
De tradisjonelle juledessertene gjort sunnere
Kosthold21.12.2017Fride Skjønsberg0
Her er de kjente og kjære juledessertene gjort litt sunnere, men fortsatt med den gode, søte, og runde smaken.
Karamellpudding
En populær dessert som runder av et hvert måltid.
(uten tilsatt sukker)
Oppskrift til 8 porsjoner
Ingredienser
• 200 g sukrin gold
• 2 dl kremfløte (eller annen fløte etter ønske og behov)
• 7 dl melk (helst h-melk, men annen melk kan også brukes)
• 1 vaniljestang eller 1 ts vanilje essens
• 10 små egg
Slik gjør du
1. Smelt sukrin gold i en kjele under svak varme. (Ikke rør rundt i søtningen før det er helt smeltet. Dette for å unngå at unngå krystallisering og klumper). Når sukrin gold har smeltet skal det ha en fin brun farge. Rør om.
2. Hell karamellen i en brødform som rommer 1 liter. Bruk grytekluter, for å unngå å brenner deg. Hell karamellen rundt om i hele formen, slik at hele formen blir glasert.
3. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut vaniljefrøene. Ha frøene i en kjele sammen med kremfløte og melk. Kok opp vaniljemelken mens du rører hele tiden. Sett til side slik at den blir avkjølt.
4. Finn fem en ny bolle og tilsett eggene. Pisk eggene lett. Spe på med vaniljemelken og vips lett blandingen sammen.
5. Hell vaniljeblandingen over i formen.
6. Fyll en langpanne med varmt vann og sett formen i vannet. Vannet skal dekke 1/3 av brødformen.
7. Forvarm ovnen til 120 grader. Sett inn langpannen inn på nederste rille og la den stå i ca. 2 timer. Når karamellpuddingen er helt stiv, er den ferdig.
Riskrem
Desserten som er selveste høydepunktet for mange på julaften.
(Uten tilsatt sukker)
Ingredienser til 4 porsjoner
• 5 dl risgrøt
• 4 ss sukrin eller annen søtning
• 1 ts vaniljesukker
• 3,5 dl kremfløte
• hakkede mandler til topping
Rød saus:
• 3 dl vann
• 4,5 dl bringebærsaft, kirsebærsaft eller husholdningssaft (sukkerfri) (Her kan man også bruke bær + sukrin tilsatt i saften for ekstra god smak)
• 2 ts maisenna, potetmel eller johannesbrødkjernemel
Slik gjør du
1. Ha kremfløte, søtning og vaniljesukker i en bolle. Pisk til krem.
2. Rør forsiktig inn ferdig risgrøt til kremen til du får ønsket konsistens.
3. Ha vann og saft i en kjele. Smak deg litt frem. Tilsett potetmel og kok opp saften under omrøring. La saften bli kald før du serverer den.
4. Server riskrem sammen med rød saus
Trollkrem
Trollkrem er en lekende lett dessert både store og små liker.
(Uten tilsatt sukker)
Ingredienser til 4 porsjoner
500g tyttebær
100 g sukrin
1 ts vaniljesukker eller 10 dråper vanilje essens
6 stk eggehvite
Slik gjør du
1. Ha tyttebær, sukrin, vaniljesukker og eggehviter i en food processor eller kjøkken maskin. Sett maskinen på full hastighet og kjør til du får en fyldig, fluffy fast krem.
(Kan også bruke frossen-bær for en stivere is-konsistens)
2. Serveres straks.
Multekrem
Multer er skogensgull og med krem blir det gull i munn.
(Uten tilsatt sukker)
Ingredienser til 4 porsjoner
4 dl kremfløte
6 dl multer
2 ss sukrin gold
Slik gjør du
1. Bland multer og sukker i en bolle.
2. Pisk kremfløten til krem.
3. Vend multene forsiktig inn i kremen og sett kjølig til servering.
Fruktdessert
En frisk fruktdessert er en perfekt avslutning på et smaksrikt måltid. Med julekrydder som setter prikken over ien.
Ingredienser til 4 porsjoner
½ ts kanel
1 klype kardemomme
3 ss konjakk
1 stk klemetin
1 stk appelsin
1 stk persimon
1 stk fiken (fersk)
1 stk kiwi
10 røde druer
Slik gjør du
1. Skrell klementin, appelsin, og kiwi og skjær fruktene i passe store biter. Ha de over i en skål.
2. Skyll persimon og fiken og skjær de i biter. Ha bitene i skålen med de andre fruktene. Ha i konjakk. Bland alt lett sammen. Strø over kanel og kardemomme.
3. Serveres gjerne med vaniljesaus eller vaniljeis. For en sunnere variant prøv gresk yoghurt.
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185
Sunnere hjemmelaget julegodt
Kosthold04.12.201816
Det er tid for julebakst og desserter
Kosthold12.12.20171