Brokkoli-kaffe er den nye matvaretrenden

Kosthold13.06.2018Joachim Pedersen0

Brokkoli-kaffe er det nyeste og sunneste som ingen ba om, men som mange trolig vil prøve.

En ny måte å behandle brokkoli på kan hjelpe deg med å få i deg porsjonene dine av grønnsaker. Her snakker vi altså om tørket brokkoli som er finmalt til pulver og rørt inn i kaffen.

Hvis det ikke høres så bra ut, kan det være fullt mulig. Ifølge Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) og Hort Innovation er det mottatt "blandede" vurderinger på Melbourne kafé som serverte den til koffein-kjærlige kunder.

Men kaffe er ikke den eneste potensielle bruken av pulverisert brassica (kålslekta). CSIRO har også lagt den til som en ekstrudert snacks, og den kan også fungere som ingrediens for smoothies, muffins og suppe.

Omtrent to spiseskjeer av pulveret tilsvarer en porsjon av grønnsaker, ifølge den australske regjeringens anbefalinger om fem til syv daglige porsjoner. Brokkoli er også en utmerket kilde til vitaminer C, K, A og B6, samt folat, magnesium og kalium, blant de andre næringsstoffene.

- Forskning viser at en gjennomsnittlig australsk fortsatt ikke spiser det anbefalte daglige inntaket av grønnsaker om dagen, og alternativer som brokkolipulver vil hjelpe til med å løse dette, sier Hort Innovations John Lloyd.

Her i Norge jobber vi også en god del med å få opp inntaket av grønnsaker og man ser stadig kampanjer som "5 om dagen".

En masse råvarer er bortkastet når det kommer til butikkhyllene fordi det er "styggt" og blir dermed ikke kjøpt. Noen av disse stygge fruktene og grønnsakene kan heller brukes til juicing og "superfood" pulver laget av grønnsaker slik som chia og grønnkål som har eksistert en stund.

Når det gjelder det nye brokkolipulveret brukes hele brokkolien - "blomst" og stilker. Ingen sløsing som småbiter som blir kuttet vekk og kastet som i den typiske matlagingsprosessen.

Produksjonsprosessen innebærer forbehandling før tørking og maling av grønnsaken. Dette for å beholde så mye av den opprinnelige fargen, smaken og næringsstoffene som mulig.

Resultatet kan til og med være sunnere enn kokt brokkoli. Ifølge ny forskning er den beste måten å maksimere helsemessige fordeler av brokkoli det å kutte det så fint som mulig for å produsere myrosinaseaktivitet.
For å lage brokkoli kaffe legges pulveret i koppen etter at espressoen er satt. Dampmelk er tilsatt, og mer brokkolipulver drysses på toppen. Det høres ut kanskje mer ut som en brokkoli-smaksatt kaffe.
Det neste trinnet er imidlertid å undersøke om dette er noe som man bør få ut på forbrukermarkedet. Kanskje du også snart kan få en sjanse til å prøve det hjemme selv.

- Jeg ser dette prosjektet som en mattrend i matutviklingen," sa John Said fra brokkoliprodusenten Fresh Select.

- Australier spiser ikke nok grønnsaker og bønder over hele Australia vil ha tilgang til et alternativt marked. Samtidig som de forbedrer gårdene og bærekraftighet. Det vil også bidra til en sunnere livsstil!

Kaffe er nok kanskje ikke veien å gå for alle de kaffedrikkerne der ute som elsker det sorte brygget best, og kanskje man burde hatt et alternativ i tillegg. Som for eksempel brokkoli-te siden det også vurderes å bruke i smoothie, muffins og supper?

Kilde:
https://www.sciencealert.com/powdered-broccoli-coffee-emerging-new-food-trend


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Drikk kaffe med god samvittighet!
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Slik finner du treningsmotivasjonen etter et opphold.
Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Godt Nytt År!
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Kardio eller styrketrening først?

Trening23.12.2019352

Hva bør du trene først for optimal effekt?