Så mange kalorier inneholder drikken din

Kosthold21.09.2017Fride Skjønsberg0

Vet du hvor mange kcal det er i melk, juice, brus, iskaffe, saft osv? Se her!

Noen drikker inneholder sunne kalorier som gjør underverk for kroppen, andre drikker inneholder en haug med kalorier av den usunne typen. Kalorier i drikke kan både være positivt og negativt. Positivt fordi det er lett å få i seg ekstra næring i form av flytende føde. På den motsatte siden kan flytende kalorier virke negativt på for eksempel ved en vektreduksjon, da de fort kan bidra med mye flytende kalorier. Det kan dermed bli vanskeligere å nå målene dine. Enten det handler om å gå ned i fettprosent eller vekt.

Ulike drikker inneholder forskjellige næringsstoffer som koppen trenger, og andre drikker inneholder ikke næring i det hele tatt såkalte" tomme kalorier".

Inntak av mat og drikke handler først og fremst om å dekke kroppens behov for næringsstoffer og kalorier. Kaloribehovet er individuelt, og styres blant annet av kroppsvekt, aktivitetsnivå, kjønn, alder og muskelmasse.

Tabellen viser en oversikt over ca. kalorier i ulike drikkevarer

Alkoholfritt øl: 2 dl gir 48 kcal
Pils 4,4 %: 2 dl gir 78 kcal
Lettøl 2,3 %: 2 dl gir 48 kcal
Brennevin 60 %: 1 dl gir 365 kcal
Hvitvin 10 %: 2 dl gir 136kcal
Rødvin 12 %: 2 dl gir 148 kcal
Strawberry-Daiquiri: 2 dl gir 280 kcal
Coca cola zero: 2 dl gir 0 kcal
Coca cola: 2 dl gir 84 kcal
Helmelk: 2 dl gir 123 kcal
Lettmelk: 2 dl gir 95 kcal
Appelsinsaft: 2 dl gir 68 kcal
Appelsinjuice: 2 dl gir 86 kcal
Solbærtoddy: 2 dl gir 100 Kcal
Fun light: 2 dl gir 2 kcal
Nora Husholdningssaft: 2 dl gir100 kcal
Nescafe, latte macchiato: 2 dl gir 78 kcal
Freia kakao 1-2-3: 2 dl gir 130 kcal
Baileys: 4 cl gir 100 kcal
Likør: 4 cl gir 155 kcal
Mojito: 2 dl gir 252 kcal
Brus kunstig søtet, lett: 2 dl gir 0 kcal
Te, svart: 2 dl gir 10 kcal
Iskaffe cappuccino (Tine): 2 dl gir 118 kcal
Sjokolademelk (Q-meieriene): 2 dl gir 136 kcal
NOCCO: 2 dl gir 10 kcal 

Som du ser i tabellen inneholder lettbrus mindre kalorier enn melk, men det betyr ikke at lettbrus er sunnere.
Lite kalorier betyr ikke at matvaren er sunn. Det er næringsstoffene som sier noe om matvaren går under kategorien sunn eller ikke. I tillegg er det ikke sunt å få i seg for mange kalorier eller for lite kalorier i forhold til dagsbehovet.

Positivt ved å drikke sunne kalorier

- Kosthold ved muskelvekst/vektoppgang:
Noen ønsker kanskje å øke prestasjonen, øke i muskelvekst eller i kroppsvekt generelt. Da kan en lett løsningen være å få i seg kalorier via flytende føde. Er målet muskelvekst gjelder det å være i positiv energibalanse og trene styrke. En realistisk vektøkning ligger et sted mellom 0,25-0,5 kilo i uken. (Dette er litt avhengig av gener og hva slags treningsbakgrunn du har).

La oss si at du har et vedlikeholds kaloribehov på rundt 2700 kalorier. Dette er altså den mengde kalorier du må innta hver dag for å være i energibalanse (holde den samme vekten). I de 2700 kaloriene er også trening og hverdagsaktivitet lagt inn i dagsbehovet. Får å få til å gå opp i vekt må du derfor konsumere 2700 kalorier pluss enda mer kalorier. Hvis du skal gå opp 0,5 kg i uken må du derfor legge til 500 kcal og bør innta 3200 kalorier per dag.
En enkel metode for å regne ut kaloribehovet for et voksent menneske er å gange din egen kroppsvekt med 30-40 kcal. Her er proteiner viktig og det anbefales 1,5-2g proteiner per kg kroppsvekt. I tillegg bør du få i deg 4-8g karbohydrater per kg.

Proteinbehovet varierer i forhold til aktivitetsnivå og vekstfaktor. (Barn, gravid, ammende, toppidrettsutøver, eldre osv).

Det er ikke alltid like lett å få i seg en mengde kalorier via fast føde (selv om dette er anbefalt da det metter mer). Da vil det være gunstig å innta kaloriene via drikke. En ide´ kan være å lage næringsrike smoothies. Hjemmelaget smoothies kan tilpasses akkurat slik som du selv ønsker. Ønsker du en proteinrik smoothie, tilsett proteinrike matvarer som egg, meieriprodukter eller proteinpulver. Ønsker du en næringsbombe av en smoothie, tilsetter du en hel haug av frukt, bær og gjerne noen spiseskjeer peanøttsmør, fløte, olje, avokado eller nøtter. Det finnes også mange gode smoothies-alternativer du kan kjøpe i butikken. Andre gode drikker er: drikkeyoghurt, juice, sjokolademelk, melk, kakao o.l

Sjokolademelk er faktisk et ypperlig valg når det kommer til å bygge opp muskler og reparasjon (restitusjon) da den inneholder en god blanding proteiner og karbohydrater. I tillegg inneholder melken B- og A- vitaminer, kalsium, fosfor og jod. Gjerne velg en med mindre tilsatt sukker.

Negativt ved å drikke kalorier

- Vektreduksjon/metthetsfølelse
Ønsker du å gå ned i vekt bør du ikke drikke for mye av kaloriene. Grunnen er enkel; kroppen din får ikke den samme metthetsfølelsen av drikke som den får av mat. Det kan bidra til å at du kan få i deg store mengder kalorier. 2 glass juice, 1 iskaffe og 1 glass melk gir like mange kalorier som en stor middag (500-600 kcal). I tillegg metter flytende kalorier relativt lite. Ønsker du å gå ned i vekt er det derfor ikke lurt å drikke kaloriene, men spises via fast føde.

Obs: velg kalorifri drikke som vann, te, kaffe. Vann er den beste tørstedrikk. 

Juice vs. Brus

Når det gjelder denne type drikker er juice og brus like "ille" med tanke på kalorier og sukker. Selv om juice inneholder naturlig fruktsukker, vil det ha samme virkning på kroppen som vanlig raffinert sukker som finnes i brus.

1 glass juice (2 dl) inneholder 86 kalorier og hele 10 sukkerbiter, men i tillegg inneholder juice vitaminer og kan inngå som én av 5 om dagen når det gjelder frukt og grønt.
(1 porsjon 5 om dagen er ca. 1 dl juice).
1 glass brus (2 dl) inneholder 84 kalorier, samt 10 sukkerbiter, men null næringsstoffer.
Til sammenlikning inneholder lettbrus 0 kalorier, men heller ingen næringsstoffer. Med tanke på kaloriene er sukkerfri brus det smarteste valget.

1 appelsin inneholder 86 kcal og 3,6 g fruktsukker. I tillegg inneholder den 3,5g fiber og som vil mette mer, samt folat, vitamin c og vitamin B1.

Smoothies og melk

Smoothies og melk gir mange gode næringsstoffer og sunne kalorier. Lager du smoothien basert på sunne matvarer kan den gir deg rikelig med proteiner av høy kvalitet, sunne fettsyrer, antioksidanter, fiber, kalsium, B-vitaminer, kalium, vann og mye mer. Gode ingredienser er; banan, mango, kiwi, appelsin, avokado, yoghurt, melk, kesam, cottage cheese, egg, bær, krydder, nøtter, frø, havregryn og isbiter. Smoothie kan dog inneholde en del kalorier, men sunne næringsrike kalorier.

Ingrediensene i smoothien inneholder for eksempel antioksidanter. Antioksidantene som finnes i grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og krydder beskytter cellene i kroppen mot frie oksygenradikaler og beskytter oss mot sykdommer.
Eks på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Matvarer som bær, grønnsaker, nøtter og frø er rike på antioksidanter.

Melk og meieriprodukter inneholder fullverdige proteiner, kalsium, fosfor, B-vitaminer, jod, og noen melkeprodukter er også beriket med D-vitamin. B-vitaminene bidrar blant annet til normal omsetning av energi, nervefunksjon, hud, hår og negler, reduksjon av tretthet og utmattelse. 

Pssst:
Smoothies og melkeprodukter som for eks sjokolademelk eller en drikkeyoghurt er en fin måte å få i seg ekstra sunn næring på. Spesielt etter trening eller som ekstra energi ved en vekt oppgang.

Alkohol

På lik linje med sukker så inneholder alkohol " tomme kalorier". Det betyr at drikkene ikke bidrar med sunne næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fett, proteiner og karbohydrater). Når du har konsumert alkohol, vil kroppen prioritere forbrenningen av alkohol, foran karbohydrater, fett og proteiner. Det vil si at kroppen jobber som bare det med å kvitte seg med alkoholen, samtidig som nedbrytningen av karbohydrater, fett og proteiner settes på vent.
Blodsukker reguleringen blir også forstyrret og dette må spesielt diabetikere ta hensyn til.

Det er ikke bare alkoholen (etanol) som har betydning for kaloriene. Drikkene inneholder vanligvis også en del sukker som bidrar med en hel haug av kalorier. Jo høyere alkoholprosent drikken inneholder, desto flere kalorier inneholder den. Er du opptatt av trening, bør du være bevisst på alkoholinntaket. Alkohol vil hemme treningsprestasjonene dine både på kort og lang sikt.

Når det er sagt, skal man selvfølgelig kunne nyte et par enheter eller ti i ny og ne. Det smarteste tipset her er nettopp å forholde seg til noen drikker og unngå en real kalorismell- for jo flere enheter du drikker jo mer kalorier får du i deg. Enkelt og greit.

Kilder:
www.olympiatoppen.no 
www.idrett.no  
www.helsenorge.no  
www.matportalen.no  
www.bramat.no  
www.antioksidanter.no 
https://www.melk.no/
http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost--Kosttilskudd/Vitamniner-og-mineraler/ 


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Får du i deg nok væske?

Kosthold25.02.201630

Det er fullt mulig å drikke både for mye og for lite væske.
Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Se hvordan det går når en vanlig mann skal spise som en strongman.
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

Får du i deg nok væske?

Kosthold25.02.201630

TOPP-3 for å BYGGE bryst

Trening01.01.202157

Her får du 3 kanonøvelser så du aldri igjen skal ha problemer med å bygge bryst.

7 øvelser for muskuløse triceps

Trening26.12.202053

Vil du har større armer? Dette er 7 supre øvelser.
Her har du treningstips og kostholdsråd som kan gi deg et push bak, inn i det nye året.

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.