
6 nydelige og sunne desserter
Kosthold11.10.20170
La deg inspirere av de typiske høst-dessertene, gjort litt sunnere. Perfekt avslutning på et godt høstmåltid, eller når du er fristet på noe søtt i høstmørket.
Eplemuffins med vaniljekrem
Ingenting er som lukten av nystekte muffins, og med hint av eple og kanel kan det ikke bli stort bedre.
Oppskriften gir ca. 10 muffins
Ingredienser:
100g smør
4 egg
1 dl sukrin
100 g havremel
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
5-10 dråper vaniljeessens
1 dl kesam
2 epler raspet
2 epler i terninger
1-2 ts kanel
1-2 ts sukrin gold eller annen søtning
1 neve hakkede valnøtter
1 boks kesam vanilje
Fremgangsmåte:
1. Sett ovnen på 190 grader.Varm en kjele og ha i smør. La det avkjøle seg.Ha egg og sukrin i en bolle, og pisk til eggedosis. Sikt i havremel, hvetemel og bakepulver. Tilsett vaniljeessens, epler, og til slutt kesam. Bland alt godt sammen.
2. Finn frem stekebrett med 10 muffinsformer. Fyll muffinsformene 2/3 fulle med røren. Strø over sukringold, kanel og hakkede valnøtter.
3. Stek muffinsene i ovnen i ca. 20- 25 minutter.
Serveres ferske med en klatt kesam vanilje.
Tilslørte bondepiker
Denne klassiske desserten runder du av et hvert godt måltid med.
Oppskriften gir 4 porsjoner
Ingredienser:
4 epler
1 dl vann
2 ts sukrin eller annen søtning
4 dl havregryn
10 valnøtter
1 ts smør
1/2 ts kanel (malt)
1ts søtning
2 dl kesam vanilje
Fremgangsmåte:
Eplemos: Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i terninger. Ha eplene, vann og søtning i en kjele og kok opp under omrøring til eplene har blitt møre. Her kan du velge om du vil mose eplene til mos eller ha en litt mer grovere konsistens på eplemosen. Avkjøl.
Crüsli: Smelt smør i en varm stekepanne. Ha i havregryn, valnøtter, søtning og kanel. Stek til blandingen får en gyllen farge. Hell blandingen over på et fat, og la den avkjøles.
Anrett crüsli, eplemos og kesam vanilje lagvis i dessertglass.
Blåbærterte
Terte med blåbær er en enkel og god dessert. Perfekt kaffekos.
Oppskriften gir 6-8 porsjoner
Ingredienser:
10 dråper vaniljeessens (kan sløyfes)
50g smør
50g sukrin eller annen søtning
50g havremel eller gryn
100g hvetemel
1 lite egg
300g blåbær
50g sukrin
1 dl kesam
Fremgangsmåte:
Begynn med bunnen. Ha smør, mel, søtning i en food-prosessor, og kjør til alt er godt blandet. Tilsett egg og kjør videre til en jevn, fin røre.
Ha deigen over i en bolle, og dekk den med plast. Sett den kaldt 20-30 min.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Kjevle ut deigen. Den skal være større en selve formen og ca. 2-3 cm tykk. Løft deigen over formen og trykk den ned. Bruk en gaffel og prikk bunnen.
Sett terten i stekeovnen og la den steke på 180 grader i ca. 10-12 minutter.
(Følg med under steking, steketiden vil variere fra ovn til ovn.) Terten skal få en fin og gyllen farge. Avkjøl.
Ha kesam over terten og strø over sukrin og blåbær.
Sett terten inn i ovnen igjen på 180 grader i ca. 20-25 minutter.
Avkjøl terten før du tar den ut av formen. Serveres gjerne med kesam vanilje.
Proteinrike brownies med bringebær
Smaken av sjokolade slår aldri feil. Denne kan du nyte både til hverdag og fest.
Oppskriften gir ca. 12 porsjoner
Ingredienser:
2 egg (store)
1 liten kartong sorte bønner
1,5 dl sukrin gold
50g kakao
100g mørk sjokolade (70% kakao)
50g valgfritt mel (for eksempel: speltmel, peanøttmel, hvetemel, kokosmel)
2 ss smør
2 ss kokosolje
1 ts bakepulver
1 ts vaniljeessens
0,5 dl vann
1 klype salt
Bringebær til pynt
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Ha egg, bønner og sukrin gold i en food-prosessor. Miks alt sammen til alt er godt blandet. Smelt smør, kokosolje og sjokolade og ha deretter dette i røren. Tilsett kakao, mel, salt, bakepulver. Miks dette sammen til en jevn røre med food-prosessoren. Juster røren med vann hvis den blir for tykk.
Hell røren i en liten smurt form. Stek kaken midt i ovnen ca. 15-20 minutter.
Avkjøl kaken og server med bringebær.
Saftig gulrotkake med kremosttopping
Smakfull gulrotkake som alle vil elske
12 porsjoner
Ingredienser:
4 egg
2 dl sukrin
2 dl hvetemel
1 dl havremel
100 g kesam
2 ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts kardemomme
½ ts malt nellik (kan utelukkes)
1 ts vaniljeessens
1 bitteliten ts salt
1 dl smør, smeltet
400g gulrøtter, revet
300 g kremost (romtemperert)
200 g philadelphia light (romtemperert)
200g sukrinmelis sukrinmelis
saften fra ½ sitron
revet gulrot til pynt
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland sammen sukrin, hvetemel, havremel, bakepulver, kanel, kardemomme, nellik og salt i en bolle. Tilsett egg og smør og bland alt godt sammen til du får en fin og jevn røre. Ha i revne gulrøtter og rør om.
Kle en form med bakepapir, og hell røren i formen.
Sett kaken i stekeovnen på nederste rille. Stekes i ca. 30-35 minutter.
Ha kremost, philadelphiaost, sukrin melis og sitron i en hurtigmikser. Kjør til alt er godt blandet. Fordel kremen over avkjølt gulrotkake.
Pynt med raspet gulrot.
Multekrem med hint av vanilje
Enkelt og lett høst-dessert.
Oppskrift til 6 porsjoner
Ingredienser:
Blottet
3 dl kremfløte
3 dl kesam vanilje (mager)
2 ss sukringold eller annen søtning
4 dl multer
Fremgangsmåte:
Visp fløte med søtning til luftig krem.
Fordel krem, kesam vanilje og multer lagvis i serveringsglass.
Pepperkaker uten sukker
Kosthold14.12.201820
Sunnere hjemmelaget julegodt
Kosthold04.12.201816
De tradisjonelle juledessertene gjort sunnere
Kosthold21.12.20173
Mai er høysesong for festligheter, nydelige kaker og søte desserter
Kosthold15.05.201725