Vil du leve lenger? Dette sier vitenskapen

Trening15.06.2018Joachim Marhaug0

Ny forskning viser hvordan du kan leve lenger.

Hvis du vil øke antall leveår så er det nå forsket videre på dette, og ja, det er fortsatt fysisk aktivitet som er tingen. Men, australske forskere har funnet ut av gåhastigheten kan forutsi risikoen for å dø i en tidligere alder fra ikke bare av kardiovaskulær sykdom, men et bredt spekter av andre helsemessige årsaker.

Helseeksperter sier at en halv time med anstendig fysisk aktivitet hver dag er bra. Hva innebærer fysisk aktivitet? Holdet det med noen turer frem og tilbake til kopimaskinen i løpet av en dag?

En studie ledet av Universitetet i Sydney i Australia gir nå noen etterlengtede tall som viser at det er en signifikant forskjell mellom en rolig spasertur til busstoppet og en powerwalk (rask spasertur) rundt blokken. For å finne hvor sunn aktivitet begynner, samlet forskerne svarene fra mer enn 50 000 personer og 11 undersøkelser gjennomført i England og Skottland mellom 1994 og 2008. Siden dataene var knyttet til dødelighetsregister, kunne laget lete etter sammenheng mellom ganghastighet og alle mulige dødsfall, dødsfall fra kreft og dødsfall fra hjerte-og karsykdommer.

Den gode nyheten er at et gjennomsnittlig tempo reduserer sjansene dine med tidlig død med 20 prosent, sammenlignet med de som går sakte etter å ha regnet med andre risikofaktorer. Når det kommer til hjerte-og karsykdommer vil det å gå med et gjennomsnittlig tempo eller et raskere tempo redusere sjansene for å dø av kongestiv hjertesvikt eller et slag med nesten en fjerdedel.

Hvis du ikke er sikker på hvor fort man skal gå så i hvert fall ikke tenk på å sette en verdensrekord eller en personlig beste tid. Et høyt tempo er vanligvis fem til syv kilometer timen, men det avhenger egentlig av personens treningsnivå. Dersom du er usikker på hvor fort 5-7 km/t er så er annen indikator å gå i et tempo som gjør deg litt andpusten eller svett.

For deg som er over 60 så vil fordelene være betydelige med hele 46 prosent mindre risiko for å dø av kardiovaskulær sykdom for gjennomsnittlig gange og hvis du går fort så vil dette økes til ytterligere 53 prosent mindre risiko. Det var dog ingen indikasjon på at ganghastigheten utgjorde en forskjell når det gjaldt kreft, selv om forskerne antydet at det kunne være en helt annen fremstilling hvis de fokuserte på bestemte forhold.

Det er også spørsmål om tallene viser en raskere spasertur som bidrar til å forbedre generell helse, eller om det generelt er sunne folk som liker å bevege seg raskere. Det er komplisert å skille effekten av et bestemt aspekt av fysisk aktivitet og forstå dens potensielle årsakssammenheng med risiko for tidlig død.

Så før du gjør om din daglige spasertur til en powerwalk husk at denne studien snakker om relativ risiko. Din absolutte risiko for noen av disse sykdommene vil bare gå opp eller ned noen få prosentpoeng, uavhengig av om du går sent eller raskt, men trim (gåtur) generelt vil redusere risikoen betydelig. Så det er i stor grad bare fordeler med gåturer.

Kilde:
British Journal of Sports Medicine: 
http://bjsm.bmj.com/content/52/12/761 

 


Du trenger mer protein jo eldre du blir for å opprettholde og bygge muskelmasse.
Denne 72 år gamle mannen fra England driver eget gym og er i superform.
Hun startet å trene da hun var 56 år gammel!
På Sandefjord Open deltok pensjonisten Nils Harald Moe på 70 år.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!