3 overraskende fordeler med vann

Kosthold06.12.2018Joachim Pedersen0

Ikke bare kan det hjelpe med metabolismen din, men det kan også bidra til å forbedre humøret og bekjempe sykdommer. Vann er med andre ord livsviktig.

Nå har du kanskje hørt om 1 glass 8 ganger om dagen regelen. Dette er i utgangspunktet en vilkårlig retningslinje som dateres tilbake til 1945, og det er ingen ekte vitenskap bak den.

Føler du deg lurt? Det trenger du ikke være fordi det viser seg at vitenskapen om vann ikke er noe mer avansert på denne tiden heller. Vann er helt livsviktig for kroppen, men det er et glemt næringsstoff i vitenskapen. Vi har ikke de beste verktøyene for å måle hvor mye vi drikker, og så er litteraturen om hydrering omtrent like avansert som røykeforskning var på 70-tallet, sier Stavros Kavouras, Ph.D., lektor ved Universitetet av Arkansas som studerer hydrering.

Dette gjør vann:
- Vann (som utgjør rundt 50-60% av deg) lindrer og smører leddene dine og holder kroppen i gang ved å regulere kroppstemperaturen
- Hjelper til med fordøyelsen
- Eliminerer avfall gjennom svette 

37% av voksne drikker færre enn tre glass vann om dagen, og 7% drikker ikke noe vann, ifølge CDC. Når man er aktiv med trening vil behovet for vann øke dramatisk. Det er noen andre kritiske, vitenskapsbegrensede grunner til hvorfor du bør drikke nok vann.

1. Det kan holde deg slank

En studie publisert i tidsskriftet Obesity fant at overvektige voksne som drakk ca 5 dl vann før hvert måltid mistet rundt 9 kg over 12 uker, noe som var mer enn de som ikke drikk noe vann. Det ekstra vannet fikk dem til å føle seg mettere hvilket gjorde at de spiste mindre.

2. Bli kvitt hodepine

Å være dehydrert med så lite som 1% kan føre til hodepine, tretthet, dårlig humør og problemfokusering, ifølge en studie av unge kvinner som er publisert i Journal of Nutrition. (Ja, det kan minne en dagen derpå med bakrus).

3. Det beskytter nyrene dine

Nyrene er en av de første organene som virkelig gråter hvis du de ikke får nok vann, sier Kavouras. Forskning med en studie fra 2011 fra University of Australia sier at de har funnet ut at dem som drikker mer vann, har mindre sannsynlighet for å få kronisk nyresykdom.

Så spørsmålet om hvis ikke 8 glass med vann om dagen er nok, hva da? Svaret er at alle er forskjellige, dagene er ulike og da blir mengden vann også forskjellig for å holde seg hydrert sier Kavouras. Hvis du svetter en varm sommerdag og du har trent tidligere vil du trenge mer vann enn på en dag der det er kjølig og du er stillesittende i et rom. Alder, vekt og klima spiller inn for hvor mye vann du trenger. Som en grov retningslinje, anslår man at menn trenger rundt 3,7 liter vann og kvinner rundt 2,7 liter vann om dagen. Dette inkluderer da alt vannet du får fra mat og andre drikker. De fleste får rundt 20-25% av vanninntaket gjennom mat. Det beste (og eldste) trikset for å se om du er dehydrert er fargen på urinen. Er den for gul betyr det at du trenger mer vann.


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Drikk nok væske!
Hvordan blir kroppen din sterkere, raskere og bedre?

Vann øker forbrenningen din

Kosthold21.10.2013368

Nok vann kan øke forbrenningen din.
Du har vel hørt at hvis man venter med å drikke vann til man er tørst så er det for sent?

Vann øker forbrenningen din

Kosthold21.10.2013368

Søtpotetpannekake

Kosthold13.07.2019756

Søtpotet er sunt. Hvorfor ikke lage en søtpotetpannekake?

Slik pusher du andre på trening

Trening12.07.2019515

Dette er metoden å pushe din treningspartner på trening. Se video.
Dropper du isolasjonsøvelsene til fordel for flerleddsøvelser?
Egg er noe av den mest næringsrike maten som finnes.

Nydelig og saftig muffins

Kosthold09.07.2019568

Se oppskrift på proteinrik og saftig muffins.