Gått ned 20 kg fra styrkeløfter til fitnessutøver

Intervju23.03.2018Joachim Marhaug0

Maria Vik Skau (23) har vært aktiv styrkeløfter. Nå er det fitness som står for tur!

Maria Vik Skau har tidligere deltatt i en rekke styrkeløftkonkurransen. Nå har hun blitt bitt av fitnessbasillen.

Quick facts:
Navn: Maria Vik Skau
Alder: 23 år
Høyde: 165cm
Vekt: Nåverende (On season):54kg Off:rundt 63kg
Arbeid: Barnehage assistent
Sivilstatus: Samboer
Sponsor: x-life.no
Klubb: Team Toppform
Meritter:
1. Plass Jr. NM i styrkeløft 2016
1. Plass Regions Mesterskap 2016
2. Plass Åpen NM i styrkeløft 2016
2. Plass Jr. Nordisk mesterskap i styrkløft 2015
2. Plass Jr. NM i styrkløft 2015
1. Plass Nasjonalt Jr i styrkløft 2015

Maria er en glad jente som liker å trene, spise sunn og god mat samtidig som hun liker å kose seg ekstra i helgene med godt selskap sammen med venner og familie. Hun har bodd og oppvokst i Ski. Maria har drevet aktivt med styrkløft og har gjort helomvending til å debutere i Bikinifitness til nå denne våren. Hun har gått ned 20kg fra styrkeløft til fitness.

- Jeg skal debutere i Bikinifitness på Sandefjord Open. Det blir veldig skummelt men samtidig som at det blir veldig gøy! Forventningen for vårens konkurranse er å gjennomføre, være stolt over hva jeg har klart på disse 4 og 1/2 mnd. Jeg er helt ny i gamet så jeg har ingen forventinger til plassering. Gøy skal det bli uansett, sier Maria.Hun kontaktet Team Toppform i oktober og har siden det trent variert og målrettet til Sandefjord og Oslo Grand Prix nå i mars og april.

- Jeg meldte meg inn på treingssenter når jeg fylte 17 år. Og det var først når jeg ble 18 år og møtte på min nåværende kjæreste hvor jeg fikk virkelig øynene opp for styrketrening og fant fort ut at det ga meg motivasjon og glede. Da begynte jeg å trene mot styrkeløft som er en konkurrerende idrett hvor man ufører baseøvelsene knebøy, benkpress og markløft, forteller Maria.

Tidligere har Maria drevet med håndball og karate på sine yngre dager. Huh skulle til og med gradere til brunt belte i karate, men da kom en knekt arm i veien og motivasjonen forsvant.

Mye protein i dietten

Maria har mye proteiner i dietten sin og foodprepper alltid opp matbokser til 3 dager.

- Dietten min består av mye protein, karbo og sunne fettkilder. Spiser mye kylling, karbonadedeig, hvit fisk, egg, eggehviter, proteinpulver, havregryn, potet/søtpotet, ris, pasta, nøtter og olje. Jeg lager alltid måltider og legger de i matbokser opptil 3 dager. Da har jeg sikret meg at jeg alltid har sunn og næringsrik mat klart i kjøleskapet. Jeg fordeler maten min på 7 måltider i løpet av dagen, noe som passer meg ypperlig, forteller Maria.

Av kosttilskudd vil Maria anbefale alle å ta vitamintilskudd, Omega-3 og eventuelt magnesium tabletter.

- Jeg startet på diett i starten av desember og er ferdig rundt midten av april. Så 4 og en halv måned på diett som er tilpasset meg og min aktive hverdag.

- På dietten er proteingrøten uten tvil den beste. Havregryn kokt opp på vann/melk sammen med en scoop proteinpulver, toppet med kanel, sukrin og frosne bær, gjerne skogsbær blanding! Det er virkelig mums, smiler Maria.

Etter dietten så står det mellom taco og pizza for Maria.

- Jeg har ikke spist ost på snart et halvt år! Jeg er generelt veldig glad i sunne måltider så en stor kyllingsalat, med pasta og fetaost er jo også super digg, sier hun.

Høyreps trening mot konkurranse

Maria har trent med mange reps frem mot konkurranse siden hun ikke har vært vant til denne type trening før.

- Nå frem mot konkurranse til fitness har jeg trent overkropp to ganger i uken og bein/rumpe to ganger i uken også har jeg hatt min femte treningsdag hvor jeg har gjort akkurat det jeg har lyst til, fokusert veldig mye på tøyning blant annet. Jeg har fokusert ekstra på å kjøre høyrepp, som 3sett x 15-20 reps på hver øvelse. Kroppen min var absolutt ikke vandt til den type trening etter styrkløft. Så det har vært veldig gøy og utfordrende å trene og pushe kroppen på en helt ny måte.

 
Foto: www.johnandresen.no 

Hva med kardio?
- Jeg har aldri trent kardio frem til nå mot slutten av oppkjøringen. Da går jeg «powerwalk» i 40-50 min hver morgen før jobb. Det er noe hat-elsk med det. Super deilig å komme seg opp, få i gang kroppen, ha tankene fri, men samtidig drit kjedelig til tider, ler Maria.

I det teamet Maria stiller for så har de poseringstrening hver søndag. Og det er hun evig takknemlig for.

- Jeg var veldig flink og gira i starten da alt var nytt og spennende. Men når konkurransen har nærmet seg så blir man mer og mer sliten og litt smålei. Så kunne sikkert vært litt flinkere til å øve mer hjemme. Det er helt nytt for meg å trippe rundt i 10-11cm høye sko, sier Maria.

- Jeg er veldig fan av å trene bein, rumpe og skuldre! Bein og rumpe er to store muskelgrupper som krever mye energi hvor man kan pushe seg litt ekstra og kjenne virkelig på «burn out».

Viljestyrke til tusen

Maria har et enormt pådriv. Når hun har bestemt seg for noe så skal hun klare det.

- Det er viljestyrken som slår til. Jeg har bestemt meg for å gjennomføre dette uansett hva. Jeg har også en veldig flott samboer/kjæreste som har pushet meg og som alltid har hatt troen på meg. Det har hatt mye å si på tunge og umotiverte dager.

- Ambisjonene fremover vil være å holde meg i en god og sunn form. Jeg har veldig troen på at dersom man passer på kroppen sin i en ung alder får man veldig igjen for det når man blir eldre. Det og både være fysisk og ikke minst psykisk sterk kommer godt med i fremtiden.

Hvem coacher deg fremover mot konkurranse?
- Det er hovedcoachene fra Team Toppform, Kenneth Foss og Monica Foss. Et fantastisk par med et fantastisk team.

- Det har også fungert utmerket for min del å kombinere dette med livet mitt ellers. Dagene har bare gått. Jeg har vært på diett sammen med samboeren min. Så det er noe vi har gjort sammen. Det tror jeg har gjort det mye lettere også. Familien og vennene rundt meg har støttet meg fullt ut så det har absolutt ikke vært noe hinder for min del, sier Maria.

 

Hvor trener du?
Sparta Treningssenter.

Hvordan er miljøet der?
Det er veldig bra! Et svært hyggelig treningssenter hvor alle hilser og er hyggelige! Alle har hver sin måte å trene på. Styrkløft, boksing, kickboksing, CrossFit, vanlige mosjonister, Fitness osv. Det er et treningssenter for alle og enhver.

Noen du vil takke til slutt?
Jeg vil takke alle som har heiet på meg, alle som har hatt troen på meg og alle som har støttet meg gjennom denne reisen. Familie og venner. Det har vært veldig gøy og jeg vokst og lært en hel masse på disse 5 mnd.

Vi ønsker Maria lykke til.

Du kan også lese om Maria i siste utgave av Treningsforum. Se flere bilder av henne. Kjøp det på Narvesen.


Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!