Denne matvaren får virkelig fart på fordøyelsen

Kosthold17.12.2018Fride Skjønsberg0

Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!

Fra en tid til en annen kan magen slå seg vrang, og føre til at fordøyelsen ikke fungerer som den skal. Dette kan oppleves som både vondt, ubehagelig og frustrerende. Men fortvil ikke, det finnes en matvare som lover fart på sakene. I tillegg inneholder også den tørkede frukten en rekke andre helsemessige fordeler.

Fordøyelse og svisker

Tarmen er et av kroppens mest undervurderte organer. Er fordøyelsen litt i ubalanse og full med dritt, bokstavelig talt kan det gå utover hverdagen din. Det er frustrerende å gå rundt med oppblåst mage og treg fordøyelse. Fordøyelsen er en prosess som kjennes følsom på kroppen når ting ikke er som det skal. En livsstil med lite fysisk aktivitet, mye sitting på rumpa, stress, høyt forbruk av bearbeidet mat eller lavt fiber inntak er alle faktorer som reduserer god tarmhelse.

Svisker er fullstappet med fiber- både løselig og uløselig fiber.

Svisker (tørkede plommer) har blitt brukt som fordøyelsesmiddel i flere år. Denne lille tørkede frukten kan hjelpe kroppen med å lindre forstoppelse og bidrar til god tarmfunksjon. Grunnen til at svisker er bra for fordøyelsen, er at de er rike på fiber. Det finnes både uløselig og løselig fiber. Løselig fiber løses opp i vann, og brytes ned i tarmen. Uløselig fiber løses ikke opp i vann. Svisker inneholder begge disse typene av fiber, noe som er gunstig for tarmen.
100g svisker inneholder hele 7,1g fiber. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise 25-35g fiber per dag. Spiser du 100g svisker tilsvarer det ¼ av det daglige anbefalte fiberinntaket.

Noen kan oppleve at magen stopper helt opp av å spise for mye fiber. Det kan ha noe å gjøre med at det de spiser er mye uløselig fiber, eller at inntaket av drikke er for lavt. Sammen med sviskene er det derfor viktig å drikke rikelig med vann.

Svisker inneholder en mengde sorbitol. Sorbitol er et sukkeralkohol som blir til sukker(glukose) i kroppen. Det er halvparten så søtt som sukker, men inneholder like mye kalorier. Sorbitol kommer ufordøyd over i tykktarmen. Spiser du store mengder med svisker kan det gi løs mage/diare og gassdannelse. Spis 4-8 svisker per dag gjerne fordelt utover dagen. 


Svisker inneholder en rekke vitaminer og mineraler som er helt nødvendig for kroppen.

Immunsystemet og god helse

Svisker inneholder en rekke vitaminer og mineraler som bidrar til et bedre immunsystem.

B6 - et viktig vitamin som er nødvendig for at energiomsetning og for nervesystemet i kroppen skal fungere normalt. Vitaminet vil også bidra til å redusere trøtthet.

Mangan - mineralet inngår i to enzymer som deltar i nøytraliseringen av frie radikaler og i stoffskiftets omsetning av fett og karbohydrater.

Kobber - dette mineralet er viktig for dannelse av hemoglobin som transporterer oksygen i blodet. Mineralet er også viktig for at nervesystemet og immunforsvaret skal fungere.

Vitamin K - vitamin K er nødvending for at blodet skal koagulere (levre seg). Vitaminet bidrar også til å opprettholde en normal beinmasse.

Kalium - mineralet kalium er viktig for at muskler, hjertet, nerver og nyrer skal fungere som de skal, og regulerer og opprettholder væskebalansen i kroppen. Kalium er også bra for blodtrykk og kolesterol.

Matlaging og svisker

Svisker er supre å spise som de er som snacks, mellom måltider eller når du er fysen på noe søtt. Svisker er svært anvendelige og kan både kokes, stekes, wokkes, bakes, brukes i smoothie og i salater. Prøv svisker som tilbehør til maten neste gang du lager middag eller som en ingrediens i en dessert.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.
Derfor bør du spiser vannmelon.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?
Det er tydeligvis ingen enkel sak å kåre verdens sunneste land ifølge flere eksperter.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?