Alenemoren Ida (22) vant i Bikinifitness

Intervju14.09.2017Joachim Marhaug0

Ida Vanebo debuterte og fikk 1. plass i Sandefjord Open i Bikinifitness +169 cm.

Ida Vanebo på 22 år fikk førsteplass i Sandefjord Open og en 2. plass i Overall. I disse dager forbereder hun seg til NM 15-16. september på Chateuf Neuf i Oslo.

Navn: Ida Vanebo
Bosted: Steinkjer
Alder: 22 år
Høyde: 170cm
Vekt: 60kg on-season
Arbeid: Sykepleier
Sivilstatus: Singel
Sponsor: Ingen
Klubb: KaliberFKK
Meritter: Sandefjord Open 2017. 1.pl Bikinifitness debutant +169. Samt 2.pl overall bikinifitness.

Ida er en dame på 22 år, mamma til ei prinsesse på 4 år og nylig utdannet sykepleier. Hun flyttet til hjembyen sin etter studiene hvor hun fyller dagene med jobb, trening og mammarollen.

- Jeg har alltid vært glad i å holde meg aktiv, mye av grunnen er vel familien min som hele tiden prøvde å finne en aktivitet jeg trivdes i. Det betydde at jeg måtte innom skihopping, håndball, kickboksing og hesteridning. Det ble bare i korte perioder, da jeg ikke fant dette interessant i lengden. Etter mitt første barn som 18-åring begynte jeg å trene, da jeg etter fødselen ikke følte meg vel i egen kropp. Det var nok i denne perioden jeg fikk øynene opp for styrketrening, forklarer Ida.

 

Veien til NM

Ida føler seg beæret at hun i det hele tatt er kvalifisert til å kunne stille i NM - så hun føler at hun allerede har vunnet.

- Til helgen stiller jeg i NM, noe som er helt ufattelig gøy. Jeg er nok en person som ikke setter så høye forventninger til meg selv. For min del handler det ikke om å se bedre ut enn de andre, eller holde den laveste fettprosenten. Jeg vet jeg stiller i en sinnsykt sterk klasse og hovedmålet mitt er å komme meg på den scenen og vise frem et langt og hardt arbeid. Hvordan dommerne dømmer er ikke alltid så lett å si, men i mitt hode har jeg allerede vunnet som i det hele tatt er kvalifisert til å kunne stille i NM, smiler Ida.

- Det høres nesten litt overfladisk ut, men jeg virkelig koser meg ved innkjøring mot konkurranse. Jeg opplever meg selv sterkere mentalt enn jeg noensinne har vært. Terskelen for hva jeg faktisk tåler øker stadig, og som min herlige coach Line Celius sier: «det sitter kun i hodet». Jeg har gjennom hele oppkjøringen fulgt en diett som er satt opp av Strongbody, en diett som inneholder ufattelig mange alternativer. Det er nok dette som har gjort at jeg klarer å holde meg til dietten hver eneste dag, når jeg kan spise så mye godt og variert.

- Har styrketrening fem dager i uken hvor jeg har fulgt det samme treningsopplegget i flere måneder. Da fokuset har vært å bli godt kjent med øvelsene, komme godt inn i riktig teknikk og dermed øke i styrke. Nå når det nærmer seg konkurranse er ikke trykket og styrken like høy som før, noe som også er forventet. Den siste uken inn mot NM er alltid litt mer spesiell. Denne uken skal jeg ikke overbelaste kroppen med tung styrketrening, samtidig som jeg har flere oppkarbingsdager. Blir spennende å se hvordan kroppen responderer, og man vet ikke hvilken form man stiller i før selve konkurransedagen, forklarer hun.

Ida har trent styrke av og på i ca. 3-4 år og alltid hatt en drøm om å stille i Bikinifitness. Noe hun trodde skulle være et urealistisk mål, ble plutselig mer virkelig etter et uttak på Kaliber i mai.

- Her fikk jeg gode tilbakemeldinger på fysikken, og dermed startet en målrettet og beinhard reise mot bikinikroppen. Jeg hadde bygget meg opp til et greit nivå på egenhånd, men ville aldri klart å fått den kroppen jeg har idag uten kunnskapen til min coach Line Celius.

Dietten - alt smaker himmelsk

Ida har ekstremt mange alternativer på konkurranse dietten sin, men ender alltid opp med å spise det samme.

- Jeg har en tendens til å forelske meg i et visst type måltid og kan spise det samme i flere uker, nettopp fordi jeg liker det. Det høres litt ensidig og kjedelig ut, men jeg synes et hvert måltid smaker himmelsk!

Frokost: Havregrøt med proteinpulver av sjokolade
Lunsj: Kyllingfilet eller torsk, grønnsaker og søtpotet
Middag: Kyllingfilet, salat/grønnsaker og speltlomper
Mellommåltid: Omelett eller cottage cheese med bær
Kveldsmat: Proteinpannekaker med sukkerfritt syltetøy

- Jeg har ligget litt under 2000 kcal over en lengre periode, men ligger omtrent på 1600 kcal akkurat nå. Selv tar jeg svært lite kosttilskudd, da jeg gjennom kostholdet dekker det meste som kroppen har behov for. Det jeg tar daglig er kun omega-3 tilskudd og magnesium siste uken før konkurranse.

Ida startet med konkurransediett i mai og har vært på diett i 4-5 måneder. Hun føler ikke selv at hun har vært så lenge på diett, da planen min har vært fullstendig overkommelig. Hun tror at det er nøkkelen til suksess - en variert og god diettplan som et normalt menneske klarer å følge.

Når vi spør hva den beste diettmaten er svar Ida fort:
- Ingen over, ingen ved siden! Jeg må ha havregrøten min med sjokoladeprotein hver eneste morgen.

Og hvilken matrett gleder du deg mest til etter dietten?
Mammas hjemmelagde pizza med tzatziki, definitivt!

Fitnessutøver og alenemor

Man skulle tro at det å være alenemor, ha en jobb og drive med fitness bydde på utfordringer, men ikke for Ida.

- Dette fungerer overraskende bra da vi har gode rutiner i hverdagen. Er nok et menneske som er over gjennomsnittet glad i å planlegge, noe som også må til for at jeg skal klare å kombinere fitness med dagliglivet. Når jeg står opp på morgenen er alt fra matpakker, klær og utstyr lagt frem. God planlegging gjør det mulig å oppnå målet mitt ut i fra den tiden og ressursene jeg har. Det gjør at jeg stresser mindre i hverdagen og sover bedre om natten, som utgjør en god balanse. Tror jeg har funnet min egen struktur som fungerer for oss som familie, selv om det er enkelte dager hvor ting ikke går helt som planlagt. Men har man orden på det rundt seg, så har man det stort sett i hodet også tenker jeg, forteller Ida.

Treningen mot bikinikroppen

Ida tilbringer mye tid på gymmet. Hun trener hele 5 dager i uken.

- Jeg trener styrketrening fem dager i uken, hvor to av disse dagene er fokus på lav rep med tyngre vekter. Så kjører jeg tre dager med mer intense repetisjoner (12-20) og lavere vekter. Rullerer på de ulike muskelgruppene, men som regel er det fokus på bein/rumpe en dag, og overkropp neste dag. Har flere baseøvelser på programmet mitt, som knebøy, markløft, millitærpress og pullups blant annet. Dette er øvelser som jeg både ser og kjenner at har forandret kroppen min. Flere av musklene må jobbe samtidig, og det er gøy å se at man greier å øke uke til uke, sier Ida.

- Jeg har ikke så mye kardio på programmet, men prøver å ta noen korte turer med rask gange i løpet av uken. Har ikke jogget skikkelig på flere uker, men inn mot siste uke før konk har jeg ca. 20 minutter rask gange daglig. Skal også sies at hverdagsaktiviteten er høy med en 4-åring i hus, smiler Ida.

Man kan ha den beste symmetrien og muskelmassen som finnes, og allikevel ikke klare å vise den ordentlig hvis ikke man klarer å posere skikkelig. Derfor er poseringstrening meget viktig i fitness.

- Er det noe jeg ikke helt mestrer så må det være poseringene. Det ser svært lett og elegant ut, men i virkeligheten er det ekstremt vanskelig. Det er vel det å gå i høye hæler jeg opplever som utfordrende, men uansett så er det en vanesak som jeg øver på nesten hver dag. Har også igjennom oppkjøringen deltatt på poseringstrening hver uke på Kaliber som har vært til stor hjelp, sier hun.

- Tidligere elsket jeg å trene skuldre og rygg. Grunnen til det var nok at jeg så fremgang ganske tidlig. Men nå under oppkjøring har jeg hatt såpass mye fokus på rumpe og lår at jeg tydelig merker at jeg har blitt sterkere i bakdelen. Så fortiden er mine underkroppsøkter en stor favoritt. Jeg synes også at både rygg og skuldre er nok også en av mine favoritter muskulært, da jeg på trening opplever god kontakt med disse muskelgruppene.

Elsker utfordringer og langsiktige mål

Ida elsker utfordringer og langsiktige mål. Hun får motivasjon fra alle som heier og den gode energien hun får trening og kosthold.

- Det å stille i Bikinifitness var noe både jeg og de aller nærmeste var litt skeptiske til med tanke på hvordan kostholdet mitt har vært tidligere. Jeg var skikkelig avhengig av sjokolade blant annet. I gjennom en ekstrem selvdisiplin og en mental styrke jeg ikke trodde eksisterte har jeg jobbet hardt og målrettet for å oppnå drømmen min. Alle rundt som heier på meg, sender meg gode tilbakemeldinger og forteller jeg er inspirerende. Det motiverer meg til å stå på! Samtidig har jeg mer energi og fungerer bedre i hverdagen med et godt kosthold og en aktiv hverdag. Har man det godt med seg selv, klarer man også å ta godt vare på de i rundt seg, sier Ida.

6 kjappe spørsmål

Har du noen forbilder? Hvem ser du opp til her i verden?
- Det er selvsagt noen som påvirker denne prosessen og livet mitt generelt, men setter de ikke som mine forbilder. Det høres kanskje litt klisje ut, men har alltid sett opp til min mor. Aldri møtt en person som jobber hardere enn denne dama, og hun har en mental styrke utav en helt annen verden. Hun får meg til å ta riktige valg, og har hittil vært min største motivator.

Hvem coacher deg fremover mot konkurranse?
- Har sikret meg den beste coachen, Line Celius. For meg har det vært vesentlig å ha en coach som følger meg opp hundre prosent, som er tilgjengelig og gir meg den veiledningen jeg trenger. Uansett hva det måtte være så har denne damen et svar, og hun vet akkurat hva som må til for å bli den beste utgaven av seg selv. Fordel eller ulempe... Men møtte på poseringstrening etter at jeg noen dager i forveien cheatet på dietten, men jeg sa ikke noe. Det trengte jeg ikke, for hun kunne nemmelig se det... Hun er bare fantastisk dyktig!

Hva er dine langsiktige ambisjoner med treningen?
- Mine langsiktige ambisjoner med treningen er å holde en funksjonell og sunn kropp som jeg føler meg godt i. For meg er trening lidenskap og noe som gir meg mye glede i hverdagen. Jeg strever ikke etter det noen kaller «drømmekroppen», for meg handler det om mestring, det å oppnå noe man jobber opp mot.

Hvor trener du?
- Trener på Care og 3T Steinkjer.

Hvordan er miljøet der?
- Et veldig godt miljø. Ikke så mange som er i samme bobla som meg, men motiverende mennesker som viser glede i det å trene.

Noen du vil takke til slutt?
- Mitt fantastiske team KaliberFKK som har gitt meg denne muligheten og som hele tiden gjør det ytterste for det man trenger hjelp til. Et team som føles mer som en familie hvor alle støtter opp og får frem det beste i oss selv. De er så kunnskapsrike og ønsker å lære utøverne sine mest mulig. En stort takk til Strongbody for en diettplan som ikke føles som en diett, men som gir meg måltider som jeg har glede av. Takker daglig min coach Line Celius for at hun hver dag hjelper meg å holde motet og motivasjonen oppe. En ekstra takk til alle de i rundt meg, familie og venner som viser stor forståelse. Har en familie som har vært helt fantastisk og støttet meg masse gjennom denne perioden. Jeg er så takknemlig!


Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Michelle Dale Claussen har tatt to 2. plasser i år. Se supertøff treningsvideo av henne!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.

Norges sprekeste sykepleier

Intervju06.04.201884

Denne spreke sykepleieren tok førsteplass i Bikinifitness. Cecilie Holm er i toppform!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!