5 næringsrike måltider når tiden ikke strekker til

Kosthold03.10.2017Fride Skjønsberg0

Når tidsklemme er et faktum kan disse måltidene redde deg.

Vi våkner ofte med høye ambisjoner over hva dagen skal inneholde. Likevel er det ikke alltid alt går etter planen. Du gir kanskje av tiden din til barn, jobb, aktiviteter, lekser, klesvask, venner, kjæreste eller mann. Midt i mellom alle avtaler og gjøremål skal man og tilberede og nyte gode måltider. Tiden strekker kanskje ikke til, og biffmiddagen får vente på seg til en annen dag. Tidspress betyr likevel ikke at man må spise posesuppe og brødskiver. I en travel hverdag er det desto viktigere å få i seg næringsrike måltider. Måltidene bør heller ikke ta lang tid å lage.

Nedenfor får du 5 næringsrike og raske planB måltider. Valgte ingredienser er gjerne slike som vanligvis finnes i hjemmet.

Grøt

Grøt trenger ikke bare spises til frokost. Den kan gjerne lages og servers til middag. Grøt kommer i mange ulike varianter. Alt fra grov havregrøt, søt risengrynsgrøt, ovnsbakt grøt og kjøleskapsgrøt. Det finnes flere gode grunner til hvorfor du kan lage grøt som plan B.

- Enkelt å lage og krever få ingredienser
For å lage en fullverdig middagsgrøt trenger du kun havregryn, risgryn, vann, kjerner og frø etter ønske, melk og en liten klype salt.

- Svært næringsrikt
Med både en god kilde til langsomme karbohydrater, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

- Smaker godt
Grøt er noe alle liker, store som små. En kan lett pimpe grøten med ønsket topping og ekstra smaker som for eksempel: kanel, blåbær, eplebiter, nøtter, cottage cheese, bringebær, frø eller kjerner. Slik blir den fullverdig og næringsrik.

- Holder deg mett lenge
Fiberrike grøter gir deg lang metthetsfølelse og i tillegg stabiliserer det blodsukkeret. 

Pannekaker

Grove pannekaker passer fint til hverdagsmiddagen. Disse kan enten serveres søte med bær og kesam, eller salte med bacon og annet pålegg. Her er det et hav av ingredienser og oppskrifter å velge mellom. Nedenfor finner du 4 sunne proteinrike forslag.

- Havrepannekaker med bacon
(1 dl hvetemel sammalt fin, 1 dl havregrynsmel, 1 dl havregryn, 4 egg, 4 dl valgfri melk, 1 dl vann, en klype salt, en klype søtning og litt smør eller olje til steking. Ha alle ingrediensene i en bolle og miks det sammen. La røren svelle i 30 minutter. Stek pannekakene på begge sider. Server med nystekt bacon og gjerne ferske bær).

- Grove pannekaker med kesam og valgfrie bær
Disse er perfekte å ha med i matpakken. Stek pannekakene kvelden i forveien, og kjøp med dere en boks kesam og noen små pakker med bær. Smør kesam og strø bær rett på pannekakene. Lettvint, sunt og utrolig godt.

- Speltpannekaker med røkelaks, philadelphia og en frisk salat
Følg oppskriften ovenfor (Havrepannekaker), men bytt ut havregrynsmelet med speltmel. På pannekaken smøres philadelphia, legg frisk salat og røkelaks over. Rull sammen og nyt.

- Middagspannekaker gratinert i ovnen
Har du ikke testet denne varianten av pannekaker får du deg litt av en smaksopplevelse. Ble det igjen pannekaker fra dagen før? Supert! Bruk disse som restemat dagen etter - Fylte pannekaker som gratineres i ovnen.
Fyll pannekakene med pålegg som skinke, corizzio, , salami, servelat, eller hva du foretrekker. Brett pannekakene sammen så de ser ut som halvmåner. Dryss på raspet ost. Legg pannekakene på et stekebrett, og la de gratineres på 200 grader i ca. 15 minutter. Serveres med en frisk salat. 

Omelett

Har du egg hjemme? Ja, da har du basen til et lekende lett måltid. Omelett passer til alle døgnets tider. Ofte spises den til frokost og lunsj, men du kan fint spise omelett til middag også. Denne retten redder deg om du vil ha en superrask, sunn og mettende middag. Det finnes utallige måter å lage omeletten på, og masse deilig tilbehør du kan ha ved siden som en frisk salat eller nystekte rundstykker.

Enkel omelett: 4 egg, 4 ss vann, litt salt, litt pepper og litt smør til steking. Vips sammen alle ingrediensene.
Videre kan du tilsette det du måtte like, og har i hus av ingredienser: bacon, pølse, chorizo, reker, skinke, ost, pesto, paprika, sopp, brokkoli, tomater, urter eller krydder som for eksempel tacomix.Et godt tips: bruk også middagsrester. Enkel måte å få brukt opp restene fra gårsdagens middag av for eksempel poteter, kjøtt, fisk, grønnsaker som fyll.

Visste du at egg er rene næringsbomben?!
Egg har et høyt innehold av proteiner, enumettet fett, vitamin D, vitamin 12, vitamin A, vitamin E, jern, sink, folat og jod.

Lompepizza

Har du en pakke lompe liggende i hus kan du lage digg og sunn "fast food" pizza. Raskere og lettere pizza enn dette skal du lete lenge etter. I tillegg kan den lages proteinrik, næringsrik og mettende. Her kan du variere med mange ulike pizzaer ut i fra hva slags lomper og topping du måtte ønske.

Fremgangsmåten er enkel: Sett ovnen på ca. 200 grader varmluft. Legg lompene på et bakepapirkledd brett og topp med ønsket fyll. Lompepizzaene stekes midt i oven 10-12 min.

Her er en liste med forslag til topping:

- Tomatpuré
- Ketchup
- Pesto grønn
- Pesto rød
- Kremost
- Pepperonipølse
- Kokt skinke
- Spekeskinke
- Karbonadekjøttdeig
- Kyllingfilet
- Tofu
- Salami
- Reker
- Kjøttboller
- kyllingkjøttdeig
- Mozzarella
- Revet hvitost
- Cherrytomater
- Rødløk
- Sopp
- Hvitløk
- Oliven
- Basilikum
- Avokado
- Mais
- Biffkjøtt

Pytt i panne

Som navnet sier er pytt i panne akkurat det det er. Pytt akkurat det du måtte ønske av ingredienser, og lag en enkel og rask middag. Har du restemat er dette en fin mulighet til å lage en ny fantastisk god rett. Her kan man lage alt fra wok til gryter og lapskauser.

Inspirasjon til oppskrift: Pytt i panne

Antall porsjoner 4

Ingredienser:

500 g kjøtt (pølse, karbonadedeig, tacokjøttdeig, middagspølser, kjøttboller, karbonader)
2-4 stk gulrøtter
½ kålrot
4-6 stk poteter
1 stk løk
litt salt
litt pepper

Vask og skrell grønnsakene. Del alle ingrediensene i like store biter. Forvarm en stekepanne og stek ingrediensene på svak varme til de blir møre. Ca. 25 minutter. Bruker du restemiddag, for eksempel tacokjøttdeigen eller karbonadene fra i går tilsetter du disse de siste 5 minuttene og steker sammen med grønnsakene.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Er det vanskelig å følge en diett? Dette er løsningen.
Size matters!

Det beste mellommåltidet

Kosthold07.07.2018126

Dette bør du spise mellom hovedmåltidene.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!