OBS varsel: Mattilsynet har gjort ulovlige funn i kosttilskudd

Kosthold24.04.2018Joachim Marhaug41

Direkte helsefarlige kosttilskudd er i omløp.

Mattilsynet har gjort en aksjon mot kosttilskudd. Dette gjelder kosttilskudd kjøpt på nett fra utlandet. Det er mange som bestiller kosttilskudd på utenlandske nettsider og mange av disse inneholder høyere doser som ikke er tillatt i Norge. Det er også gjort funn av anabole steroider og narkotiske stoffer i ulike kosttilskudd.

Flere av kosttilskuddene inneholdt legemiddelstoffer som bare skal tas i samråd med lege. For høye doser kan gi bivirkninger som synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død. For høye doser er spesielt farlig for hjertepasienter.

- Innførsel av produkter med innhold av narkotika og anabole steroider er ulovlig og vil bli politianmeldt av Tollvesenet. Vi fant også flere eksempler på at virkestoffer vi fant i analysene ikke står oppført i ingredienslisten til produktene. Dette er ekstra farlig fordi folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Det ble beslaglagt 70 produkter på postterminalen i Alnabru i Oslo. Disse var importert privat og bestilt fra utenlandske nettsider. 27 av disse produktene ble det funnet legemiddelstoffer, anabole steroider, urter klassifisert som legemidler og narkotika. En stor andel av funnene var ikke deklarert på produktene. Mattilsynet konkluderer med at flere av funnene kan være direkte helseskadelige.

Veldig høyt koffeininnhold

På mange av prøvene til Mattilsynet inneholdt flere av produktene veldig høyt innhold av koffein. Enkelte av produktene står det at maksimalt anbefalt døgndose til hele 800 mg, og at en tablett inneholder hele 300 mg koffein. Voksne bør ikke få i seg mer enn 400 mg koffein per dag. Toleransen for koffein varierer fra person til person. Noen kan oppleve symptomer som kvalme, hjertebank, hodepine, rastløshet, nervøsitet og muskelskjelvinger når de inntar relativt små mengder koffein. Og kvinner som ammer eller er gravide bør ikke få i seg meg enn 100-200 mg. En vanlig koppp kaffe inneholder ca 50-60 mg. Det er også stor forskjell på å fordele inntaket jevnt utover hele dagen og få i seg 300 mg på en gang. Du kan få koffeinsjokk.

Produkter som ikke står oppført på etiketten

Det er også gjort funn på flere produkter at de inneholder stoffer som ikke står oppført på ingredienslisten. Dette er veldig urovekkende ettersom folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for. Et slankeprodukt inneholdt blant annet amfetamin og andre reseptbelagte legemidler. Dette stod ikke oppført på ingredienslisten.

Kjøp kosttilskudd fra Norge

Oppfordringen til Mattilsynet er å handle kosttilskudd fra Norge som allerede har gått gjennom Mattilsynets strenge regler. Da er du tryggere på hva du faktisk får i deg. Kosttilskudd som inneholder for mye blir raskt stoppet da Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med produkter som selges på det norske markedet og de tar årlig stikkprøver til analyser og kontroll av merking og markedsføring. I 2017 sjekket tilsynet 101 produkter fra norske importører og produsenter. Analysene resulterte i omsetningsforbud for åtte produkter.

Kilde:
http://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/urovekkende_funn_i_utenlandske_kosttilskudd
https://www.dagbladet.no/mat/mattilsynet-med-storaksjon-mot-kosttilskudd---folk-vet-ikke-hvor-farlig-det-er/69723192#_ga=2.226408029.633482.1524478978-217019233.1501839665


Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Trenger du en ny boost?

Dette bør du spise etter trening

Kosthold11.05.201841

Se hva du skal fylle opp med av protein, karbohydrat og fett etter trening.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!