En av verdens råeste styrkeløfter

Intervju09.01.2018Fride Skjønsberg0

Marte Elverum (27) er en verdens sterkeste kvinner. Bli bedre kjent med henne!

Marte Elverum (27) fra Trondheim jobber som sikkerhetskoordinator ved siden av å være en av de råeste damene i verden innen styrkeløft. Bli kjent med oppveksten, treningen, kostholdet og hva som holder henne motivert til å drive på med idretten.

Hvordan var oppveksten din?
Jeg har vokst opp på bygda og hadde en veldig fin oppvekst sammen med foreldrene mine og min storebror. Vi var mye ute å lekte, hadde mye frihet til å bruke fantasien og var heldige som hadde venner i nabolaget.

Bortsett fra å være aktiv ute med venner og familie, drev du med aktiviteter da du var ung?
Da jeg var veldig lita ble jeg vel plaget med på noen barneskirenn og jeg var innom håndball en tur, men ingenting falt i smak. Da jeg var 13 startet jeg med Taekwondo og siden da har jeg vært aktiv. Drev med Taekwondo i noen år, før jeg startet med MMA i 2007, og deretter Krav Maga og Brasilian Jiu Jitsu fra 2008 til 2010.

Drev noen i familien din med styrketrening da du var liten og kan det ha påvirkningskraft til hvorfor du er Norges beste kvinnelige styrkeløfter i dag?
Min bror drev med litt styrketrening (hovedsakelig biceps, hehe), og kan vel ha blitt inspirert av det. Jeg startet så smått med styrke hjemme på styrkerommet hjemme som han innredet, da jeg var ca. 13 og drev med Taekwondo. Men det var meget useriøst og ustrukturert. Ellers har ingen i vår familie drevet noe særlig med styrketrening, bare hardt gårdsarbeid i generasjonene bakover.

Hvor gammel var du når du begynte med styrkeløft?
Jeg var 17 år da jeg startet med styrkeløft i juli 2008.

Når skjønte du at dette var noe du kunne bli skikkelig god i?
Jeg fikk vel høre at jeg var et talent helt fra starten av. Men det skal sies at det var veldig få jenter som drev med styrkeløft på den tiden og nivået var ikke så veldig høyt. Dersom jeg hadde startet i dag, ville jeg nok bare blitt en i mengden. Jeg var sånn sett heldig som fikk såpass med «oppmerksomhet» og oppmuntring helt fra starten av. Da jeg startet i 2008 drev jeg hovedsakelig med kampsport og planen var å konkurrere der. Men jeg fikk konstant høre at jeg burde satse på styrkeløft og finne potensialet mitt i sporten. Det måtte en skade til før jeg omtrent ble «tvunget» til å fokusere på styrkeløft. Og glad er jeg for det!

Kan du fortelle litt om hva styrkeløft er?
Styrkeløft er en idrett som består av øvelsene knebøy, benkpress og markløft. Vi konkurrerer i alle øvelsene på samme dag, hvor høyeste godkjente vekt i knebøy, benkpress og markløft legges sammen til en total, hvor den med høyest total vinner. Man har tre forsøk i hver øvelse.

 

Er trening og konkurranser identiske med tanke på utførelse av øvelser osv?
I trening så har vi en god del variasjoner av knebøy, benkpress og markløft (altså annen utførelse enn på konkurranse). I tillegg har vi en god del støtteøvelser. Men før stevner har man som regelen «gjennomkjøring» på trening hvor man ønsker å gjøre ting så likt som mulig som på stevne.

Hvordan ser hverdagen ut får deg med tanke på prioriteringer i forhold til trening, venner, familie, sosialkos osv?
Jeg må naturligvis prioritere bort en del sosialt samvær, sene kvelder på byen eller andre tidstyver. Jeg er ikke bare avhengig av å få gjennomført treningen som planlagt, men også ha tid og ro til restitusjon mellom øktene. Det føles som regel ikke ut som noe offer, fordi jeg har mine mål i styrkeløft og er veldig bevisst på det. I tillegg så er trening ofte veldig sosialt, jeg har over årene fått noen av mine beste venner gjennom styrkeløft og man blir litt mer som en familie.

Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke er på trening?
Jeg er veldig glad i å lese, lage og spise mat, være med venner og familie.

Har du gått på noen smeller, fått skader eller vært overtrent i gjennom karrieren?
Jeg har hatt en del små skader gjennom karrieren, og i 2016 fikk jeg min mest alvorlige skade. På NM i 2016 fikk jeg en ganske alvorlig skulderskade (avrivning i labrum) og brukte ganske lang tid på å komme meg etter den. Det verste var uvissheten om jeg burde operere eller ikke og om jeg kom til å bli bra. Men etter mye behandling og rehabiliterende trening ble den bra igjen uten operasjon. Det har vært en lærerik prosess og jeg tror at man ofte kan komme sterkere tilbake etter en skade med smart trening og oppfølging. Jeg har hatt flere små skader, men ved å være smart og lytte til kroppen kan man unngå de verste skadene, tror jeg.

Hvordan fant du motivasjonen til å stå på videre etter skaden?
I starten var det vanskelig for å være ærlig. Det som var verst var usikkerheten om jeg kunne bli bra igjen. Jeg hadde veldig vondt og tvilte egentlig litt på at ting kunne bli helt bra igjen. Motivasjonen for å stå på var rett og slett å finne ut om jeg kunne bli bra igjen. Det var ingen annen måte å finne det ut på enn å prøve.

 

Hvordan ser en typisk treningsuke for deg?
Det avhenger av om jeg er i oppkjøring eller ikke. I oppkjøring trener jeg styrkeløft 5 dager i uken og alternativ trening 1 gang i uken. Hva den alternative økten består av, avhenger av hvordan formen og kroppen føles. Det kan være alt fra yoga til løping. I «off-season» trener jeg gjerne litt mer alternativt og gjerne noen gruppetimer på 3T for variasjonen sin del.

Hva slags matvarer går det mest i?
Det går mye i karbonadedeig, biff, kylling, søtpotetfries, avokado, havregryn, cottage cheese, egg, grønnsaker og bær. Jeg er ganske «heldig» som er veldig glad i sunn mat, og har veldig sjelden lyst på godis e.l. Jeg skiller ikke veldig mye på hverdag og helg i matveien, jeg spiser det jeg har lyst på, når jeg har lyst på det.


I og med at du trener mye og tungt har du noen kostholdsplan eller handler det bare om å få i seg nok og riktig næring hver dag?
Jeg har ingen kostholdsplan, men jeg spiser ofte det samme eller nesten det samme hver dag og har lært meg å kjenne kroppen ganske godt. Det viktigste for meg er å få i meg nok mat.

 

Hva med fest og kos, (alkohol, potetgull, sjokolade, brus, kaker) blir det mye av det?
Etter store stevner blir det gjerne en fest eller to, men blir raskt ivrig til å komme tilbake i hverdagen og vanlig trening igjen. Jeg trives veldig godt med hverdagen og hva det innebærer når det kommer til trening og kosthold. Det er godt å skeie ut i blant, men desto bedre å komme tilbake i rutiner igjen. 

Til slutt, hva er ditt neste store mål?
Neste store mål blir Arnold Sports Festival i Columbus, Ohio i mars.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Marte Elverum satte ny europeisk rekord i markløft med hele 220 kg RAW.
I høst kan du se Marte vise rå styrke i serien Råskap på TV3.
Det ble en tøff og spennende kamp i -72 kg-klassen på EM i åpen klasse. Marte løftet seg sterkt til hele 4 medaljer.
Her drar hun 226 kg i markløft (video), men hun dro ytterligere 4 kg mer på Arnolds.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!