Sunn og billig studentmat

Kosthold04.09.2018Fride Skjønsberg0

Her får du tipsene og oppskriftene for deg som har startet studentlivet og vil spare penger.

Studentlivet trenger ikke bety at maten skal være kjedelig. Ei heller ikke at maten skal gå utover budsjettet. Her finner du inspirasjon til oppskrifter, og tips til smart sunn og fantastisk god mat. 

1. Planlegg ukens måltider.
2. Skriv handleliste og ikke reis på butikken når du er sulten. Da kan du fort ende opp med matvarer som ikke sto på listen.
3. Se etter tilbud i butikkene. Mange butikker setter også ned prisene på matvarer som straks går ut på dato.
4. Frysevarer er ofte billigere enn de ferske tilsvarende varene. Kjøp også gjerne store pakninger da disse ofte er billigere enn porsjonspakker.
5. Lag ekstra mye mat, så har du til restemat dagen etter. Dessuten sparer det deg for tid på kjøkkenet.
6. Unngå kjøp av chips, sjokolade, brus og den slags i ukedagene.
7. Ta med en drikkeflaske og fyll den opp med vann fra springen. Vann er den beste tørstedrikken og er dessuten helt gratis.

Quesadilla med ost og kylling

Stekt tortilla med kylling og ost. Servert med guacamole og salsa.

 

Ingredienser til 4 porsjoner

200g ferdig kyllingfilet (stekt og skivet)
4 ss tacosaus
2 ss smør
4 ss revet ost
4 ss mais
8 skiver tynne skiver rødløk
4 maistortilla

Guacamole:
2 modne Avokado
litt pepper
litt salt
½ sitron saften
1 ts koriander (malt)

Salsa:
1 boks hermetiske tomater i terninger
½ mango
1 stk jalapeno
1 stk vårløk
1 stk spisspaprika
1 ts limesaft
1 ts frisk koriander
litt salt etter smak

Slik gjør du
1. Varm en stekepanne med litt smør. 
2. Legg i en tortilla, legg på ca. 50g revet kylling i skiver, tacosaus, mais, rødløk og til slutt revet ost. Brett tortillaen i to.
3. Stek tortillaen ca. 5 minutter på hver side. Tortillaen skal få en fin og gyllen farge og osten skal ha smeltet.
4. Lag guacamolen: Del avokadoene i to, mos de til du får en fin guacamole. 
Tilsett salt, pepper, koriander og sitronsaft. Bland alle ingrediensene sammen. Settes kjølig til den skal brukes.
5. Lag salsaen: Hell hermetiske tomater i en sil og la tomatsaften få renne fra seg. Skjær mango, jalapeno, vårløk og spisspaprika i små terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle. Rør alt godt sammen. Smakes til med salt.
6. Legg tortillaen over på skjærefjøl, bruk en kniv og skjer den i fire biter. 
7. Server med guacamole og salsa.

Tips: Har du tortilla liggende og vet hvordan du lager quesadillas kan du i prinsippet fylle lompene med det du måtte ha tilgjengelig. Alt smaker jo digg om det har et hint av meksikanske smaker, riktig? Varier fyllet med for eksempel kjøttdeig, karbonadekjøttdeig, kyllingkjøttdeig, hvitost, cottage cheese, kalkunkjøtt, kyllingkjøtt, kikerter... Her har du masse proteinrikt å velge mellom. Tilsett en grønnsak eller tre, litt ost. Vips så har du en lekende lett og digg middag!

Spicy wok med svindekjøtt i trimler og cashewnøtter

Ingredienser til 4 porsjoner

600g svinekjøtt i strimler (renskåret)
1 ss olje eller smør til steking
2 ss soya saus eller ferdig wok saus.
1 rødløk i skiver
3 cm ingefær raspet
1 rød paprika i skiver
2 gulrot skåret i tynne strimler med en ostehøvel
50g cashewnøtter
200g sukkererter

Slik gjør du
1. Varm en stekepanne med litt olje eller smør.
2. Tilsett kjøttet i små porsjoner av gangen i stekepannen. Slik at kjøttet blir ordentlig gjennomstekt. Ta ut kjøttet og sett det til side.
3. Ha litt smør eller olje i stekepannen igjen, og tilsett grønnsakene. Stek til de begynner å bli myke. Tilsett kjøttet.
4. Tilsett soyasaus og rør alt godt sammen.
5. Server og nyt.

Tips: Renskåret svinekjøtt er magert, billig og raskt å tilberede. Til denne retten kan du gjerne bruke frossen grønnsaker. Frossen grønnsaker sparer deg for en masse tid som vasking, skrelling og kutting. De er også ofte billigere enn de ferske i grønnsaksdisken. De billigste frossen grønnsakene er brokkoliblanding, frosne erter og amerikansk blanding.

Kjøleskapsgrøt toppet med friske bær og hakkede nøtter

Grøt trenger absolutt ikke være kjedelig, denne er faktisk veldig trendy nå om dagen. Hvem skulle tro det?
Det beste er at den lager seg selv i kjøleskapet og den kan varieres i en rekke av smaker.

 

Ingredienser til 1 porsjon

2 dl store havregryn
2 dl valgfri melk
1 ts søtning (kan utelukkes)
1 ss yoghurt naturell
Et lite strø med kanel

Topping:
1 ss mandler i skiver
50g Bringebær
1 ss kesam eller yoghurt
1 ss sukrin gold (kan utelukkes)

Slik gjør du
1. Ha ingrediensene til havregrøten i en bolle som du kan ha lokk over. Rør alt godt sammen og sett det i kjøleskapet minst 5 timer (la det gjerne stå over natten). 
2. Server grøten med bringebær, mandler, kesam og litt søtning. Nyt. 

Tips: her kan du variere smakene etter hva du har tilgjengelig å kjøleskapet. Hva med å steke et eple med litt kanel i en stekepanne og bruke som topping. Du kan også tilsette frø, andre typer korn, bær og frukt.
Lag gjerne dobbel porsjon. Kjøleskapsgrøten holder seg i flere dager om den oppbevares tett med lokk. 

Ovnsbakt laks, poteter og bønner 

Ingredienser til 4 porsjoner

3 stk laks filet uten skinn og bein
2 ss sweet chili sauce

500g poteter
1 ss olje
1/8 ts salt
1/5 ts pepper
200g asparges bønner/brekkbønner

Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader.
2. Vask og skrell potetene. Del de i passe store biter.
3. Finn frem et stekebrett med bakepapir. Legg potetene på bakepapiret og strø over litt olje, salt og pepper. Inn i ovnen i ca. 35-40 minutter.
4. Tilbered laksen på et brett med bakepapir.
5. Når potetene har stått inne i 20 minutter setter du inn laksen. La laksen stekes i ca. 20 minutter.
6. Kok asparges i en kasserolle med vann i ca. 2 minutter
7. Dander maten på et fat, tilsett gjerne litt sweet chili sauce for ekstra smak og nyt. 

Tips: ovsnbaking er den perfekte måten å tilberede maten på når den dyrebare studenttiden din bør brukes til lesing. Bare legg fisken, grønnsakene og potetene i en form, tilsett til krydder, sleng den inn i ovnen. Voila!
Restene bruker du til lunsj dagen etter. 

Pitapizza med chorizio

Pita pizza er gull om du vil ha en rask pizza til middag.

Ingredienser til 4 porsjoner

200g chorizio i skiver
1 stk løk
2 stk hvitløksfedd
400g hermetiske tomater
4 ss ketchup
1 ss tomatpuré
Litt salt
Litt pepper
4 stk pitabrød, gjerne grove
100g hvitost revet.

Slik gjør du:
1. Forvarm stekeovnen til 200 grader. 
2. Finhakk løk og hvitløk. Varm en stekepanne og tilsett litt olje. Stek hvitløk og løk på middels sterk varme i ca. 4-6 minutter. 
3. Tilsett hermetiske tomater, ketchup, tomatpuré, salt og pepper i løkblandingen. La det småkoke på middels sterk varme i ca. 10-12 minutter. Husk å røre innimellom. 
4. Finn frem en stekeplate med bakepapir. Legg pitabrød på stekeplaten, smør på tomatsaus og chorizio. Topp med revet hvitost.
5. Stek pizzaene i ovnen ca. 10 minutter til du ser at osten er smeltet. 
6. Nyt!

Dette er den ultimate pizzaen når du er fysen på noe digg til middag! Som fyll bruker du det du har tilgjengelig i kjøleskapet. Lager du dobbel porsjon passer denne perfekt til lunsj og i matpakken dagen etter. 

Pasta bolognese

Denne klassikkeren må bare bli med!

Ingredienser til 4 porsjoner

500g kjøtt
1 løk, finhakket
2 gulrøtter, revet
2 fedd hvitløk, finhakket
2 bokser hermetiske tomater, knuste
Oregano, basilikum
Salt og pepper
1 pakke spagetti (gjerne fullkorn)
3 ss olivenolje
6 dl kjøttbuljong (utblandet)

Slik gjør du:
1. Ha olje i en kasserolle sammen med løk og hvitløk. Stek løkblandingen på middels sterk varme til det har blitt gyllent. Tilsett gulrot, salt, oregano, basilikum og pepper. La det surre i 1-2 minutter. Pass på så ingen ting blir brent.
2. Finn frem en annen panne og brun kjøttet sammen med litt olje. 
3. Hell deretter det brune kjøttet opp i kasserollen med grønnsakene. 
4. Tilsett tomater og kraft og la det småkoke under lokk i ca. 45-60 minutter. 
5. Kok spagetti etter anvisningen på pakken. 
6. Dander spagetti og bolognesesaus med kjøtt på en tallerken. Nyt 

Tips: Pasta er en billig matvare, og bolognesesausen kan varieres på utallige måter! Bytt på hva slags kjøtt du bruker som kyllingkjøttdeig, karbonadekjøttdeig, svinekjøttdeig, bacon o.l. Lag en ekstra stor porsjon som du kan fryse ned og ha som middag på lur. 

Blåbær bowl med digg topping

Smoothiebowl proppet med sunne antioksidanter og en eksplosjon av smaker!
Denne passer likegodt til frokost som til dessert.

 

Ingredienser til 1 porsjon

200g frossen blåbær
1 ss peanøttsmør
20-40g vaniljeprotienpulver
1-2 dl valgfrimelk
Topp med friske bær og granola

Slik gjør du:
1. Ha blåbær, peanøttsmør, proteinpulver og melk i en blender. Kjør til du får en tykk smoothie og alt er blandet.
2. Hell smoothien i en bolle og topp med blåbær og granola.

Tips: Bær finner du gratis i skogen! Plukk høstens bær og lag nydelige oppskrifter med de. Bær kan fryses ned og brukes når du har lyst på noe godt og søtt.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Singel i husholdningen

Kosthold20.10.201693

Økonomisk sett er det alltid en fordel å være to eller flere i en husholdning
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Høstens snacks og godterinyheter

Kosthold18.10.201812

Høstens godterislipp kan friste med mørk og lys sjokolade, søt-lakris, vingummi, sprudlevann og enda mer.

Høstens matnyheter

Kosthold16.10.20184

Vi går en smaksrik høst i vente. Dette er de nye matvarene som er på vei inn i butikkene.

Singel i husholdningen

Kosthold20.10.201693

Høstens snacks og godterinyheter

Kosthold18.10.201812

1 år uten alkohol gjør mye

Diverse15.11.20181461

Se også 12 andre som har gjort en kjempejobb.

7 tips for bedre hip thrust

Trening15.11.201833

Få bedre utbytte av hip thrust ved å følge disse rådene.
Nils Harald Moe på 71 år har stilt flere ganger i fitness.

TOPP-3 for STØRRE triceps

Trening13.11.2018105

Vil du ha større armer? Da bør du fokusere på tricepsen. Se hvorfor!
Disse 5 matvarene er med å øke energien din.