Kamelmelk - den nye supermaten?

Kosthold24.11.2017Joachim Marhaug0

Inneholder mer enn 200 ulike proteiner og noen helt unike. Er du i tillegg laktoseintolerant vil kamelmelk også være bra for deg.

Det er mange ulike typer melk på markedet i dag. Soyamelk, havremelk, kokosmelk og rismelk for å nevne noen. Nå kommer også kamelmelk til Europa. Og England er stedet hvor blant annet supermarkedkjeden Asda skal fylle opp hyllene med kamelmelk.

Kamelmelk har vært drukket i Nord-Afrika og Asia i flere tiår allerede. I de tørre områdene der frukt og grønnsaker vokser dårlig er kamelmelk et viktig bidrag for næringsstoffer som protein og fett samt vitamin C. Kamelmelk inneholder nemlig 3 ganger så mye vitamin C enn kumelk.

Det finnes mange grunnleggende forskjeller mellom ernæringsmessig sammensetning av kamelmelk og kumelk. La oss se på noen av de viktigste her:

1. Kamelmelk inneholder en høyere konsentrasjon av mineraler som jern, sink, kalium, kobber, natrium og magnesium.
2. Inneholder høyere nivåer av vitamin A og B2. Den inneholder også mer protein enn kumelk.
3. Den inneholder tre ganger så mye vitamin C i forhold til kumelk.
4. Kamel melk inneholder mer umettede fettsyrer og B-vitaminer viktig for kumelk.
5. Inneholder også lavere kolesterol sammenlignet med kumelk.
6. Kamelmelk inneholder en annen sammensetning av myseprotein og kasein enn kumelk, noe som er en stor grunn til at har mer helbredende egenskaper av kumelk.
7. Den inneholder en mindre mengde laktose som gjør det lettere for folk som er laktoseintolerant å fordøye og forbruke.
8. Kamelmelk har antibakterielle egenskaper og kjennetegn mest effektive antiviral kumelk.
9. Kamelmelk stivner lett og er lettere å fordøye enn kumelk.
10. Kamelmelk inneholder insulin og vil på den måten være bra for folk med diabetes. Melken senker blodsukkeret og man kan tilføre mindre mengder med insulin selv.

Det eneste som er negativt med kamelmelk er at den har litt mer saltere smak og er litt mer kremete i konsistensen enn kumelk. Mange sier at for at barn skal like melken fra tradisjonell kumelk kan tilsette sjokoladepulver i melken slik at de får i seg alle de sunne næringsfordelene. Det at kamelmelk har stadig blitt mer populær i Europa hevder internasjonale medier skyldes blant annet at Kim Kardashian la ut et bilde av at hun drakk dette på sosiale medier og kamelmelk fikk dermed en liten boost.

Unike proteiner

Ved å analysere melk fra kamel med en pukkel oppdaget forskerne at det inneholdt mer enn 200 proteiner, hvorav noen er helt unike for kamelmelk. Selv om det er behov for mer studier på disse hittil ukjente proteiner og peptider, oppfatter studiens forfattere at disse bioaktive forbindelsene kan ha antioksidative, antimikrobielle, antitrombotiske og antihypertensive egenskaper.

Supermat?

I motsetning til kumelk inneholder ikke kamelmelk beta-laktoglobulin eller A1 kasein - de to proteinene som er ansvarlige for allergiske reaksjoner. En studie, utgitt i 2011, satte denne teorien på prøve og fant at 80% av barna som fikk hudreaksjon tidligere, ikke hadde noen negativ reaksjon og klarte å konsumere kamelmelk trygt.

De med laktoseintoleranse kan også dra nytte av å drikke kamelmelk i henhold til en foreløpig prøve utgitt i 2010. Av de 25 laktoseintolerante pasientene i studien hadde bare to en mild reaksjon fra å drikke kamelmelk mens resten ikke hadde noen bivirkning.

Selv om kamelmelk er veldig bra for laktoseintolerante har vi også gode laktosefrie varianter her i Norge og det ville derfor alene ikke vært et argument for at man skulle drukket kamelmelk eller i så måte begynt og importert den. Men ernæringsmessig er kamelmelk mye sunnere enn kumelk, og mange sammenligner denne til å være så sunn som morsmelk. Ville du kjøpt kamelmelk om det kom til Norge?

Kilder:
1.
https://www.researchgate.net/publication/247157560_Through_the_eye_of_an_electrospray_needle_Mass_spectrometric_identification_of_the_major_peptides_and_proteins_in_the_milk_of_the_one-humped_camel_Camelus_dromedarius
2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21703103
3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857626
4. 
https://www.godt.no/#!/artikkel/24191630/ble-drukket-av-kim-kardashian-er-kamelmelk-den-nye-supermaten 


Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Er yoghurt sunt?

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!