med hevet hode si at hun er best. Det er allikevel noen som har satt sterkest spor.


Marthe Sundby på sitt beste. Foto: John Andresen

- Den største opplevelsen var PRO stevnet i Atlantic City. Show og alt rundt var veldig bra og uten tvil det stevnet som sitter igjen som den største opplevelsen. Men jeg glemmer selvfølgelig ikke alle de morsomme og bra stevnene i Norden.

Marthe Sundby betyr mye for sporten og sporten mye for henne:

- For meg har sporten vært en del av livet mitt i veldig mange år. Jeg har også veldig mange gode venner innen sporten. Det har rett og slett vært en livsstil.

Og dette er noe som kommer tydelig frem når jeg spør henne om hun vil trekke frem noen spesielle som gir like mye glede, inspirasjon og motivasjon til hun som hun gjør til mange. Marthe synes nemlig det ble feil å trekke frem en spesiell når alle de som trener hardt og dedikert på gymmet gir henne like mye motivasjon, men en mann fikk allikevel stikke litt mer frem. For gjennom alle år har Kim Torgersen gitt mye støtte og backup.

- Kim har vært den jeg har hentet mye av min inspirasjon og motivasjon fra. Ikke bare glede og motivasjon, men også vært den som har hjulpet meg til de resultatene jeg har nådd.

Selv uttaler Marthe seg selv som litt old fashion, og ønsker gjerne å dele sitt råd:

- Jeg synes det er for mange som gjør ting for komplisert og legger for mye i det man har på seg på scenen i forhold til det å gjøre det enkelt, med hard trening og god kost. Jeg synes også at altfor mange gjør treningen for komplisert, bruker for mye øvelser og ikke legger nok vekt på basic øvelser. Mitt råd til andre er:

«Det er aldri lov til å gi opp». Det kommer til å gjøre litt vondt, men det er vert både slit, tårer og har jobb.

   

Nå nyter Marthe sin siste reise med familien og gode venner. Hun føler at hun har levd livet og at det er lite som er ugjort. Hun har fulgt alle drømmene sine og opplevd mer enn en 80-åring. Hennes siste ønske er at uttrykket «tapte kampen mot kreft» avvikles. Hun sier hun har kjempet og slåss i å prestere i bodybuilding, men at denne sykdommen har så mange ukjente faktorer at det er umulig å slåss.

Avslutningsvis ønsker vi å takke Marthe for at hun har tatt seg tid til dette - du er en viktig brikke innen fitness og bodybuilding. Samtidig ønsker vi å rose deg, hedre deg og takke deg for alt du gir - både til nære og kjære, samt oss andre som følger deg.

Marthe Sundby, du er unik.


Julie Firing-Schou 

Julie sitter med god erfaring og kunnskap innen fitness, livsstilsendring, helse, trening og kosthold. Hun jobber aktivt innen trening som PT og treningsinstruktør i både spinning, bodypump, crossfit og bodybalance.

Sier Marthe Sundby som er klar for konkurranse i bodybuilding til helgen.

Intervju: Marthe Sundby

Intervju22.05.20061

Marthe Sundby tok 1. plassen i Oslo Grand Prix 2006.

Muskuløs kinesisk sensei

Fitness09.02.201926

Han kan minne deg på Master Roshi fra Dragon Ball.
Mannen som kanskje ikke kunne gå igjen er allerede på trening!

Intervju: Marthe Sundby

Intervju22.05.20061

Muskuløs kinesisk sensei

Fitness09.02.201926

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!