Vegetariansk julemat

Kosthold22.12.2017Fride Skjønsberg10

Her får du julemak på vegetarisk mat.

Grønn julemat blir bare mer og mer populært. I dagens samfunn tenker stadig flere mennesker over hva man spiser, hvor maten kommer i fra og hvilke konsekvenser kostholdet vårt har for folk. Det finnes ulike grunner til at mennesker har et vegetariansk kosthold. Noen ønsker bare å leve sunnere og grønnere. Kanskje velger enkelte å bytte ut en kjøttmiddag i uken såkalt "kjøttfri-mandag". Noen vegetarianere har et ønske å ta hensyn til dyr. Andre har et ønske om å redde miljøet. Det kan være helsemessige, politiske, religiøse, miljømessige, solidariske og moralske årsaker til at en velger å spise vegetarisk. Uansett grunn for å spise veggis mat, er det ikke en dårlig beslutning å få i seg mer grønnsaker, belgfrukter, frukt , bær og andre vegetabilske kilder i kostholdet. 

Her får du oppskrifter til både jule- koldtbordet og middagen. 

Smakfulle kikertkarbonader

Passer ypperlig som erstatter for pølser, medisterkaker og karbonadekaker.
Her med nellik og ingefær, som understreker den "julete" smaken.

Ingredienser til 8 porsjoner

2 bokser kikerter (husk å skylle disse under vann)
4 stk gulrot (raspet)
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd
1 egg
2-3 ss vann
1 ss havremel (eller annet mel)
1 ss finrevet ingefær
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
½ ts nellik
salt og pepper etter ønske
Litt smør eller olje til steking

Slik gjør du:
Ha kikertene, gulrot, egg, hvitløk og vann i en foodprosessor.
Kjør til du får en jevn og fin masse.
Tilsett krydderiene, og smak til etter ønske. Er massen for tynn, tilsett mel.
Form kikertkaker, og stek disse i en varm stekepanne med olje eller smør.
Stek kikertkarbonadene i ca. 5 minutter på hver sin side. De skal få en gylden og lysbrun farge.

Vegisterkaker med hint av muskat og ingefær

 

Ingredienser til 30-35 stk:

2 dl basmatiris
1 blomkål (kjøres i blender til små biter)
2 dl store havregryn
1-2 ts vegansk buljongpulver
1 ts ingefær (krydder malt)
1 ts muskatnøtt (krydder malt)
litt purreløk (kan utelukkes)

Slik gjør du:
Kok risen etter anvisning på pakken. La den dampe av seg uten lokk i ca. 10 minutter, slik at risen blir "tørrest" mulig.
Ha blomkålen i en foodprosessor. Den skal ha samme størrelse som risen.
Bland sammen ris, blomkål, krydder, havregryn og buljongpulver i foodprosessoren, eller mos med stavmikser til du får en jevn masse.
Sett på stekepannen med litt olje. Bruk en skje og form vegisterkakene passe store. Stek de gyllenbrune på hver side.

Nøttestek

- Server for eksempel med rosenkål, søtpotetpure, ovnsbakte rødbeter og waldorfsalat.

Ingredienser til 4 porsjoner:

1 stk løk (finhakket)
1 eple (finhakket)
1 ss smør eller olje (til steking)
100 g paranøtter
100 g mandler
100 g cashewnøtter
2 ss havregryn
1 ss med hakket sopp (valgfri)
1 ts frisk salvie (finhakket)
1 ts muskatnøtt (krydder)
1 ts ingefær (krydder)
3 små egg
½ dl melk etter ønske
Litt salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader.
Finhakk løk og eple.
Varm en stekepanne med litt olje eller smør. Surr eple og løkbitene møre.
Kjør nøttene til en fin smuldreblanding i foodprosessor.
Tilsett de smuldra nøttene, sopp og havregryn i stekepannen med løk og eplebitene.
Tilsett krydderiene.
Avkjøl blandingen.
Rør inn egg, og melk til du får passe konsistens. Du skal få en klissete deg.
Smak til med salt og pepper.
Hell deigen over i en godt smurt brødform eller annen form du foretrekker.
Stek nøttesteken i ca. 60 minutter, og la den hvile i noen minutter før du skjærer i den.
Nøttesteken holder seg opp til 5 dager i kjøleskap, og kan godt fryses.

Julefalafel

Ingredienser 10 stykker:
800 g kikerter (hermetiske).
½ rødløk
½ lime
1 ts malt koriander
1 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
½ ts salt
1 egg (kan utelukkes).
1 ss olivenolje
1-2 ss potetmel (eller annen type mel).
1 ss olje å steke i

Slik gjør du:
Skyll kikertene i dørslag under rennende vann.
Ha kikertene i en foodprosessor sammen med de andre ingrediensene.
Kjør til du får en jevn mos.
Lag små baller av mosen og stek de i en stekepanne.
De skal få en brun og gylden farge.

Shepherd´s veggie pie med smak av jul

Ingredienser:

300 g blomkål
300 g søtpotet
50 g melkefri smør
1 løk
500 g sopp (forskjellige typer for best smak)
10 soltørkede tomater
1 selleristang
1-2 dl vann
1 glass tomatpuré
1 boks kikerter
1 vegansk buljongterning
2 gulrøtter
2 fedd hvitløk (fin presset)
1 ss malt koriander
1 ss olivenolje
1 ts timian
½ ts muskatnøtt
en klype kanel
salt og pepper etter ønske

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.
Skjær blomkål, og søtpotet i passe store biter.
Finhakk løk, sopp, soltørkede tomater, selleristang og gulrøtter.
Finn frem en kjele og ha i smør, og la det smelte.
Putt opp i vann, blomkål og søtpotetbitene. La de koke til de alt blir mørt. Husk å rør underveis. Sett til side for avkjøling. Finn frem en stavmikser og mos blomkål og potetene til stappe. Tilsett krydderiene, salt og pepper.

Ha litt smør i en ny stekepanne og tilsett løk, sopp, soltørkede tomater, selleristang, gulrøtter og hvitløk. Surr dette til grønnsakene får en gylden og lysbrun farge.
Tilsett tomatpuré og la dette puttre i noen minutter.

Skyll kikertene i vann, og kjør disse i en foodprosessor. Ha i en klype salt, 2-4 ss vann, muskatnøtt og pepper. Du skal få en smooth hummus.

Smør en ildfastform. Ha hummusen nederst i formen. Ha løk og de stekte grønnsakene over. Topp det med søtpotet og blomkålpureen. Sett formen inn i ovnen og la den steke i ca. 20-25 minutter. 

Stekt juletofu

- Ha tofu i lompe med deilig tilbehør

Ingredienser
3 pakker med tofu (eks fra alpro)
4 ss tamari (soya saus)
1 ts sennep
½-1 ts hvitløkspulver
1 ss vegetabilsk olje
4 ss sesamfrø (ristet)
en klype ingefærpulver
en klype kanel
½ ts chiliflak
Litt purreløk (finhakket)

Slik gjør du:
Del opp tofu i passe store "julepølser".
Visp sammen alle de andre ingrediensene, utenom purreløk og sesamfrø.
Hell krydderblandingen over tofu, og vend alt godt sammen.
Dekk til med plastfolie, og la tofu marineres 4 timer, ønsker du sterkere smak kan den gjerne ligge i marinaden over natten.

Finn frem en stekepanne, og ha i litt olje.
Stek marinert tofu i ca. 3 minutter på begge sider.
Den skal få en sprø og fin skorpe.

Finn frem en ny panne.
Rist sesamfrø til de blir lett brune.
Strø sesamfrø over tofu sammen med litt finhakket purreløk. Server. 

Vegansk postei med julesmak

-Passer ypperlig til koldtbordet. Serveres til godt brød med syltet rødbeter.

Ingredienser:
Olje (til steking)
1 gul løk
1 fedd hvitløk
1 ss soyasaus
250 g fast tofu (naturell)
1 pakke kidneybønner (175 g)
½ dl vann (kokt)

2 ss næringsgjær (kjøpes i helsekostbutikk)
1 ts koriander (malt)
1 ts paprikapulver
½ løkpulver (kan utelukkes)
1 ts muskatnøtt
1 ts ingefær
½ chilimix
½ ts pepper
1 ts dijon sennep (kan utelukkes)
en liten klype salt

Slik gjør du:

Skyll bønnene i rennende vann under et dørslag.
Ha dem i en foodprosessor, og kjør til du får hummus-konsistens.
Ha i de andre ingrediensene, og kjør litt til.
Ha posteien over i en smurt brødform tildekket med bakepapir. Posteien skal fylle have brødformen.
Stek på 180 grader i ca. 45-50 minutter.
Avkjøl posteien før du skjærer i den.
Server. 

Hummus med hint av chili og ingefær

- Server den til vegaske "kjøttkaker" eller som en av flere retter til julekoldtbordet.

 

Ingredienser:
2 bokser med kikerter
1 stk rød chili
1 ts paprikapulver
1 båt hvitløk
1 ss spisskummenpulver
2 ss sesamfrø (malt)
2 ss olivenolje
2 ss vann
litt salt
litt pepper
1/2 ts ingefærpulver
½ ts korriander (malt)

Slik gjør du:

Skyll kikertene godt i et dørslag under rennende vann.
Finhakk hvitløk og chili.
Hell kikertene i en foodprosessor eller hurtigmikser.
Ha i krydder, sesamfrø, olje og vann.
Kjør til du får en glatt og fin hummus.
Dryss over litt paprikapulver og olje.
Server. 

Rødkål, rødbeter, granateple-salat

Ingredienser:

2 røde epler
600 g rødkål
250 g rødbeter
2 ts eddik (balsamico)
½ sitron (saften)
5 ss olivenolje
100 g granateple (frøene)
50 g tørket svisker
en liten bunt persille som pynt (finhakket)
en stor klype appelsinskall (revet)

Slik gjør du:

Skrell rødkål, epler og rødbeter. Kutt disse i tynne strimler. Du kan gjerne bruke en "spiralizer" eller lignede for finere strimler. Ha det i en bolle.
Finhakk sviskene, bland inn granateplefrøene og sviskene ha alt i bollen.
Hell over sitronsaft, olivenolje og eddik. Rør om.
Strø til slutt over litt finhakket persille og revet appelsinskall. 

Kålrabistappe med muskatnøtt

- perfekt tilbehør til nøttestek, vegisterkaker og annen julemat.

Ingredienser til 4 porsjoner:

1 kålrabi
1 liter vann
2 gulrøtter
1 ss vegansk margarin
1 dl vegansk fløte (soya, havre)
en liten klype salt
en liten klype pepper
½ ts muskatnøtt

Slik gjør du:

Skrell kålrot og gulrot.
Kok de i en kjele med vann, til de er møre og fine.
Hell av vannet, og mos de med en hurtigmikser.
Ha i fløte og smør. Smak til med krydder, salt og pepper.

Kikerter i julecurry

 

Ingredienser:

2 løk
1 boks kikerter
½ søtpotet
1 ss solsikkeolje
200 g boks hakkede tomater

1 ts ingefær (raspet)
1 fedd hvitløk
1 ts rød chilipulver
1 ts gurkemeie
1 ts malt fennikel
1 ts malt koriander
½ garam masala
½ ts kanel
½ ts kardemomme
½ ts spisskummen
litt salt og pepper
en neve fersk koriander

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 grader.
Skrell søtpoteten, og kutt den i mindre biter.
Finn frem et stekebrett med aluminiumsfolie, og legg søtpotetbitene utover brettet.
Ha litt olje, salt og pepper over søtpotetbitene. Pakk hele aluminiumsfolien rundt potetblandingen.

La søtpotetene stå i ovnen i ca. 30 minutter, eller til de er møte. Ta ut.
Når potetbitene er blitt kalde, mos de med en stavmikser til du får en fin puré. Sett til side.

Skyll kikertene i et dørslag under rennende vann.
Ha disse i en bolle og tilsett boksen med hakkede tomater, søtpotetene og krydderiene.

Skrell og skjær løken i små biter. Skrell og finhakk hvitløk.
Ha hvitløk og løk i en stekepanne med litt olje og surr til de får en gylden farge.
Tilsett løkblandingen i kikertcurryen. Rør om og server. 

Inspirasjon til oppskrifter hentet fra:

http://www.matprat.no/julemat/vegetarisk-jul/t/oppskrifter/kos/squash--og-kikertburger/

http://www.veganmisjonen.com/2011/12/oppskrift-vegansk-julemat-vegetar.html

http://www.matprat.no/oppskrifter/kos/vegetarisk-nottestek/


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Har du et vegetarisk kosthold? Disse næringsstoffene må du få i deg.

Bygger muskler som vegetarianer

Intervju22.11.2016267

Vanessa Bickenbach (20) er vegetarianer og ønsker å delta i Bikinifitness.
Dette er viktig å tenke på når du følger et vegetarisk kosthold.

Fullverdig protein i vegetarkost

Kosthold07.11.2013290

Du kan fint dekke kroppens proteinbehov med et vegetarisk kosthold.

Bygger muskler som vegetarianer

Intervju22.11.2016267

8 spennende oppskrifter på grillmat.
BCAA består av de essensielle aminosyrene, Valin, Leucin og Isoleucin.

Tren tabata i sommer

Trening19.07.2018224

En garantert effektiv økt.

5 toppturer du bør bestige

Trening18.07.2018363

Har du lyst til å oppleve Norges flotteste fjell?
Med disse treningsøktene kan du trene når og hvor som helst.