5 nydelige retter til skalldyraften
Trening14.08.2018Fride Skjønsberg16
Skalldyr er ypperlig festmat nå i sommer. Inviter venner, familie eller kjæresten på en helaften med noe av det deiligste havet har å by på. Blåskjell, kongekrabbe, scampi, kamskjell eller reker. La deg inspirere av disse knallgode rettene.
Blåskjell med pommes frites
Denne retten er en sikker vinner om du har lyst til å imponere gjestene med noe godt. Enten det er som forrett eller hovedrett.
Til 2 porsjoner trenger du
1 kg blåskjell
1,5 dl hvitvin
1,5 dl matfløte
1 stk sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss smør
4 cm purre
friske urter som persille eller estragon
salt og pepper
Fremgangsmåte
1. Vask blåskjellene godt under rennende kaldt vann. Kast skjell som er skadet eller som ikke lukker seg når du skyller dem under kaldt vann.
2. Skrell sjalottløk. Finhakk løken, hvitløk og purre.
3. Finn frem en kjele. Ha i litt olivenolje. Tilsett sjalottløk, hvitløk og purre. La alt surre til løken blir gyllen og myk.
4. Tilsett hvitvin og blåskjell i kjelen. Ha på lokk. La dette dampe til blåskjellene åpner seg. Damp i ca. 4-8 minutter. De skjellene som ikke åpner seg under damping kastes.
5. Ta ut de åpnede blåskjellene. Kraften skal fortsatt ligge igjen i kjelen.
6. Hell matfløten i kjelen med kraft. La kraften kokes ned til det blir en passe tykk saus.
7. Legg blåskjellene i den kokte sausen, rør forsiktig.
8. Server og nyt sammen med ovnsbakte pommes frites.
Poke bowl med smakfulle reker
Pokebowl er "gatemat" fra Hawaii. Man danderer salatgrønnsaker, ris, skalldyr, fisk eller blekksprut i en bolle. Retten nytes med ponduzsaus, soyasaus eller teriyakisaus toppet med sesamfrø. I denne bollen finner du nydelige reker sammen med grønnsakene.
Til 2 porsjoner trenger du
Reker:
250g reker uten skall
½ sjalottløk
1 fedd hvitløk
½ chili
1 lime
4ss olivenolje
2 ts sesamfrø
litt salt og pepper
Tilbehør:
2 gulrøtter
¼ agurk
12 cherry tomater
1 avokado
½ mango
2 ts soyasaus
1 ss olje til steking
1 ts sesamfrø
litt frisk koriander
ris
Fremgangsmåte
1. Begynn med marinaden. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Ha det i en bolle. Tilsett saften fra lime, olivenolje, sesamfrø, salt og pepper.
Ha alt over i en plastpose og putt opp i rekene. Knyt posen godt sammen og bland ingrediensene med å rise på posen.
La rekene trekke i kjøleskap minimum 10 timer.
2. Kok risen etter anvisningen på pakken.
3. Ha olje i en stekepanne og stek rekene på middels sterk varme.
4. Vask gulrøtter, agurk og cherrytomatene under rennende kaldt vann.
5. Bruk et rivjern og lag fine strimler med gulrøttene. Skjær agurken i skiver, og skjær cherrytomatene i to. Skrell avokado og mango, fjern steinene. Skjær mango i terninger og avokado i skiver.
6. Finn frem to serveringsboller. Dander risen, grønnsakene og rekene. Dryss over sesamfrø, koriander og hell over litt soyasaus.
Smakfull hummersuppe
Disk opp med en skikkelig gourmetmiddag av en hummersuppe.
Ingredienser til 4 porsjoner for hovedrett og 6 porsjoner for forrett.
2 stk hummer, kokt
1 løk
2 fedd hvitløk
1 fennikel
2 gulrot
2 dl hvitvin
8 dl fiskekraft (buljong)
2 dl kremfløte
2 ts tomatpuré
1/3 ts salt
1/3 ts pepper
1 smør
purre til pynt
Fremgangsmåte
1. Ta ut kjøttet ved å brekke av halen. Del hummeren i to, fjern paven og skjær resten av kjøttet i mindre biter. Legg kjøtte i en bolle og sett kaldt i kjøleskap.
2. Finn frem en gryte og legg skallet fra hummeren i gryten sammen med smør.
3. Skrell løk, hvitløk, fennikel og gulrot. Skjær grønnsakene i terninger og legg de i gryten sammen med skallet fra hummeren. Tilsett salt, pepper og tomatpuré. La dette frese i gryten ca. 2 minutter under omrøring. Hell i fiskekraft og hvitvin. Ha på et lokk og la dette koke på middels svak varme i 25 minutter.
4. Ta opp og kast skallene fra suppen.
5. Kjør suppen i en kjøkkenmaskin. Bruk en sikt for å presse ut suppen.
6. Ha suppen tilbake i kasserollen og tilsett kremfløte. Kok opp suppen til den får en tykkere konsistens 5-10 minutter.
7. Fordel suppen i skåler og tilsett hummerkjøttet. Pynt med litt purre.
Server gjerne med brød.
Krabbeburger med pesto
Burger er en spennende måte å servere krabbe på. Her får du hjemmelagde krabbekaker, dressing og brød som både store og små vil like.
Ingredienser til 4 porsjoner
2 stk krabbeskall fylt
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts dijon sennep
2 egg
2 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
½ saften fra en sitron
1 tomat i skiver
4 salatblader
rød eller grønn pesto
dressing
4 skiver bacon (stekt)
Fremgangsmåte
1. Forvarm ovnen til 200 grader.
2. Ta krabbekjøttet ut av skallet og ha det i en bolle.
3. Skrell sjalottløk og hvitløk. Finhakk disse.
4. Tilsett sjalottløk, hvitløk, diljon sennep, egg, salt og pepper i bollen med krabbekjøttet. Bland alt godt sammen.
5. Form burgere og stek dem i en stekepanne med litt olje eller smør.
6. Dander burgerne på brød med salat, tomat, bacon, dressing og pesto.
Kamskjell med hvitløk og sitron
Kamskjell er den perfekte forrett i sommer. Server de som de er, eller med en liten frisk salat.
Ingredienser til 4 porsjoner
12 stk kamskjell
salt, pepper etter smak
4 ss smør
1 ts sitronsaft (fersk)
4 fedd hvitløk hakket
persille for garnityr
Fremgangsmåte
1. Krydre kamskjellene med salt og pepper.
2. Varm en stekepanne med litt smør. Stek kamskjellene ca. 45 sekunder på hver side. Tilsett timian, hvitløk og sitronsaft og litt mer smør og la kamskjellene godgjøre seg i stekepannen 20 sekunder. Underveis i stekingen øser du smør over kamskjellene kontinuerlig.
3. Nyt. Server gjerne med valgfri salat.
Denne matvaregruppen gir muskeloppbyggende effekt
Kosthold18.11.201936
10 matvarer som inneholder mest protein
Kosthold18.09.201922
Er sjokolademelk bra for deg eller dårlig?
Kosthold10.04.20196
Jo eldre du blir, jo mer protein trenger du
Kosthold30.03.201959